Igre iz papirja #1

Oddaja

Igrali smo sledeče:

Wiz-War
(2012, Fantasy Flight Games / Izvorna igra iz 1983, samozaložba)

Cosmic Encounter 
(2008, Fantasy Flight Games / Izvorna edicija 1977, Eon products)

Tales of the Arabian Nights 

(2009, Z-Man games / Izvorna edicija z imenom Tales of Arabian Nights 1985, West End Games)
 

Še slovarček besed:

Ameritrash / Thematic games
Igre ameriškega stila, ki so se oblikovale vzporedno evropskim igram od 70ih let naprej, in so doživele preboj sredi 90ih let – z igro Magic the Gathering. Žanr je v sorodu z žanroma vojaških iger (wargames) in igrami igranja vlog (RPG) s katerima ga druži močan poudarek na tematiki in običajno večja količina pravil. Ameritrash igre želijo narediti čustven vtis in nepozabno igralno doživetje, zato so: navadno ambiciozno zastavljene z večjim številom igralnih pripomočkov (plastičnih figuric, kock, kartonastih površin itd.), pogosto temeljijo na prepoznavnih franšizah fantastike in znanstvene fantastike, vsebujejo določeno odvisnost od sreče (metanje kock, vlečenje kart) in velikokrat vsebujejo mehanike, ki igralce aktivno postavijo enega proti drugemu v obliki takšnih ali drugačnih bojev. Samo ime “ameritrash” deluje slabšalno, vendar so ga vzpostavili prav ljubitelji teh iger. Pogosto alternativno ime je “tematske igre” (thematic games).

Negotiation games
Igre, ki vključujejo pogajanja. “Prave” igre tega tipa jih vključujejo eksplicitno in ponavadi zamejujejo kdaj in o čem se sme pogajati. Nekatere igre pogajanj ne vključujejo eksplicitno v pravilih, vendar jih igralci igrajo na tak način, ponavadi to velja za Dudes-on-a-Map igre. Pri slednjih ponavadi sledi žgoča debata ali se to sme, glede na to, da nič ne piše v pravilih.
Popularne igre: Intrigue, Diplomacy, Cosmic Encounter, Article 28.

Take that
“Evo ti!” Igre, kjer igralci lahko direktno napadajo “lastnino” (figurice, stavbe) drugih igralcev ali druge igralce direktno, tako da igrajo posebne karte, ki jim to omogočajo. Če je “take that” osrednja mehanika igre lahko pride do občutka, da karte same diktirajo potek igre.
Popularne igre: Munchkin, Wiz-War, Saboteur, Smash Up!
 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness