ODVISNI O NEODVISNOSTI (1. del: panelna diskusija)

Okrogla miza, intervju ali pogovor

ODVISNI O NEODVISNOSTI - Simpozij Radia Študent o neodvisni kulturi ob 20. obletnici AKC Metelkova

Četrtek, 12. september, ob 17. uri, v Menzi pri koritu, ob občasnih vključitvah na valove RŠ

Pod pretvezo globalne in lokalne finančne krize smo priča zmanjšanju obsega sofinanciranja projektov in programov na vseh področjih že tako borno podpirane neinstitucionalne kulture in umetnosti ob hkratnem razvoju kulturnih in zabavnih industrij ter splošni "monopolizaciji" javnega sektorja. Ne bo pretirano, če rečemo, da živimo v zgodovinskem obdobju, v katerem se nam ponovno in še močneje postavlja civilizacijsko vprašanje ohranitve od kapitala in politike neodvisne kulture in družbe.

Namreč, namesto da bi se v časih, ki to nemara zahtevajo bolj kot kadarkoli prej, spraševali o novih odgovorih na vprašanja glede vsebinskih in programskih smernic neodvisne kulturne in umetniške produkcije, se moramo znova in znova boriti za osnovne zakonsko-sistemske in politično-ekonomske pogoje, v katerih sploh lahko živimo in ustvarjamo.

Zato bo Radio Študent kot prvi neodvisni medij v nekdanji Jugoslaviji ter kulturno-izobraževalna institucija, ki je odigrala eno ključnih vlog pri razvoju neodvisne kulture pri nas, ob 20. obletnici Avtonomnega kulturnega centra Metelkova organiziral simpozij o aktualnem stanju slovenske neodvisne kulture s pomenskim naslovom ODVISNI O NEODVISNOSTI.  

SEZNAM GOVORCEV IN ČASOVNI POTEK:

17.00 Teoretsko-praktično problemsko naravnano mapiranje polja neodvisne kulture (panelna diskusija)

19.00 Neodvisna kultura med kladivom in nakovalom kulturnih politik (odprta razprava)

- Miha Zadnikar, Metelkova mesto
- Rajko Muršič, Filozofska fakulteta
- Urška Breznik, Pohorski bataljon&KC Pekarna
- Bojan Anđelković, Radio Študent
- Barbara Borčič, SCCA
- Andrej Srakar, društvo Asociacija
- Željko Pelicon, KUD France Prešeren
- Tilen Mihelič Kurent, Tovarna Rog
- Luka Prinčič, zavod Emanat

- Aleš Črnič, ministrstvo za kulturo

vodi Robert Bobnič, urednik Redakcije za kulturo in humanistične vede RŠ

Gre sicer za prvega izmed štirih simpozijev, ki jih bo Radio Študent med drugim organiziral v okviru širše Iniciative za zaščito, obstoj in razvoj Radia Študent, ki jo bomo zagnali konec tega meseca. Ta bo vključevala tako peticijo kot tudi dobrodelno akcijo donacij za Radio Študent, poseben radijski program ter več manjših in večjih javnih dogodkov, vključno s protestnim shodom in z veliko zaključno dobrodelno zabavo na Metelkovi v petek, 22. novembra.

V oktobru tako sledijo tedenski simpoziji o študentskemu organiziranju (10. oktober), neodvisnih medijih (17. oktober) ter vlogi Radia Študent v slovenski družbi od leta 1969 do danes (23. oktober).

Ne pozabimo: neodvisna kultura ni tukaj od vedno in ni nujno, da bo za vedno tudi ostala – zanjo se je (bilo) treba boriti.

Odvisni o neodvisnosti - Fragmenti 1

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.