Kadrovske rošade

Kulturna ali glasbena novica
11. 2. 2020 - 15.10

V zadnjih tednih se Ministrstvo za kulturo sooča z vse več očitki o politično motiviranem kadrovanju na direktorskih položajih javnih kulturnih zavodov. Ministrstvo, ki je trenutno v rokah ministra v odhajanju Zorana Pozniča in stranke SD, je očitke v sporočilu za javnost odločno zavrnilo s trditvijo, da se, citiramo: ”V slabem letu mandata ministra mag. Zorana Pozniča ni zgodila nobena politično motivirana kadrovska menjava v javnih zavodih na področju kulture,” konec citata. 

Po čem si bomo zapomnili mandat SD na čelu ministrstva za kulturo v vladi in koaliciji Marjana Šarca?
 / 5. 2. 2020

V luči kadrovskih rošad najbolj izstopa tista iz Tehnišnega muzeja Slovenije, v katerem je direktorico Natalijo Polenec za kratkih deset dni zamenjala Barbara Juršič. Ministrstvo je jeseni, ob izteku mandata, objavilo razpis za novega vodjo, rezultati pa niso bili znani do konca januarja. Bivša direktorica je v vmesnem času delovala kot vršilka dolžnosti in se potegovala za podaljšanje mandata. Ko je minister Poznič kljub predlogu sveta zavoda, naj na mestu obdrži aktualno direktorico, kot najprimernejšo kandidatko izpostavil Barbaro Juršič, je skušala Natalija Polenec neprimerne kadrovske prijeme zajeziti po sodni poti. O problematičnem postopku smo govorili z bivšo direktorico in sedanjo vršilko dolžnosti Tehniškega muzeja.
Izjava

Juršič naj bi bila z izobrazbo prevajalke neprimerna za direktorsko funkcijo Tehniškega muzeja, saj se strokovno področje tega položaja ne prekriva s področjem prevajalske stroke. Natalijo Polenec smo vprašali, kakšne nepravilnosti so bile ugotovljene pri kadrovskem postopku.
Izjava

Natalija Polenec, ki je položaj zasedala do nedavnega odhoda Barbare Juršič, je bila po sodni bitki zopet imenovana za vršilko dolžnosti Tehniškega muzeja Slovenije, nejasno pa ostaja, ali bo v bližnji prihodnosti imenovana tudi za direktorico. O položaju vršilca dolžnosti spet Polenec.
Izjava

Delovanje javnih kulturnih zavodov ovira tudi dejstvo, da je na položajih direktorjev vse več vršilcev dolžnosti. Razpisi za mesta direktorjev namreč po več mesecih še vedno ostajajo brez rezultatov.

Podobna situacija se odvija v Moderni galeriji, v primeru katere želi Ministrstvo za kulturo zamenjati direktorico Zdenko Badovinac, ki od decembra lani zaseda mesto vršilke dolžnosti direktorice Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti. Badovinac za izjavo danes ni bila dosegljiva, za nas pa je stanje v Moderni galeriji strnil kustos Marko Jenko.
Izjava

V Galeriji so zaradi upočasnjenih odločitev zaskrbljeni za ohranitev nivoja vodenja in utečenih standardov. Jenko nadaljuje.

Izjava

Končna odločitev glede vodstva datumsko ni znana in je po besedah Jenka odvisna od ministrstva. 

Do kadrovskih sprememb se je kritično opredelil predsednik Sindikata kulture in narave Slovenija - Glosa, Mitja Šuštar. Kot poudarja, kultura ne bi smela biti prostor za udejanjanje političnih interesov. 
Izjava

Glede neodzivnosti ministrstva se s predsednikom sindikata strinjamo, saj od ministrstva za kulturo tudi sami nismo dobili odgovora na vprašanja o kadrovskih spremembah in razlogih za odlašanje. Nazadnje smo predsednika sindikata Glosa vprašali še po mnenju o izbiri kandidatov za direktorske položaje javnih kulturnih zavodov. Ponovno Mitja Šuštar.

Izjava

Dolge Kulturne novice sta pripravila Nika in vajenec Urban.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Lepo vas prosim.. Jadranka Plut za direktorico Moderne galerije... Še v Alkatrazu ni znala naredit pametnega programa, zdaj bi pa prevzela nacionalko! Kdo je tu nor?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness