STAL

Oddaja

Projekt STAL smo ustvarjalci koncipirali kot proces prestopanja in presedanja preko vmesnih prostorov med ostro začrtanimi mejami, ki jih vse hitreje ojačujejo dominantni mediji - tudi kar zadeva umetniške produkcije. Tako smo špikerje in sodelavce Radia Študent povabili, da stopimo v javni prostor in z ramo ob rami s poslušalkami in poslušalci odrecitiramo, zamrmramo in zapojemo skupaj v stilu ponavljanja in podajanja besed in zlogov - verjetno bolj podobno ritmiziranju prvotnih plemenskih skupnosti kot zborovskemu petju ali šolskim recitacijam. Izbrani odlomki iz pesmi in besedil Srečka Kosovela, Avgusta Černigoja in Ferda Delaka nam ob stoletnici ustanovitve Bauhausa in letu, ki sledi 100-letnici Cankarjevega rojstva, zlahka praznično izzvenijo - a tudi s tem izborom se trudimo praznovati nekaj vmes - vmes med Cankarjevim domom, v katerega avli smo pričujoče delo javno posneli dve nedelji nazaj - in pa zgodovinsko Cukrarno, ki bo do leta 2021 končno prenovljena in nared za nov kulturni in umetniški utrip. Vmes med Cankarjevim domom in Cukrarno je grajski hrib z anteno, ki letos slavi petdesetlenico skupaj z radiem, katerega valove seva v daljave. Prisluhnimo Delakovemu pozivu iz leta 1927: "Od ljubljanskega gradu bodo metali mladi pijonirji lučne žarke po vsem svetu. Središče Ljubljane bo oznanjalo proti vzhodu in zahodu, da se pripravljajo piloti za polet okoli sveta potom duševnih strojev!" - in zaslišimo v radijski igri upanje, da tistim, ki se ne bodo več zmogli umakniti v zavetišča v tovarni Rog ali kot včasih v Cukrarno - še vedno ostane antena na gradu in tistih nekaj vmesnih prostorov, ki jih, četudi začasno, lahko družno vzvalovimo iz svojih grl.

_____________

Video utrinki

Poslušali smo premierno predvajanje radijske igre STAL - prvo dejanje - v koprodukciji Radia Študent in Inštituta Egon March. Posneto s sodelovanjem prisotne publike in zborčkom sledečih sodelavcev Radia Študent:
Pia Nikolič, Hana Brečko Simšič, Urška Škerl, Nejc Bahor, Lovrenc Rogelj, Mihael Verk in zborosledec Marko Košnik.

Govoreči boben: Dré A. Hočevar

Zvočno snemanje: Samo Pavlica - Linč s tehnično službo RŠ
Video snemanje: Zala Klančnik - RTVŠ

Projekt podpira Mestna občina Ljubljana, oddelek za kulturo

Vabimo vas na naslednje, drugo javno snemanje, ki bo ga bomo izvedli pred Cukrarno, v parku na Ambroževem trgu, danes teden, to je v nedeljo, 27. 10., ob 15. uri.
______________________

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness