Ministrstvo nevladnikom kulturno off

Kulturna ali glasbena novica
23. 10. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v petkovem Kulturnem offsajdu. Boj ministrstva za kulturo proti nevladnim organizacijam se zaostruje. Ta teden je ministrstvo uporabnikom prostorov na Metelkovi 6 v pisnem obvestilu sporočilo, da morajo do 31. januarja zaradi sanacije stavbe izprazniti vse prostore. Po navedbah ministrstva v stavbi trenutno domuje osemnajst nevladnih organizacij, ki delujejo v javnem interesu ali na področju kulture. Prostore in organizacije predstavi Urška Lipovž iz organizacije Mesto žensk. 

Izjava

Razlogi za deložacijo pestrega nabora nevladnih organizacij v trenutni situaciji niso jasni, saj je sanacija stavbe v javnem proračunu predvidena šele za leto 2023. Več o sanaciji in problematičnosti deložacije pove Lipovž.

Izjava

V trenutnih okoliščinah predstavlja težavo za nevladne organizacije tudi rok selitve. Te nevšečnosti opiše vodja postaje DIVA na SCCA Ljubljana Peter Cerovšek.

Izjava

Zaradi tega so se s strani nevladnih organizacij in opozicijskih strank množili očitki o politični motiviranosti deložacije. Oziroma – kot so v javnem pismu zapisali člani društva Asociacija – je v nameri ministrstva za kulturo »ponovno mogoče prepoznati samovoljo, brezkompromisnost in avtoritarnost.« Ministrstvo za kulturo nam na očitke o politični motiviranosti deložacije NVO do konca priprave oddaje ni odgovorilo. Po uradnem odzivu Ministrstva za kulturo sodeč poskušajo odločitev deloma zvaliti na predhodno vlado. V odzivu namreč beremo, citiramo: »Nujno obnovo sta načrtovala že predhodna ministra za kulturo, Dejan Prešiček in mag. Zoran Poznič.« Po mnenju NVO primerjava ni na mestu. Razlike med trenutno in preteklo vlado opiše Lipovž.

Izjava

Ključna zahteva nevladnih organizacij je, da jim mora ministrstvo za kulturo zagotoviti druge prostore pod enakimi pogoji, pri čemer bi morale imeti organizacije po obnovi možnost vrnitve v prostore na Metelkovi 6. Več o pravni osnovi te zahteve pove Vlasta Jalušič iz Mirovnega inštituta. 

Izjava

Jalušič izpostavi tudi razkorak med besedami in dejanji trenutne vlade.

Izjava

Kljub temu da gre pri trenutni deložaciji očitno za politično motiviran obračun z nevladnimi organizacijami, je širši spletni komentariat – ki ni nujno naklonjen vladi – boju ministra Simonitija očitno naklonjen. Še največ razburjenja je v javnosti povzročilo dejstvo, da nevladne organizacije v prostorih bivajo zastonj. Janez Janša meni, da je javnost zaslepljena. 

Izjava

Vredno je poudariti, da simpatiziranje širše javnosti z bojem ministrstva proti nevladnim organizacijam ni omejeno le na trenuten primer deložacije. Dejali bi, da je nezaupljivost javnosti do nevladnih organizacij že dolgo del splošne slovenske zavesti. To dejstvo komentira Cerovšek.

Izjava

Če zaključimo: deložacija na Metelkovi 6 predstavlja zgolj del širše kampanje proti nevladnim organizacijam. Kot kaže, nevladnim organizacijam ne grozi le izguba prostorov, temveč tudi izguba legitimnosti v očeh javnosti in izbris njihove zgodovinske pomembnosti.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness