Uzrite luč

Kulturna ali glasbena novica
26. 5. 2023 - 13.15

Ko je v ponedeljek padel mrak, so Ljubljano razsvetlile svetlobne inštalacije. Najživahneje je bilo ob deseti uri pred Križankami – Trg francoske revolucije so do roba napolnili ljudje, ki so si zaslepljeni od svetlobnih inštalacij nenehno stopali na prste in trkali drug v drugega. 

Festival Svetlobna gverila

Tako Svetlobno gverilo predstavi umetnica in sokuratorica festivala Nika Erjavec. Kako je to videti v praksi, pove Julian.

Lučke za artsy folk

Poleg ljubljanske smetane festival zaradi svoje umeščenosti v vse kotičke mesta pritegne tudi naključne mimoidoče. Obiska Svetlobne gverile sploh ni treba načrtovati – kar zgodi se. Kako se je znašel na Svetlobni gverili, pove Biga.

Naključno srečanje in postavitev 

Svetlobne inštalacije imajo to moč, da bodisi poudarijo lastnosti prostora bodisi jih vsaj na videz spremenijo. Z letošnjo temo so se pri Svetlobni gverili odločili to lastnost inštalacij še poudariti. 

Prostor

Študentke ALUO so denimo pripravile projekcijo, ki na tla ob eni od uličnih svetilk na Kongresnem trgu projicira potek človeških stopinj in avtomobilskih koles. Kako se je lotila svojega projekta, pa nam pove umetnica Nina Koželj.

Šopek rož

Njen šopek rož si lahko ogledate na Trgu francoske revolucije pred spomenikom Gregorčiču. Če nekateri umetniški projekti nagovarjajo naše počutje v času in prostoru, imajo drugi bolj eksistenčno noto. Kolektiv Kvadratni meter je s svojimi inštalacijami želel opozoriti na stanovanjsko problematiko mladih v prestolnici. 

Kvadratni meter

Naslov njihovega projekta je Eviction notice.

Avto na Trgu francoske revolucije

Eviction notice sestavljajo trije takšni avtomobili. Vse tri lahko vidimo, če se sprehodimo od Trga francoske revolucije mimo parkirišča NUK II, vse do Valvasorjevega parka. Drugačno izkušnjo ponudi postavitev Alkimija atmosfer arhitekta Janeza Grošlja. Ko obiskovalka vstopi na vrt ob križevniški cerkvi, jo nad glavo preseneti nepričakovani tok rumene in bele svetlobe.

Strele

Projekt Sophie Guyot z naslovom Pomen pomena, nas lahko s postavitvijo na Trgu francoske revolucije tudi zmede. Inštalacijo opiše Martin.

Semafor

S predelano prometno signalizacijo tam, kjer zanjo ni potrebe, nas Pomen pomena opomni na medsebojno komunikacijo.

Vtise celote strne Biga. 

Prevpraševanje prostora

Na Svetlobni gverili lahko z ogledom inštalacij prostor prevprašujete vse do sobote 17. junija.

Obfestivalski program

Danes ob osmi uri zvečer se lahko ustavite v Plesnem teatru Ljubljana na performansu Vite Osojnik Izven osi. V petek, 2. junija, prav tako ob osmih v PTL-ju, pa bo moč videti interdisciplinarno solo predstavo Bettine Szabo.

 

Naslovka: Svetlobna Gverila

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness