Aspekti spomina

Kulturna ali glasbena novica
2. 6. 2021 - 17.10

Prav zdajle v Španskih borcih mlada vsestranska umetnica Mary Anne Blanche pripravlja postavitev instalacije Aspekti, prve izmed petih epizod letošnjega Sluhodvoda v produkciji Zavoda Sploh.

Tomaž Grom, umetniški direktor zavoda, nam je pojasnil, da se letošnji cikel Sluhodvoda, ki je bil do sedaj osredotočen predvsem na eksperimentalno in improvizirano glasbo, širi tudi v nekoliko bolj 

O razmerju med gledališčem in psihičnim zdravjem
 / 12. 4. 2021
uprizoritvene vode. Za premik poudarka so se odločili predvsem, ker do sedaj v Sluhodvodu ni bilo veliko prostora za ustvarjalni proces. Poleg finančnih razlogov – glasbeni projekti navadno ne vključujejo sredstev, namenjenih ustvarjanju – želijo tudi spodbuditi ustvarjalce in glasbenike k razmisleku o kontekstu in razlogih njihovega ustvarjanja. V letošnjem ciklu, ki se bo loteval odnosa do spomina, bodo tako pet ustvarjalk in ustvarjalcev povezali tudi z dramaturškimi svetovalci, ki bodo skušali iskati, pojasnjevati in vzpodbujati umetnike in umetnice k razmisleku o njihovem delu. Instalacijo Aspekti dramaturško spremlja Varja Hrvatin. Vsako od petih del bo predstavljeno kot enkratni dogodek, če pa bodo razmere in minister milostni, jih bodo skušali sestaviti tudi v skupno predstavitev. 

Aspekti bodo malo spodnjo dvorano Španskih borcev razdelili na dva prostora, belega muzejskega in črnega galerijskega. Mary Anne opiše prvo sobo instalacije kot živi muzej

Izjava

Drugi prostor, v kontrastni črnini, predstavlja nasprotje tej presvetljeni lupini. Tam se na zaslonih pokaže, da ni vse tako, kot je videti na prvi pogled. 

Izjava

Simulacija muzeja, ki obenem nagovarja zunanjo in notranjo resničnost, percepcijo in samodojemanje. Mary Anne pravi, da v umetnosti gleda predvsem nase. V Aspektih išče točko, kjer bo lahko eliminirala negativni vpliv spomina na svojo sedanjost. 

Izjava

Zanima pa jo tudi, kako v umetnost, ki je sredstvo izražanja tistega, kar je zanjo premočno, zajeti čustveni spomin, ki sčasoma najbolj zbledi. V montaži gest, zvokov in podob v videe, ki sestavljajo drugi del instalacije, vidi sredstvo, s katerim lahko rekonstruira izgubljeno čustveno intenziteto.

Izjava

Instalacija bo na ogled ta petek, 4. 6., med sedmo in deseto uro v mali dvorani Španskih borcev. 

foto: Zavod Sploh.

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.