RŠ natečaj za radijsko igro

Okrogla miza, intervju ali pogovor

Na Radiu Študent smo v začetku oktobra lani objavili natečaj za radijsko igro. Razpis je bil odprt vse do konca leta 2021, nanj pa se je z izvirnimi besedili odzvalo kar 26 avtorjev. Večinoma so bila to dramska besedila, med njimi pa se je znašel tudi kak odlomek romana, osebnoizpovedno pismo in celo daljša pesnitev. Namen našega razpisa je bil spodbuditi pisce in piske vseh generacij, da bi pričeli razmišljati o prepletu besede in zvoka, o širokem kreativnem poligonu, ki ga ponuja zvočnost in ki je še vedno pogosto zasenčen s prevladujočo vizualizacijo tako resničnega kot fiktivnega sveta. Poleg tega razpis predstavlja odskočno desko za kontinuirano radijskoigrsko produkcijo Radia Študent, s tem pa tudi za odpiranje prostora in možnosti za zvočno obuditev dramskih besedil ali predlog in kreativnega produkcijskega procesa.

Prav zato smo se odločili, da bomo avtorju zmagovalnega besedila za nagrado ponudili celostno dramaturško in režijsko obdelavo ter produkcijo, ki jo bodo izvedli naši špikerji in tonski tehniki. Besedila, ki so bila uvrščena v ožji izbor, bodo objavljena v tiskani knjižici. Komisijo letošnjega natečaja – upamo, da ne zadnjega – smo sestavljale sodelavke redakcije za kulturo in humanistične vede Kaja Blazinšek, Ana Lorger, Varja Hrvatin in Brina Jenček. Med prejetimi besedili smo izbrale naslednja.

Zmagovalno besedilo:

Jaka Andrej Vojevec, Szlovenijo ©utim

Besedilo Jake Andreja Vojevca nas je prepričalo predvsem s svojo satirično noto, poigravanjem z jezikom in prepletom komentarja na aktualno družbeno stanje z zgodovino. Vlogo vodiča prevzameta Jakope in Vrban, ki nas popeljeta po »temeljni zgodovinski reviziji« slovenstva, da bi ugotovila, zakaj smo vsi Slovenci skregani med samo, si neprestano skačemo v lase in zavistno gledamo sosedovo travo, pri tem pa si natikamo masko hlapčevske privilegiranosti. Vojevec fiktivne in resnične like slovenskega kulturnega prostora sopostavlja z aktualnim družbenim stanjem, vse skupaj pa začini s humorjem, ki je blizu ereševskemu duhu.

Ožji izbor:

Tomaž Lapajne Dekleva, V banki 

V banki je kratko dramsko besedilo, ki razgalja odnos širše javnosti do prekarnih delavcev. Priča smo pogovoru med bančnico in samozaposleno igralko, ki je v banko prišla poizvedovat o svoji kreditni sposobnosti.

Neva Zver, Fantomski potop 

Fantomski potop Neve Zver zapluje v svet samote, morskih valov, slanega vetra in tragedije. Protagonist svetilničar v neki skrivnostni noči uzre obrise kaznivega dejanja, a ga nihče ne vzame resno. Ali je bila na delu samotna narava njegovega dela, ki naj bi vzbudila privide, ali je bil resnično priča zločinu?

Divna Stojanov, Pranje ruku/Hand washing 

Kratka kratka dramska besedila Divne Stojanov iz Novega Sada so igrive radijske miniaturke, navdih zanje pa je avtorica našla v enem izmed priporočil Svetovne zdravstvene organizacije ob izbruhu epidemije covida-19. Avtorica svoj koncept lepo povzame v predgovoru k miniaturkam: »Tukaj je pet radijskih miniaturk, ki jih lahko poslušamo, medtem ko si umivamo roke, to pa nas bo rešilo pred virusom. Kdo je rekel, da nas radio ne more zaščititi? In kdo je rekel, da 20 sekund hitro mine?«

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness