škodljivci v kulturni politiki

Okrogla miza, intervju ali pogovor

V ponedeljek je v Galeriji Gregorja Podnarja v Ljubljani potekal prvi pogovor iz cikla Koloradski hrošči kulturne politike - Kriteriji za umetnost ali umetni kriteriji. 

Ministrstvo za kmetijstvo vlade Ljudske republike Slovenije je leta 1948 pozvalo: “Hrošče išče in obira lahko vsakdo, mlad ali star. Posebno nam morejo v tem pogledu pomagati ženske in šolska mladina pod vodstvom svojih učiteljev [...] Pri pregledih in zbiranju ter uničevanju koloradskega hrošča se člani skupin razvrstijo na krompirjevi njivi v strelski vrsti tako, da hodi vsak član skupine med vsako drugo krompirjevo vrsto. Počasi stopajo vštric, pazljivo pregledajo vsak krompirjev grm z leve in desne strani. [...] Ves čas pregledovanja in obiranja ter uničevanja gre vodja skupine za posameznimi člani ter nadzira, da vestno in pazljivo vršijo zaupano jim nalogo.”

Naj pobiranje koloradskih hroščev ne ostane le meglena šolska podoba nekdanjega režima. Hrošči so ponovno naselili naša polja, četudi so tokrat ta kulturno-politična. Poziv k akciji prihaja s strani društva umetnikov DUM. V ta namen so postavili sklop pogovorov Koloradski hrošči kulturne politike, s katerim želijo razpreti polje problemov, ki pestijo nacionalno kulturno produkcijo. Tako se je 1. marca odvil uvodni pogovor Kriteriji za umetnost ali umetni kriteriji. Njegovo izhodišče so bili pogoji in okoliščine vedno manj preprostega pridobivanja razpisnih sredstev znotraj področja kulture. Tega pa ovirajo predvsem nerodni ali nestrokovni kriteriji, ki so pogosto v neskladju s samim stanjem kulture in umetnosti. Prebiranju bére smo se Tevžu Logarju, Vadimu Fiškinu, Miranu Moharju, Jožetu Baršiju, Tanji Martelanc in Mateji Bučar pridružili v prostoru Galerije Gregor Podnar. 

 

Pogovora sva se udeležila Domen Ograjenšek in Pia Nikolič.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness