IZJAVA za pridobitev temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov

Kulturna ali glasbena novica
14. 4. 2020 - 15.10

Lepo vas pozdravljamo v torkovih dolgih Kulturnih novicah! Z današnjim dnem je v veljavo stopila Izjava za pridobitev temeljnega dohodka in oprostitev plačila prispevkov, ki jo je pripravila Finančna uprava Republike Slovenije. Na uradni spletni strani so zapisali, da so do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov upravičene samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije covida-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Izpolnjene izjave zaradi trenutnih razmer ni mogoče vložiti v papirnati obliki. Neizpolnjena izjava je dostopna na spletnem portalu eDavki in v mobilni aplikaciji eDavki, vložiti pa jo je treba najkasneje do 31. maja

Za pomoč lahko zaprosite tisti, ki ste v marcu utrpeli vsaj 25-odstotno znižanje prihodkov v primerjavi s februarjem oziroma v aprilu ali maju vsaj 50-odstotno znižanje v primerjavi s februarjem. Izpolnjeni pogoji za mesec marec prinašajo temeljni dohodek v višini 350-ih evrov, za meseca april in maj pa 700 evrov, pri čemer je treba pozornost usmeriti na sledeče: v primeru, da bodo vaši prihodki v letošnjem prvem polletju za več kot petino večji kot pred letom dni in v letošnjem drugem polletju za več kot petino večji kot v enakem obdobju lani, boste pomoč morali vrniti. Izjava zajema možnost uveljavljanja dveh ugodnosti: izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov. Podrobnejše obrazložitve so na voljo na spletni strani Fu.gov.si.

 

Izjava

Na današnji 16. redni seji Odbora za kulturo je minister za zunanje zadeve Anže Logar vse očitke cenzure vlade na področju medijev in novinarskega dela strogo zanikal. Glede vladne depeše o stanju v slovenskem medijskem prostoru, ki je bila objavljena na spletni Platformi Sveta Evrope za svobodo izražanja kot odziv na alarmantne zapise o vladnih pritiskih na novinarje, se je izrekel, da ni njegova in da je ta informacija napačna. Zato je Logar že na začetku izjavil, da se je na seji znašel po napaki, saj s strani Ministrstva za zunanje zadeve ni prišlo do nikakršne zlorabe položaja ali nepravilnega postopanja proti izvajalcem novinarskega dela. Minister Logar:

Izjava

In nato še odziv nadomestne poslanke SAB Maše Kociper na Logarjev prispevek in njegov takojšnji odhod z redne seje:

Izjava

Za komentar o trenutnem civilno-družbenem delovanju kulturnic in kulturnikov smo prosili še Petjo Grafenauer, članico iniciative Pomoč samozaposlenim v kulturi v času kovid19:

Izjava

Izjava

Kaj so še predlagali? Grafenauer.

Izjava

 

Iniciativa na odziv vlade sicer čaka že od 6. aprila. 

Izjava

 

Domnevni medijski cenzuri se je za Kulturne novice izpostavila KajaV.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

menim, da vaša navedba glede "POMOČI" ni točna glede "petin" oz. 20%, pravilno je verjetno takole:

ZIUZEOP
37. člen
(vračilo mesečnega temeljnega dohodka)
...
Do pomoči je upravičen tisti samozaposleni, ki mu bodo prihodki v prvem polletju 2020 upadli za več kot 20 % glede na isto obdobje leta 2019 in v drugem polletju 2020 ni dosegel več kot 20 % rast prihodkov glede na isto obdobje leta 2019. V primeru, da ta pogoj pomoči ni dosežen, mora upravičenec vrniti celotno pomoč.
...
oz. če korigiram vaš tekst o "petinah", bi moralo pisati takole:
"...v primeru, da vaši prihodki v letošnjem prvem polletju ne bodo za več kot petino manjši kot pred letom dni in v letošnjem drugem polletju za več kot petino večji kot v enakem obdobju lani, boste pomoč morali vrniti."
...
*pazimo tudi upoštevanje na zmanjšanja dohodka 25%(marec 2020) in 50%(april ali maj) glede na februar 2020
*pazimo, da se glede na izjavo FURS - direktor Peter Jenko (VAL 2020) pomoč upošteva v dohodnino (na pomoč se plača davek in se jo na koncu leta upošteva kot zaslužek).

https://www.ozs.si/novice/kaj-prinasa-ziuzeop-za-sp-in-druzbenike-poslov...
...
https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2020-01-0766/z...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness