INTERMEDIJSKA UMETNOST IZVEN MEHURČKOV STROKE

Oddaja

Najjasnejši označevalec, ki bi ga bilo mogoče nadeti novomedijski umetnosti, transumetnosti oz. intermedijski umetnosti, je hibrid. Hibrid zato, ker v svojem delovanju poleg strogo rečeno umetniške prakse vključuje še prakse drugih strok. Verjetno najprepoznavnejši teoretik novih medijev, Lev Manovič, trdi, da so novi mediji, iz katerih izhaja tudi novomedijska umetnost, paralelni pojav tako sodobni umetnosti kot tudi računalniški tehnologiji. Polona Tratnik pa v svoji knjigi Transumetnost: kultura in umetnost v sodobnih globalnih pogojih opozori, da se je tehnologija nerazdružljivo spojila s konceptom umetnosti, ta pa se je razvijala ob boku družbenim, kulturnim, ekonomskim in političnim spremembam.

O možnih preprekah pri stiku intermedijske umetnosti z laično publiko, o stanju teorije na področju tovrstne umetnosti vključno s problematiko terminologije ter dobrih praksah povezovanja smo se pogovarjala z dr. Mojco Puncer, pedagoginjo, kritičarko in recenzentko na področju sodobne umetnosti.

 

Odprti termin za kulturo  je pripravila Taja Oblišar. Oddaja je nastala v sklopu projekta ŠIPK, ki ga Radio Študent izvaja v sodelovanju s Fakulteto za medije. Študentske inovativne projekte za družbeno korist (ŠIPK) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Avtorji: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.