Kaj bomo s stolpniško?

Kulturna ali glasbena novica
31. 5. 2023 - 15.10

V soboto popoldne se je okoli trideset posameznikov, večinoma lokalcev iz Savskega naselja in drugih Ljubljančanov, uporabnikov avtonomnega prostora PLAC, in drugače zainteresirane javnosti, sprehodilo po severnem delu Savskega naselja, po območju tako imenovane Stolpniške soseske. Namen sprehoda je bil seznaniti se z 3,1 hektarja velikim degradiranim območjem nekdanjega Cestnega podjetja Ljubljana ter odpreti razpravo o potrebah in željah lokalnega prebivalstva za nadaljnji razvoj območja.

Stolpniška soseska se nahaja na severnem delu Savskega naselja in je na jugu zamejena s Športnim Društvom Zarja in Linhartovo cesto, na zahodu s športnim centrom in studii televizije POP TV, na severu s Kranjčevo ulico in na vzhodu z Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom Soča. Trenutno večji del zemljišča obsegajo zapuščena skladišča, nekateri prostori pa se oddajajo v najem privatnikom. Na južni meji zemljišča se od septembra dalje nahaja tudi avtonomna cona PLAC.

Trenutno je za področje Stolpniške soseske, ki je v lasti Slovenskega državnega holdinga, predvidena razprodaja zasebnim investitorjem. To je v nasprotju s koalicijsko zavezo, da bodo vsa primerna stavbna zemljišča prenesena na Stanovanjski sklad Republike Slovenije. Poziv k spoštovanju zavez ponovi Maša Hawlina iz zadruge Zadrugator.

Izjava

Samoiniciativna akcija arhitektov in urbanistov, ki se je oblikovala okoli ljubljanskega neodvisnega časopisa Prelom, si za cilj postavlja sestavo vizije, ki bo v zasnovo vključevala potrebe in želje prebivalstva in lokalne skupnosti, oktobra letos pa jo bodo tudi predstavili odgovornim za razvoj zemljišča. V tretji številki časopisa Prelom, ki je izšla marca, si lahko tudi ogledate risbe, ki so nastale na osnovi predlogov zbranih na prvi delavnici Kaj bomo s Stolpniško?. 

Izjava

Da je varovanje javnega interesa na področju Stolpniške soseske resnično potrebno, se je že pokazalo. Območje na severu zemljišča, ki je bilo nekdaj v javni lasti Mestne občine Ljubljana in je bilo predvideno za širitev Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča, je bilo že prodano v privatne roke. Na njem danes stoji še nedokončan blok oskrbovanih stanovanj.

Izjava

Na obljube koalicije in osebne obljube ministra za socialne zadeve Luke Mesca je z odprtim pismom ministru PLAC opozoril že pretekli petek. V pismu so zapisali, da je Mesec uporabnikom avtonomnega prostora obljubil, da bodo prenos zemljišča iz SDH na Stanovanjski sklad Republike Slovenije obravnavali že na seji vlade 16. marca, kar pa se ni zgodilo. Kaj preti severnemu delu Stolpniške soseske, opiše arhitekt Andrej Panker.

Izjava

Na jugu Stolpniške soseske, nasproti avtonomne cone PLAC,  se nahaja Športno društvo Zarja. Njihovi prostori so bili zgrajeni leta 1969 v akciji udarniške gradnje, v kateri so zgradili pokrito dvorano za balinanje. Od takrat so na parceli samoiniciativno postavili tudi otroška igrala in zunanje balinišče. Že pol stoletja prostori Športnega Društva Zarja služijo kot vozlišče lokalne skupnosti in nam lahko predstavljajo vzorec, kako je lahko samoiniciativna akcija izgradnje skupnostnih prostorov uspešna. Sodobni poskus istih vzgibov se nahaja le čez cesto v avtonomnih prostorih PLAC. Ti trenutno služijo kot prostor organizacije lokalne skupnosti, ki si prizadeva za solidarno in neprofitno gradnjo na območju Stolpniške soseske.

Izjava

Naslednjič se bo o potrebah in zahtevah lokalne skupnosti razglabljalo petnajstega junija ob osemnajsti uri v prostorih Športnega Društva Zarja. Pridružite pa se lahko tudi skupini  na Facebooku, ki se imenuje Kaj bomo s stolpniško?.

 

Naslovna slika: Risba v časopisu Prelom

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness