Javna razprava: "BORCI VSEH FRONT, ZDRUŽMO SE!"

Okrogla miza, intervju ali pogovor
30. 11. 2012 - 18.00

Okrogla miza v organizaciji Asociacije, “BORCI VSEH FRONT, ZDRUŽMO SE!”, bo potekala 30. 11. 2012, ob 18.00 v Klubu Daktari (Krekov trg 7, Ljubljana). Z  izbranimi gosti:

Zdenka Badovinac, direktorica Moderne galerije in Muzeja sodobnih umetnosti
Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije in predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije
Predstavnik/ca Zavoda Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij
Matjaž Zupančič, dramatik, režiser, pedagog na AGRFT in član Nacionalnega sveta za kulturo
Jurij Krpan, umetniški vodja galerije Kapelica in član Asociacije
Aleksandar Kešeljević, predavatelj na Ekonomski fakulteti
Irena Pivka, CONA in samozaposlena v kulturi

se bomo pogovarjali o možnostih za oblikovanje kolektivne akcije različnih akterjev, ki smo pripravljeni prevzeti odgovornost za naše skupno dobro v tej družbi in državi ter se upreti demontaži socialne države, države blaginje in njenih institucij, ki se dogaja v imenu krize, varčevanja. Pogajanja o reformi trga dela, pokojninskih spremembah, poseganje v delovanje univerz, izobraževanja  ter ukinjanje socialnih pravic odmevajo vsak dan in drastično ogrožajo ekonomski, družbeni in socialni položaj vseh državljanov.

Umetnost in kultura med tem doživljata bolj tihe, vendar nič manj brutalne reze. Ukinitev samostojnega ministrstva oz. neudejanjanje potencialov, ki jih združeno ministrstvo ima, izničevanje v preteklosti sprejetih dogovorov glede razvoja podhranjenih, vendar razvojno pomembnih področij v kulturi in umetnosti, ukinjanje razpisov za neodvisno kulturno-umetniško sceno ter drastično nižanje sredstev za le-to, dodatna prekarizacija ter socialna in družbena marginalizacija samostojnih ustvarjalcev v kulturi, ignoriranje civilno družbenega dialoga v polju kulturne politike s strani oblasti. Vse to poteka manj odmevno, vendar zato nič manj boleče in nevarno za imunski sistem te družbe – umetnost in kulturo.

Bomo samo kašljali, dobivali odgovore na brutalne posege v kulturi preko novinarjev, se šli dialog gluhih, se zapirali in jadikovali? Ali bomo združili napore in naš boj združili in razširili za zagotovitev socialnih pravic vsem prekernim delavcem, ki nimajo ustrezno urejenih socialnih pravic, a s svojim delom prispevajo k zagotavljanju javnega dobrega.

Pogovor bo povezovala Jedrt Jež Furlan. Dogodek pripravljamo v sodelovanju s klubom Daktari, pogovor pa bo možno spremljati tudi preko Radia Študent.

Vabimo vas, da se nam pridružite, skupaj smo močnejši. Več kot nas bo, prej bomo na cilju.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness