Zgodovinska partija šaha

Oddaja
4. 7. 2018 - 13.00

Leto 950 pr.n.š.: feničanski Mons Calpe, v prevodu »votla gora«, je tudi eden izmed Heraklejevih stebrov. Pokončno in ponosno stoji na desni strani Sredozemskega morja. Levo, na maroški strani, se nahaja drugi steber: Džebel Musa. Stebra sta izrazito vidna na vgravirani naslovnici nedokončanega dela Francisa Bacona z naslovom Instagatio Magna, "Velika obnovitev", iz leta 1620. Drugi del tega Baconovega pisanega podviga je njegov vplivni Novum Organum.

Mons Calpe: Leta 710 ga prečkajo domačini severne Afrike pod vodstvom Tarika ibn Zijada, ki skalo pretvori v trdnjavo in jo preimenuje v Jabat-al-Tarik ali Džebel Tarik, Tarikova gora, kasneje preimenovana v – Gibraltar.

*

Španska otvoritev: leto 1309. Gibraltar je meja med muslimansko Afriko in krščansko Španijo.

Beli kmet na E4: krona Kastilje se za njegov nadzor bori z Marinidi iz Maroka in Nasridi iz Granade.

Črni kmet na E5: kdor nadzira Gibraltar, nadzira tudi pretok ladij v in iz Mediterana.

Beli konj na F3: po dveh stoletjih in pol španske vladavine - popoldne, med siesto - prevzame ozemlje britanska kraljevina. Njeni vojaki izvedejo množične vlome in posilstva.

Črni konj na C6: 90 odstotkov prebivalcev prebegne.

Beli lovec lovi na B5: Velika Britanija prisili Španijo v Utrechtsko pogodbo in svoji kolonialni sestavljanki doda Gibraltar. Rodi se lokalni rek: vse dokler so na Gibraltarju opice, bodo tam tudi Britanci.

Črni kmet na A6: neuspešno obleganje Gibraltarja s strani Špancev. Eno je biti dober v nečem, drugo je biti na splošno dober, tretje je biti ne eno ne drugo.

Lovec na A4, variacija v stilu Bobbyja Fischerja: Velika Britanija prevzame Malto.

Črni kmet na D6: tifus ubije 5000 od 10000 ljudi.

 

Rokada, beli kralj na G1: Velika Britanija spremeni status Gibraltarja iz mesta v kraljevsko kolonijo. Zrihtajo cerkve in katedrale. V Sredozemnem morju slabo vreme in vojne.

Črni lovec na G4 - priveže skakača: Velika britanija prizna Frankov režim. Španska državljanska vojna. Ladje tonejo.

Beli kmet na H3, lovec na H5: mesec maj. Na Gibraltarju poteka evakuacija civilistov: 12.000 jih gre na obisk v kraljičin vrt, 3.000 proti Jamajki, preostali so razseljeni po Španiji, nekateri pa gredo v maroški Tangier.

Beli kmet na C3: apnenski monolit dobi letalsko pisto in umetno ozemlje. Do njega se pride po aveniji Winstona Churchilla.

Namesto črnega konja premik črne kraljice na F6: vojne je konec. Gibraltarčani se vrnejo nazaj v svoj skvot. Na obisk pride Elizabeta.

 

Beli kmet G4: 60. leta. 99% kmetov, pardon, prebivalcev se na referendumu izjasni v prid kraljici.

Črni lovec G6: šest gibraltarskih intelektualcev se želi zdilat s Španijo, predlog predlagajo španskemu ministrstvu za zunanje zadeve.

Beli kmet na D4, črni kmetje protestirajo, beli konj skoči na D2, na skali pa civilna nepokorščina glede omenjenega predloga, pokorščina samo kraljici.

Črni lovec G6: Španija zapre meje za 13 let in skala se pootoči.

Beli lovec vzame črnega konja na C6: po blokadi leta 1985 mnogi Gibraltarci spoznajo, da so življenjski stroški v Španiji cenejši, zato se preselijo, s trebuhom za popustom. Obojestranska migracija.

 

Črni kmet vzame lovca na C6: skozi ožino pa migrira tudi skoraj polovica celotne svetovne trgovine, vključno s tretjino pošiljk nafte in plina.

Najboljša poteza bi morda bil premik bele kraljice na A4, ampak vzame se kmet na polju E5: Gibraltar ljubi Britanijo. Vendar je to nenavadna vrsta ljubezni; kot najstnik, ki ob vikendih obišče svojo babico zato, da ji pobere pokojnino.

Beli konj na E5: skala je precej votla. V njej je celoten vojaški kompleks, vključno s prostorom za servisiranje letal. Tuneli so štirikrat daljši od cest na površini in se, ker so zaščiteni pred bombnimi napadi, lahko uporabljajo kot hangar. Vojaška prisotnost je močna, a skorajda nevidna. Poleg lukenj in vojske so enako prisotne tudi obveščevalne službe s celega sveta. Blizu južnega konca ozemlja mirno meditira ogromen radar, rahlo obrnjen proti Maroku.

 

Črni lovec je na polju D6, a Gibraltar je brez obsežne kmetijske ali industrijske dejavnosti. Veliko prihodkov dobi od carin, turizma in provizij ladijskega prometa.

Beli konj vzame lovca z G6, London pa vzame keš: odvetniki, bankirji in ostali kriminalci pomagajo ozemlje preuredit v jurisdikcijo, ki jamči finančno tajnost.

 

Črna kraljica ujame belega konja na G6: Gibraltar se torej financira preko svojih dejavnosti kot davčno zatočišče in kot center za offshore spletno kockanje. Prva dejavnost je namenjena spodkopavanju, druga uničenju posameznih življenj. Ali obratno. Ali oboje.

Bela trdnjava na E1 – šah: najbolj agresivne opice so na vrhu skale. Kot ponavadi, najuspešnejše živali zahtevajo najvišjo skalo, svoje manj uspešne kolege pa potisnejo nižje in na družbeni rob. Tisti dol se pa znajdevajo, kot znajo, ampak vas bodo na splošno ignorirale, če v rokah ne boste odkrito nosili hrane ali čikov ali denarja.

 

Črni kralj na F8: cigaret sumljivo uvozijo toliko, da jih lahko vsak domačin pokadi skoraj 200 na dan. Seveda jih švercajo naprej, davkarija pa ga popuši za 700 milijonov evrov v štirih letih. Gibraltar je peti an svetu po številu bank na prebivalca, a lahko se pohvali tudi s 60.000 firmami, po dve za vsakega srečneža.

Beli konj na C4: Gibraltarčani. Avtohtona populacija: 30.000. Izseljencev: 10.000. Dnevnih delavcev: 20.000.

 

Črni kmet na H5, in nedavni prihodi vključujejo delavce migrante iz Maroka.

Beli konj vzame črnega lovca na D6: Španci na drugi strani smatrajo, da njihovi sosedje niso popolnoma slaba poteza. Ipak so pridni kupci svežega španskega sadja, mesa, rib in zelenjave.

Črni kmet vzame konja na D6: večina Gibraltarcev govori tudi llanito. Llanito je unikatna mešanica andaluzijske španščine in britanske angleščine z elementi malteškega, portugalskega, genovskega italijanskega in haketskega jezika. Llanito govorec ima navado naključnega izmenjavanja angleških in španskih besed skozi stavek. Nove besede se pojavijo naključno, razširijo hitro in včasih tudi hitro izginejo.

Beli lovec gre na F4: mladih ni videti. Ponavadi ulovijo štipendije za študij v Veliki Britaniji - in grejo.

Bela kraljica na B3 potem na B7, potem pa imenuje guvernerja. Gibraltar samoupravlja vse razen obrambe, zunanje politike in notranje varnosti.

Kmet poje kmeta: Gibraltar je "prekomorski odvisni teritorij", kar pomeni, da je lahko samo britanski ali španski - nikoli zares neodvisen.

 

Šah – kraljica in trdnjava: trenutno je Gibraltar v teoriji vezan na predpise o finančni preglednosti trdnjave EU. Ko pa bo brexit v polnem razcvetu, to ne bo veljalo.

Beli lovec na G3: ah, davčna nepreglednost. Gibraltar nima prodajnega davka, davka na kapitalske dobičke, davka na dediščino, davkov na premoženje ali davkov na nepremičnine.

Črna trdnjava na D8: davčne zafrkancije razveselijo tudi kontrabando, in to z odtujitvami v vrednosti 325 milijonova funtov letno. Gibraltarski kriminal torej ni zgolj v rokah opic.

Kraljica na B4: najbolj znana osebnost v Gibraltarju - Miss Gibraltar zmaga na svetovni maškaradi. Poleg misice postane tudi županja.

 

Aktualno-politične oznake: 
Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Pisma iz tujine bi morala bit Smoletova oddaja.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness