Smo vsepovsod

Oddaja
4. 10. 2021 - 13.30

 

Mes Esame Visur - Smo vsepovsod

 

 

ESČP bo preučilo primer otroške knjige LGBT-pravljic proti Litvi

 

Evropsko sodišče za človekove pravice je v četrtek, 9. septembra 2021, objavilo tožbo proti Litvi zaradi omejitve distribucije knjige, ki istospolna razmerja prikazuje v pozitivni luči. Tožeča stranka, avtorica knjige, je lani umrla, postopek pred sodiščem pa v njenem imenu nadaljuje njena mati. Knjigo z naslovom Jantarno srce je avtorica Neringa Dangvydė Macatė napisala pod psevdonimom. Delo vsebuje šest izvirnih zgodb, ki temeljijo na tradicionalnih pravljicah. V zgodbah nastopajo liki iz najrazličnejših marginaliziranih družbenih skupin, kot so Romi, osebe iz različnih kulturnih okolij, invalidi in posamezniki iz ločenih družin. Dve pravljici pa prikazujeta romantične odnose in poroke med osebami istega spola.

 

Litva se na vse pretege izogiba svoji rdeči preteklosti in videti je, da si na vsak način želi postati skandinavska državica - moda, arhitektura in dizajn so na vsakem koraku prilagojeni temu idealu. Vsepovsod najdemo bež oblačila kot z naslovnic švedskih tekstilnih multinacionalk, čiste, preproste linije, les, minimalizem in funkcionalnost. A vsepovsod sta tudi nestrpnost in sovraštvo, o čemer priča tudi primer knjigice, s katerim smo začeli tokratno Pismo. Zato so aktivisti v Kaunasu, litovskem mestu, ki ima podoben status kot Maribor glede na Ljubljano, prevzeli prav slogan Mes Esame Visur - smo vsepovsod. 

 

Kaunas, naj bo živ in zdrav, bo naslednje leto fasal še status evropske prestolnice kulture, a kot bomo videli, se vedno znova potrjuje, da marginaliziranim skupinam to pravzaprav ne pomeni toliko kot konformističnim kulturnikom. Župan in občinarji so ves mesec, preden se je zgodila prva lokalna parada LGBT PRIDE, izjavljali, da je zadeva v nasprotju z nekimi vrednotami, v imenu katerih pa potekajo hodi ki jih občina dovoljuje in celo podpira. A na pritožbe lokalcev, da se je v mestu v zadnjem času razbohotil neprijeten vonj, je županek odgovoril, citiramo: »Verjetno zato, ker se pripravlja prvi Kaunas PRIDE.« Baš vickasto, kajne? Zadeva je šla tako daleč, da je moralo sodišče odločati o dovoljenju za PRIDE marš, ki ga občina ni hotela dati, ko pa je sodišče sklenilo, da dovoljenje mora biti, se je občina na to pritožila. Več o tem fiasku si lahko preberete v pismu podpore, ki ga je spisal Ljubljana PRIDE. Kot namig bomo dodali samo to, da je občina pritožbo namerno oddala tako pozno in tako blizu datuma PRIDE marša v Kaunasu, da bi sodišču skrajšala čas za odločanje. 

 

Sodišču je, na veselje mnogih, uspelo dan pred PRIDE-om zavrniti pritožbo in dovoliti shod. Občina je, kot kaže, ponovno vickasto, sporočila sodišču, da bo odgovorno za morebitne posledice shoda. Zgodilo pa se je zgolj to, da je folk v vseh barvah v ritmih upora odskakljal svojo koreografijo, medtem ko se je policija stolkla z nasprotniki protesta, ki so blokirali pot vzdolž avenije Laisvės in metali jajca ter žalitve v skupnost LGBTQ+. Kaunaška policija je pridržala 22 ljudi. Medtem je dogajanje popestrilo nekaj lepih trenutkov: poleg žalitev in psovk je bilo videti tudi srčke v znakovnem jeziku in slišati vzklike podpore. Na trgu pred cerkvijo in nekim muzejem se je zbralo dva tisoč ljudi ter kot molitev skupaj bralo manifest Mes Esame Visur:

SMO VSEPOVSOD, ZAHTEVAMO SPOŠTOVANJE NAŠEGA OSEBNEGA ŽIVLJENJA. Vsak dan beremo, da ni važno, kaj počnemo v svojih spalnicah. Toda v našem primeru to postane najpomembnejše vprašanje. 

SMO VSEPOVSOD, zato želimo živeti svobodno, brez nenehnega ustrahovanja v trgovini, na delovnem mestu, na družinskih počitnicah; brez nasilja na ulici in v šoli. Takšne želje so osnovne želje VSAKE osebe.

SMO VSEPOVSOD, zato smo kršili in bomo kršili pravila. Ker verjamemo, da si vsi ljudje zaslužijo živeti brez trpljenja in bolečine. »BODI TO, KAR SI«, nam vsi ponavljajo že od malih nog, ko pa si to drznemo, smo kaznovani. 

SMO VSEPOVSOD in se nočemo skrivati, da bi se lahko zaposlili ali obdržali službo. Zahtevamo zaščito pred diskriminacijo na delovnem mestu.

SMO VSEPOVSOD in zahtevamo socialna jamstva za vsakogar, ne glede na družinski status. Zahtevamo pravico do poroke, partnerstva in posvojitve.

SMO VSEPOVSOD. Naši odnosi in družine si zaslužijo enako pravno varstvo.

SMO VSEPOVSOD, toda v zdravstvu se nenehno soočamo z diskriminacijo. Človeško dostojanstvo bi moralo biti dostopno vsem.

SMO VSEPOVSOD in želimo kompetentno oskrbo duševnega zdravja. Utrujeni smo od poslušanja, kako bolni smo, in naveličani specialistov, ki nas želijo spreobrniti. 

SMO VSEPOVSOD, a zakon se pretvarja, da ga ni več. Zahtevamo pravico do zasebnosti in naše enakopravno sodelovanje v javnem življenju.

SMO VSEPOVSOD in naš obstoj ni patologija - trans identiteta ni »duševna in vedenjska motnja«. 

SMO VSEPOVSOD, vendar nismo povsod na varnem. Zahtevamo varno šolanje, delo ter javno in zasebno okolje, brez ustrahovanja in preganjanja.

SMO VSEPOVSOD. In naše življenje ne more biti »vprašanje mnenja«. Želja po utišanju ljudi, ki doživljajo nasilje in ustrahovanje, želja po tem, da bi se nas spremenilo, je še en izraz nasilja, ki nam preprečuje dostojanstveno življenje.

 

… Po protestu, na katerem so govorili aktivisti, pa tudi starši žrtev sovraštva in nasilja, je vsak udeleženec dobil navodilo, naj ne hodi domov sam in naj se drži večje skupine ljudi. Tokrat ni bil poškodovan nihče razen ustrašenih riti občine in nestrpnežev.

 

 

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness