Zvočno in vizualno lovljenje sanj

Kulturna ali glasbena novica
3. 10. 2018 - 13.08

Kako zvenijo, kako so videti naši spomini, naše sanje in kakšna je njihova povezava z budnim zavestnim življenjem? Današnje kulturne novice smo začeli s kompleksnim in verjetno danes še nerešljivim vprašanjem, v katerega bosta danes zagrizla skladatelj in multimedijski umetnik David Bird in slovenska vizualna umetnica in filmarka Valérie Wolf Gang. Več o ustvarjalcih nam je povedala kuratorka in organizatorka koncertnih ciklov FriFormA/V Nataša Serec.

Izjava

Izvedbo njunega skupnega umetniškega projekta, imenovanega Hypnagogia, ki združuje zvočno in vizualno, lahko poslušate in si jo ogledate danes ob 21:00 v prostorih osmo/ze. Delo bo izvedeno v sklopu projekta FriFormA/V v sodelovanju s KUD-om Mreža. Ustvarjalca se skozi umetnost zvoka in videa podajata v polje spomina, spominjanja, t.i. flashbackov in sanj.

Delo Hypnagogia je pravzaprav navdihnila raziskava japonskega nevroznanstvenika Yukiyasuja Kamitanija  in se navdihuje pri zamisli tehnološko sprožene hipnagočične regresije in združitvi hipnagogičnih konceptov s tehnologijo snemanja sanj in spomina. V raziskavi so bili posamezniki umeščeni med skenerje fMRI, medtem ko je naprava spremljala delovanje njihovih možganov med spanjem. Več o poteku samega performansa ponovno Serec.

Izjava

David Bird in Valérie Wolf Gang sta se naslonila na dognanja znanstvene klinične tehnologije, ki preučuje dvoumno domeno sanj in spomina, in jo bosta skušala z umetniškim posegom preseči in s tem pogledati onkraj meja znanstvenih dognanj. Bird se bo v zvočnem upodabljanju posvetil odnosu med individualnim in kolektivnim, Wolf Gang pa problematiki družbenih konfliktov, pogojenih s politično dejavnostjo. Oba pa se bosta osredotočila na izkušnjo posameznika in njegovega izkustva, ki bo prikazano skozi objektivno prizmo umetniške vizije.

Če vas spuščanje v zajčjo luknjo človeških sanj in spominjanja malenkost straši, lahko danes med drugim v prostorih Vodnikove domačije ob 19:00 prisluhnete literarnemu pogovoru s pisateljico in prevajalko Jedrt Lapuh Maležič in pisateljem Tomom Podstenškom. Z avtorjema se bo o zbirkah kratke proze Težkomentalci in Ribji krik pogovarjala literarna kritičarka Maja Šučur. Dogodek Vodnikova domačija pripravlja v sodelovanju z LUD Literatura.

Kulturne sanje je nabirala Kaja.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness