Potrebujemo interventni zakon za kulturo

Kulturna ali glasbena novica
17. 3. 2020 - 15.10

Pozdravljeni v torkovih dolgih Kulturnih novicah. Včeraj je javnost dosegel apel za zaščito samozaposlenih, ne le v kulturi, temveč tudi na splošno. Takih posameznikov je skoraj 110 tisoč ali 12 odstotkov delovnega prebivalstva. Na spletu je v Facebook skupini Pomoč samozaposlenim v kulturi v času kovid19 pobudo za civilno iniciativo podala Beti Žerovc, pobudnica apela pa je Maja Megla. Poleg njiju v skupini sodelujejo še Urška Jurman, Petja Grafenauer in Marko Jenko. Apel ali peticijo je do včeraj podpisalo več kot 6000 ljudi, ob 12h pa so jo naslovili na vlado in izbrane ministre. 

Vsebina peticije se, kot rečeno, nanaša na vse samozaposlene, tako v kulturi kot tudi na espejevce drugih sektorjev, ki jih dosedanji interventni zakoni izpuščajo. Avtorji in avtorice peticije vlado pozivajo, naj nemudoma sprejme interventni ukrep, ki bi od prvega marca do uradne razglasitve konca epidemije in ponovne vzpostavitve javnega, gospodarskega in kulturnega življenja samozaposlene oprostil plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja v višini zakonsko določene minimalne postavke. Pomoč je potrebno zagotoviti tudi tistim, ki so nenadoma ostali brez dela. Kot eno izmed rešitev predlagajo oprostitev plačila v višini minimalnih prispevkov za socialna zavarovanja tistim, ki bodo v letošnjem letu zaslužili manj kot 20.000 evrov. Vsi tisti, ki bodo zaslužili več, bi lahko sredstva vrnili ob obračunu dohodnine. Samozaposleni, ki so ostali brez vseh sredstev za preživetje in so v preteklem mesecu zaslužili manj, kot je višina neto minimalne plače, so najbolj ogroženi. V apelu se zavzemajo, da bi jim država namenila pomoč v obliki te razlike.

Kako je prišlo do iniciative Pomoč samozaposlenim v kulturi v času kovid19, smo vprašali eno izmed njenih pobudnic in ustanoviteljic Petjo Grafenauer

grafenauer1

Ker sta javnost dosegla dva apela, nas je zanimalo, kako se razlikujeta. Nadaljuje Grafenauer:

grafenauer2

Petja Grafenauer zaključi, da se boj nadaljuje, in dodaja:

grafenauer3

 

Da so mnogi samozaposleni zaradi epidemije novega koronavirusa eksistencialno ogroženi, je minuli teden večkrat opozorila tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, v nadaljevanju OZS. Po njihovih navedbah naj bi bilo samo v gospodarstvu na udaru več deset tisoč samozaposlenih. Tudi OZS se je zato zavzela za poseben interventni zakon za samozaposlene. Prejšnji teden pa smo že poročali o aktivnem delovanju društva Asociacija, ki svoj boj nadaljuje in je na Ministrstvo za kulturo v petek, 13. marca, naslovilo še eno javno pismo. Medtem ko Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo že sprejema interventni zakon, s katerim bo pomagalo podjetjem, v društvu Asociacija pozivajo, naj enako stori tudi Ministrstvo za kulturo in z ustreznimi ukrepi prepreči kolaps kulturnega sektorja. Ker so samozaposleni v kulturi že tako ali tako najbolj prekarizirani, Asociacija na prvo mesto postavlja poziv vsem organizacijam, ki sodelujejo s samozaposlenimi v kulturi – torej javnim zavodom, nevladnim organizacijam in gospodarstvu – naj poskrbijo, da bodo ustvarjalci in ustvarjalke prejeli sredstva za svoje delo. Pomembno je izpostaviti, da gre tu tudi za dela v nastajanju, pri čemer je njihova javna predstavitev bodisi prestavljena bodisi odpovedana. 

Za komentar o tekočem dialogu med vlado in društvom Asociacija smo prosili strokovnega vodjo Tadeja Meserka, ki najprej razloži nekaj nejasnosti, nastalih zaradi menjave vlade:

meserko1

Do nejasnosti namreč prihaja pri razlagi in razločevanju Zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače in Interventnega zakona za ohranitev delovnih mest oz. sprememb, ki se odvijajo sproti. Nadaljuje Meserko:

meserko2

Po dodatnih zaostritvah, ki so javnost zajele v sredo in četrtek prejšnji teden, je društvo Asociacija v petek spisalo še eno javno pismo, ki zajema bolj konkretne ukrepe. O teh nadaljuje Meserko:

meserko3

Okoliščine so se namreč spremenile, nadaljuje Meserko:

meserko4

Za konec Meserko pove še, do kakšnih težav prihaja v kulturnem sektorju in kaj predlagajo v Asociaciji:

meserko5

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.