Predlog za pomoč ustvarjalcem

Kulturna ali glasbena novica
7. 4. 2020 - 15.36

Da je preživetje človeka, ki si je služenje kruha izbral na področju kulture, zaradi pandemije ogroženo, smo v Kulturnih novicah že poročali. Tudi če ne bi, je jasno, da so tako glasbena, filmska, gledališka kot tudi literarna produkcija ostale brez prizorišč, odmikajo pa se roki prijav na razpise, od katerih so tovrstni poklici finančno odvisni. Na vlado so bili od začetka epidemije COVID-19 naslovljeni razni apeli, med njimi tudi poziv, s katerim so prejšnji petek zaradi sorodne situacije svojih članov skupaj stopile tri organizacije, ki se ukvarjajo z avtorskimi pravicami na področju kulture, in sicer Zavod za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov audiovizualnih del Slovenije, krajše AIPA, Slovenska avtorska in založniška organizacija za pravice reproduciranja - Sazor in Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije - IPF.  

Omenjene organizacije so na predsednika vlade Janeza Janšo in ministra Zdravka Počivalška naslovile pobudo za izredno pomoč članom v času epidemije koronavirusa. Nameniti jim želijo 25 odstotkov lani zbranih nadomestil. V pozivu poudarjajo, da je Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic res uzakonil socialne, kulturno-umetniške in izobraževalne sklade, ti pa v času ukrepov ne morejo delovati. Članom organizacij ne morejo pomagati, saj v trenutnih razmerah ni možno izvesti skupščin, brez katerih sklepov, ki bi omogočali delovanje skladov, ni mogoče potrditi. S predlaganim ukrepom želijo članom omogočiti znosno čakanje na ponovno vzpostavitev trenutno ugasnjenega trga. AIPA, Sazor in IPF poudarjajo, da pri ukrepu ne gre za denar iz državnega proračuna, saj bi sredstva zagotovili iz lani zbranih nadomestil.

Podobno pomoč so predlagale tudi različne organizacije po Evropi. Če kulturniki na svojem področju ne morejo delovati in si zagotoviti preživetja, to pomeni, da bodo prisiljeni poiskati delo v drugih panogah. Brez finančne pomoči organizacije napovedujejo siromašenje kulture. Pogovarjali smo se z Luko Novakom iz avtorske in založniške organizacije za pravice reproduciranja Sazor, ki nam je povedal, kako je pandemija vplivala za panogo založništva:

Izjava

Zanimalo nas je, kako bi potencialna delitev sredstev potekala:

Izjava

Novak je strnil še specifiko založniške panoge in poudaril ogroženost kreativne industrije v času pandemije:

Izjava 

Pomembnost pobude je predstavil tudi Vili Hribar iz Zavoda za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije - IPF:

Izjava

Za konec pa smo govorili z Gregorjem Štibernikom iz Zavoda za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije AIPA, ki nam je povedal, kako krizne razmere vplivajo na področje avdiovizualne produkcije.

Izjava

Glede odgovora vlade bomo še poročali.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.