Zunaj javni razpis MK za rezidence v tujini

Kulturna ali glasbena novica
7. 6. 2023 - 15.10

V Uradnem listu je bil minuli petek objavljen razpis Ministrstva za kulturo, v katerem umetnike in umetnice pozivajo k prijavi na izbor kulturnih projektov bivanja in ustvarjanja v umetniških rezidencah v Berlinu, Londonu, New Yorku in na Dunaju za leto 2024. Rok za prijavo je 8. septembra letos. Izbranim umetnikom in umetnicam pripada enomesečno bivanje v rezidenčnem stanovanju v enem izmed omenjenih mest s plačanimi stroški bivanja in poti. Državni sekretar na Maistrovi 10 Marko Rusjan sporoča, kaj je letos pri razpisu novega:

Izjava

Na razpis se lahko prijavi kdorkoli, ki v umetnosti in kulturi deluje na področjih uprizoritvene umetnosti, vizualne umetnosti, arhitekture in oblikovanja, glasbene umetnosti, intermedijske umetnosti, filma in avdio-vizualne kulture, knjige in kritike umetnosti ter refleksije kulture in družbe. Rusjan pojasni, kakšne pogoje mora izpolnjevati prijavitelj:

Izjava

Razpisni kriteriji sicer obsegajo štiri krovne kategorije – reference, delovni načrt, uradna dokazila in status samozaposlenega v kulturi –, ki so nadalje razdeljene na posamezne kriterije. Reference zajemajo kakovost in izvirnost dela prijavitelja v preteklih treh koledarskih letih in uveljavljenost prijavitelja v strokovni javnosti na zadevnem področju. Izpolnjevanje kriterijev se točkuje, najvišje možno število točk je sto. O tem, kako se ocenjuje uveljavljenost v strokovni javnosti, Rusjan:

Izjava

Čemu je namenjen kriterij »predviden način prenosa izkušenj in dobrih praks, pridobljenih v času bivanja v rezidenci, v slovenski kulturno-umetniški prostor«?

Izjava

Kraji bivanja umetnice in mesta umetniškega dela.
 / 6. 3. 2023

Umetniške rezidence umetnikom in umetnicam omogočajo, da prekinejo vsakdanji, ustaljeni tok ustvarjanja, in se z življenjem v tujem okolju soočijo z drugačnimi pogoji obstoja.

Izjava

Lansko leto je na rezidenci v Londonu bival slikar Arjan Pregl, ki pojasni, na kakšen način lahko sprememba ustvarjalnega okolja privede do kreativnih sprememb:

Izjava

Na voljo so torej štiri rezidence, bivanje na posamezni rezidenci pa traja en mesec. To pomeni, da bo načeloma izbranih oseminštirideset prijaviteljev, po dvanajst za vsako rezidenco. Celotno besedilo javnega razpisa je na voljo na spletni strani Ministrstva za kulturo, rok za prijavo pa je, ponovno, 8. septembra.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.