Nastopil je čas za samozaposlene

Kulturna ali glasbena novica
24. 3. 2020 - 15.10

Lepo pozdravljeni v torkovih razširjenih Kulturnih novicah. Kot smo poročali v prejšnjih novicah dobe samokarantene, se je z nastopom nove vlade in kriznimi razmerami kristaliziralo tudi vprašanje stanja samozaposlenih. Pretekli teden je bilo na Vlado republike Slovenije poslanih več pozivov k sprejetju ukrepov, ki bi omilili katastrofalne posledice epidemije, v kateri so mnogi samozaposleni ostali brez sredstev za preživetje. 

Včeraj je predsednik vlade Janez Janša na socialnih omrežjih javnosti najavil ukrepanje tudi v zvezi z ureditvijo pomoči samozaposlenim. Vlada je na ponedeljkovi seji do 12.00 zbirala predloge ministrstev in obravnavala prvi obsežnejši zakonski paket #ProtiKoronaPaket #PKP1 za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Kot je včeraj na uradnem profilu na Facebooku napovedal Janez Janša, bo temeljna vsebina svežnja »začasna ZAMRZNITEV STANJA. Z namenom, da se ohrani ljudi, delovna mesta, socialno stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciale v znanosti, kulturi ... in družbi nasploh.« 

Ukrepe tako imenovanega “megazakona” so na novinarski konferenci danes ob 11. uri predstavili predsednik vlade Janez Janša, koordinator strokovne posvetovalne skupine Matej Lahovnik, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter minister za finance Andrej Šircelj. Usmeritve za sprejetje ukrepov za pomoč samozaposlenim je na novinarski konferenci naznanil Janez Janša:

Izjava

Podrobneje o plačilih prispevkov samozaposlenim nadaljuje koordinator strokovne posvetovalne skupine Matej Lahovnik:

Izjava

O temeljnem dohodku za samozaposlene nadaljuje Lahovnik:

Izjava

Lahovnik je nazadnje spregovoril še o varovalki za preprečitev zlorab za pridobitev sredstev:

Izjava

 

Za komentarje o položaju, v katerem so se znašli samozaposleni, smo se obrnili na Društvo Asociacija, ki je ob pojavu krizne situacije z javnim pismom opozorilo na nujne ukrepe, ki bi jih bilo treba vpeljati za pomoč samozaposlenim. Z nami je spregovorila predsednica društva Inga Remeta in nam zaupala najustreznejše oblike pomoči:

Izjava

O oblikah pomoči nevladnim organizacijam nadaljuje Remeta:

Izjava

Nazadnje je predsednica društva komentirala še novinarsko konferenco, na kateri je Vlada RS predstavila smernice za pomoč samozaposlenim v kulturi:

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.