Frakcijski boj srbskih umetnikov

Kulturna ali glasbena novica
4. 8. 2021 - 17.00

Največje in najstarejše združenje likovnih umetnikov v regiji, Udruženje likovnih umetnika Srbije, krajše ULUS, se je v zadnjem tednu znašlo sredi frakcijskega boja. Združenje ima trenutno dva upravna odbora, ki zaradi različnih interpretacij nedavne razsodbe vztrajata vsak pri svoji legitimnosti. Skupina, ki se je oblikovala že leta 2012, a je bila leta 2013 neupravičeno odstavljena, trenutnemu upravnemu odboru očita neprimerno in preveč politično delovanje. Upravni odbor, izvoljen leta 2019, pa drugemu očita nasilen prevzem društva in napačno interpretacijo sodne odločitve.

Nalogi ULUS-a sta predvsem razstavljanje in promocija del njegovih članov, v zadnjih letih pa v dialoški skupini tudi sodeluje s srbskim ministrstvom za kulturo. Kot reprezentativno združenje v kulturi ima nalogo vodenja evidence samozaposlenih umetnikov, člani društva pa sestavljajo tudi statusno komisijo, ki vrednoti delo vpisanih in na novo prijavljenih samozaposlenih v kulturi, saj je društvo pooblaščeni predstavnik likovnih umetnikov na državni ravni.

Konflikt v društvu se je pričel že davnega leta 2012. Takrat je skupina članov, ki so bili nezadovoljni z delovanjem in vodstvom ULUS-a, organizirala izredno skupščino in prevzela upravni odbor združenja. Zatem se je pojavila še ena skupina nezadovoljnih članov, ki so leto kasneje organizirali lastno skupščino, saj so bili z novo upravo nezadovoljni. Z lastno skupščino so želeli prevzeti združenje, vendar jih je prva skupina upornikov tožila. Tožba se je zaključila lani in preklicala legitimnost uprave, izvoljene leta 2013, po obsodbi pa je na dan privrelo kar nekaj zanimivih interpretacij.

Razsodbo, da so bili skupščina in predstavniki, izvoljeni leta 2013, nelegitimni, je prva skupina, vzpostavljena leta 2012, interpretirala kot svojo ponovno vzpostavitev. S prvotno pobudnico izredne skupščine iz leta 2012 Mirjano Denkov Mraović na čelu so se člani tedanjega upravnega odbora polastili svojih preteklih funkcij. Denkov Mraović je prevzela zastopništvo in žig združenja, vzpostavil se je novi-stari upravni odbor, ki je bil leta 2013 razpuščen. Vse se sliši prav, vendar obstaja manjši problem. Leta 2019 je bila na zadnji skupščini združenja izvoljena nova uprava, ki s starimi spori ni imela nič. Skupina iz leta 2012 ne izriva svojih starih nasprotnikov, temveč njeni člani zasedajo mesta v upravi, ki jih sicer zasedajo člani, izvoljeni na redni skupščini.

Ozadje nastale zmede opiše Vahida Ramujkić, članica upravnega odbora ULUS-a, izvoljena leta 2019.

Izjava

Novi upravni odbor, izvoljen leta 2019, ni imel stika z ostalimi skupinami, ki so bile med seboj v sporu. Njegovi člani so se osredotočili na zagovorništvo in oblikovali delovno skupino, ki se je nedavno sestala z ministrstvom za kulturo ter podala predloge za izboljšanje kulturne politike in plačila umetniškega dela. Več pove Ramujkić.

Izjava

Njihovi nasprotniki menijo, da kljub temu niso primerno opravljali svojega dela. Očitajo jim pretirano politizacijo, saj namesto o umetnikih govorijo o kulturnih delavcih, višanju honorarjev kustosov in nižanju izplačanih razstavnin ter zmanjšanju obsega izvajanja prodajnih razstav. Ramujkić komentira očitke in interese druge strani.

Izjava

Prav zaradi neodzivnosti Vahida Ramujkić meni, da nasprotna skupina članov društva ne želi iskati rešitev za skupno dobro, temveč gre za željo po uveljavljanju interesov posameznikov. Do konca redakcije nismo dobili odgovora upravnega odbora, izvoljenega leta 2013, vendar na spletnih omrežjih in spletni strani slikarske sekcije trdi, da gre zgolj za upoštevanje razsodbe. Trdijo, da je pravno gledano legitimen le upravni odbor, izvoljen leta 2013, zato je prav, da trenutno prevzamejo upravo ULUS-a. Ramujkić tudi trdi, da so, če želi nasprotna skupina izboljšati pogoje za delo umetnikov, pripravljeni sodelovati.

ULUS ima tako trenutno dva upravna odbora, oba pa menita, da sta »prava«. Kaj so naslednji koraki in kaj to pomeni za prihodnost združenja?

Izjava

Na skupščini, ki bo potekala jeseni, bo torej pestro, saj je vsaka skupina že zagnala svojo kampanjo. Katera bo obstala, pa bo odločilo članstvo združenja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.