Eskulap – Anatomska eks Mašina

Oddaja
8. 11. 2021 - 20.00

Eskalup – anatomska ex mašina je nastala po satiričnem rimanem epu, napisanem aprila 2020 v času policijske ure v Srbiji. Naslanja se na resnične dogodke, povezane s pandemijo, hkrati pa je fantazmagoričen prikaz splošne situacije v teh prostorih. Največji del je hermetičen oziroma umeščen na srednjeveški dvor in v dvorsko kostnico v dobi pandemije, obsega pa obdobje od 13. stoletja do danes. Resnični liki, ki so navdihnili tekst, so pretočeni v dvorske arhetipe, kot so zdravnik, car, duhovnik, dvorna dama, dvorni norec, vojni minister, lakaj, kovač, v sodu zaprt pustolovec in netopir. Teh deset presenetljivih likov interpretirata dva igralca, ki uporabljata širok obseg glasovnih tehnik, podprt z eksperimentalno kompozicijo, utemeljeno na atmosferskih fragmentih, improviziranimi sekvencami in posebej za to priložnost posnetimi intervencijami music concrète. Radijska drama ima tudi močno humorno noto, elemente hororja, na koncu pa kot vsaka satira pusti grenak okus resničnosti.

*

Besedilo in koncept: Mila Manojlović
Izvedba: Mila Manojlović, Nesim Hrvanović
Kompozicija in oblikovanje zvoka: Manja Ristić
Snemalci zvoka: Igor Bulović, Igor Lončar ( Studio Wave)
Koprodukcija: Sonja Leboš
Naslovna ilustracija: Marko Banićević
Produkcija: Studio ELL Korčula, 2021
Realizacija je podržana od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske

*

Manja Ristić je diplomirala na Fakulteti glasbenih umetnosti v Beogradu in magistrirala na londonskem Royal College of Music, kjer je bila štipendistka. Kot izvajalka komorne in klasične glasbe ter kot improvizatorka je nastopala po Evropi in Združenih državah Amerike. Sodelovala je s številnimi znanimi dirigenti, multimedijskimi umetniki, pesniki, gledališkimi in filmskimi režiserji. Njen zvok raziskuje prostor onstran sodobne glasbe. Posveča se inderdisciplinarnemu pristopu k umetnosti zvoka, field recordingu, inštrumentalni elektroakustiki in eksperimentalnim radijskim formam. Živi in dela na otoku Korčula.

Mila Manojlović je dramska umetnica iz Beograda. Je diplomirana igralka na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu, na Royal Central School of Speech and Drama v Londonu pa je magistrirala iz gledališke režije. Ima bogate pedagoške izkušnje prek dela z mladimi igralci in amaterji, delavnic, filma in gledališča ter večletne zaposlitve kot asistentka pri predmetu Igra na Fakulteti dramskih umetnosti v Beogradu. Deluje tudi kot gostujoča predavateljica, med drugim na Akademiji uporabnih umetnosti na Reki. Ukvarja se s pisanjem in avtorskim delom. Živi in dela v Beogradu in na Korčuli. Trenutno je aktualna njena monodrama Bol.

 

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness