Dogodek v mestu miru

Kulturna ali glasbena novica

Dobrodošle v današnjih Kulturnih novicah! Danes potujemo na Koroško, in sicer v Slovenj Gradec. V mesto, ki svoj nadimek »glasnik miru« včasih jemlje preveč dobesedno. Središče Slovenj Gradca zlahka prehodiš v petih minutah. V tem času srečaš zgolj znane obraze in hitro te zagrabi tesnoba, saj ne veš, kam bi se dala. V kinu so dobri filmi samo ob torkih, gostujoče gledališke predstave so redkost, razstavo v galeriji pa že dobro poznaš. Zlahka dobiš vtis, da tu ni prostora za mlade, ki jim institucionalizirana kultura ni po godu. Kadar so razmere takšne, se rado zgodi, da vznikne nekaj novega, nekaj, kar ustvari prostor za angažirane in zainteresirane mlade. 

Mir v mestu je z ustanovitvijo društva Mladi: Alternativno društvo leta 2014 skalila skupina mlajših Korošic in Korošcev. Začetke društva, ki je znano tudi po kratici MAD, predstavita ena od ustanoviteljic in prva predsednica društva Neža Oder  ter njena naslednica Živa Skrlovnik. 

Začetki

Čim so društvo tudi formalno ustanovili, je napočil čas za iskanje fizičnega prostora.   

Hočemo plac

Dogovarjanja s tedanjim županom Slovenj Gradca Andrejem Časom so kmalu obrodila sadove in MAD se je januarja 2015 naselil v kletnih prostorih nekdanjega Mladinskega kulturnega centra na Celjski cesti. Plesnivo in napol porušeno klet so na lastne stroške obnavljali skoraj pol leta.

Obnova

Tako je maja leta 2015 vrata odprl avtonomni prostor Špajz. Glavno vodilo programa opiše Andraž Čas, dolgoletni član društva, ki je v Špajz prvič vstopil že kot dijak.

Program

Raznolikost programa ni bila zgolj glasbena, v Špajzu so nastajali tudi dogodki drugačne narave. Organizirali so različne okrogle mize, predavanja, izmenjevalnice oblačil, občasno tudi razstave lokalnih umetnic. Sčasoma je Špajz tako pridobil na prepoznavnosti. To je odprlo pot povezovanju z lokalnimi nevladnimi organizacijami, kot je glasbena založba 101 Records. Prav tako so postali platforma za neuveljavljene glasove, kot sta koroški reperski kolektiv Dnevna soba in DJ Jona. Skupina mladih pa od someščank ni bila deležna le podpore. S predsodki, ki so jih meščanke gojile o Špajzu, nas seznani Živa.

Predsodki

Nenaklonjenim odzivom občank in občanov navkljub so v Špajzu vztrajali. Mnenj o usmeritvi in vzdrževanju skupnosti ni bilo vedno enostavno usklajevati. Obenem so Špajz zaznamovali tudi odhodi ‒ večna težava cele Koroške. Mladi, ki odhajamo na študij, se v domače kraje redko vračamo. 

Nežin odhod

Prostor, ki je že v svojem bistvu precej krhek in terja velik angažma vseh sodelujočih, pa ob odhodih ne ostane nedotaknjen. 

Živin odhod

Tudi prihod v Špajz ni bil vedno enostaven. Svoje sprva nerodno spogledovanje s sceno opiše Rebeka Mlakar, ki je v Špajz podobno kot Andraž Čas že v dijaških letih zahajala kot obiskovalka, kasneje pa se je tudi priključila ekipi.

Negotovi začetki

Rebeka je danes ena vidnejših članic društva MAD.

Nadaljnje delo društva MAD je leta 2021 upočasnila izguba prostora. Zakaj so bili člani društva primorani zapustiti Špajz, pove Andraž, sicer tudi sin prejšnjega župana Andreja Časa.

Zapuščanje Špajza

Posebej samoorganiziranim skupinam, ki nenadoma izgubijo prostor fizičnega srečevanja, grozi hiter padec v pozabo. Verjetno je res tako, da samonikle skupnosti pomemben del svoje identitete vežejo na prostor, ki ga ustvarjajo. Kako so občutile izgubo Špajza, opiše Rebeka. 

Velik udarec

Čeprav je društvo ostalo brez klubskega prostora, so kaj kmalu pridobili pisarno v slovenjgraškem Habitatu. V stavbi bivše komunale na Partizanski poti danes občina naseljuje nevladne organizacije, poleg MAD tam domuje več kot deset lokalnih nevladnih organizacij. 

Pogrešamo prostor

S pisarno so se morali zadovoljiti, saj je občina vztrajala, da v Slovenj Gradcu ni prostora, ki bi bil primeren za klubsko dejavnost. So pa društvu ponudili, da bodo nove prostore zanje kar zgradili, a se madovci s tem niso strinjali. Menijo namreč, da mladi ne moremo čakati ‒ radi bi delali zdaj.

Izguba Špajza pa ni prizadela zgolj njegovih rednih obiskovalk in vseh, ki so ga soustvarjali. Občutile smo ga vse, ki smo si želele nekomercionalnih prostorov srečevanja, spoznavanja novega, vsega tistega, kar nam institucije ne ponujajo. Razširjena skupnost Špajza, ki je bila še vedno pod vtisom koronske osamitve, ni več našla prostora zase. Zato so toliko bolj spodbudne novice, ki jih je z nami delila Rebeka.

Novi prostori?

Na občini so MAD ponudili kletno dvorano slovenjgraškega Mladinskega kulturnega centra Na Ozarah, ustanove, ki so jo začetniki Špajza prepoznali kot povsem brezoblično in brez vsebine. Sedanji madovci vidijo ponudbo kot dobro priložnost, vendar se zavedajo tudi tveganj. 

Mladinski center

 

Vso srečo Špajzu želi vajenka Hana. 

Fotografija: MAD

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness