9. 5. 2023 – 20.00

Radart #14: SONOR(N)OST

Audio file

 

Povabljanje!

Kaj se zgodi, ko smo v norosti skupaj? Jaz sem nora, ti si nor. Mi vsi skupaj smo nori. Iz individualne norosti se pretaka zven, ki ga slišiš ti in ga slišim jaz. Torej sva so-nora? So-noriva? So-nastajava in sočasno zveniva. Slišiva isto, a ne zveniva istočasno. Če v sonornosti iščemo sozvočnost glasu in kolektivnost telesa, ki glas proizvaja, je to vprašanje skupnega. Ta se včasih izkaže v mikro skupnostih fizičnega, bolj pa v razpršenih, oblačnih medmrežjih. Tam se glasovi ne manifestirajo z zvokom, temveč z glasovi relejtanja znotraj tistega, ki ga je glas dosegel. Presečišča teh glasov se izkažejo kot valovanja, ki se, medtem ko rojijo vsak v svojo smer, razdrobljena v objavah in izjavah, ponekod ujamejo. Digitalno sozvočenje nato naseli prostor telesa, več teles, ki se trejo z ramo ob rami.

Pridružite se nam na popotovanju v sonor(n)ost! Radijska umetniško-teoretska eksperimentalna platforma R A D A R vabi na štirinajsto izvedbo Radarta. V Cirkulaciji 2, Hupi Brajdič in v etru Radia Študent se bo od ponedeljka, 8. maja, do petka, 12. maja, zgodilo obsežno skupnjevanje, poklonjeno našemu najljubšemu Radiu Študent ob njegovem 54. jubileju. Poseben in obsežen program z arhivskim avdio-vizualnim materialom iz devetdesetih let, hitrimi beati, podvodnimi glasovi, razgradnjo zvočnega prostora, kupolami, pihanjem svečk, odprtimi jam sešni in malo dobrega starega jazza.

Obvezen je nastop, a nikoli zares koda. Medved, bizgec, ostrost, morski, bistra. Ko kost vibrira v zven kosti in norost rezonira v sozvočju norosti, to je sonornost, so norosti.

Pa brez zamere!

 

#PROGRAM

??????????, ?. ??? ???? – eter RŠ
Oddaja R A D A R
?? ??.?? – Muanis Sinanović se pogovarja z Görkemom Özdemirjem.

 

?????, ?. ??? ???? – Cirkulacija 2, Hupa Brajdič, eter RŠ
Proslavljalni program, rojstnodnevne viže in program za najmlajše.
?? ??.?? – Kupola za potopitveni zvok
?? ??.?? dalje – Marko Košnik/Borut Savski/Luka Prinčič, Zettör, DUF in … plesno presenečenje! + Blaž Pavlica, Kolektivna enota KRČ ČRK

 

?????, ??. ??? ???? – Hupa Brajdič + Cirkulacija 2
Mednarodni večer. Decentralizacija. Od Istanbula do Velenja.
?? ??.?? dalje – Görkem Özdemir, Ž, Mismo Nismo, Jazz Club Mezzoforte in Pinja Džazna. + Blaž Pavlica, Kolektivna enota KRČ ČRK

 

?????, ??. ??? ???? – Cirkulacija 2
Odvod, končni zaključek ali tradicionalni milozvočni session.
?? ??.?? – Pogojna aritmija (Sašo Puckovski, Borut Savski, Marko Batista + …)

 

#OPISI SONOROSTI:

Audio file
8. 5. 2023 – 23.00
RADART#14 se predstavi. Sinanović intervjuva Özdemirja.

>>> ?????? ? ? ? ? ?, eter RŠ
Oddaja, posvečena sonornosti, sonorosti in uvodu v program festivala Radart#14. Muanis Sinanović bo v živo izvedel intervju z Görkem Özdemirjem, ki bo na Radartu nastopil v sredo, 10. maja, v sklopu cikla Sluhodvod, ki ga pripravlja Zavod Sploh.

>>> ?????? ?? ??????????? ????, Hupa Brajdič
Kupola za potopitveni zvok je projekt bivšega RŠ tehnika in sodelavca IT ekipe Blaža Pavlice, ki ga je zadnja tri leta razvijal na PIFcampu. Na Radartu bo kupola postavljena v prostoru Hupe Brajdič v njeni najnovejši različici lahkega značaja, ki jo je oblikoval bivši RŠ tehnik Staš Vrenko. Kupola bo v torek, 9. maja, za rojstni dan Radia Študent ob 18.00 gostila program za otroke, od 20.00 dalje pa vse do naslednjega dne pa jo bodo naseljevala zvočna dela Kolektivne enote Krč Črk in ostalih gostujočih umetnic in umetnikov.

Audio file
9. 5. 2023 – 20.05
Košnik, Savski, Prinčič in ostali zbrani v živo na Radart #14: Sonor(n)ost

>>> ??????????????, Cirkulacija 2
Borut Savski, Luka Prinčič in Marko Košnik bodo nastopili z izvirnim audio-vizualnim projektom, zasnovanim na kolažu iz video dokumentov, nastalih med delom na Radiu Študent in z raziskovalno enoto Ministrstvo za eksperiment (MZX), ki je avtorje proti koncu devetdesetih aktivno povezovala. Zvočne gradnike za improvizirano računalniško krmiljeno spremljavo projekcij tvorijo vzorci konkretnih zvokov, ki sta jih Marko in Borut pikolovsko zajela tokom celovečerne seanse v starem studiju RŠ jeseni 1994. Del v KONKRETIZACIJAH premierno predstavljenega videokorpusa sta maja 1996 posnela Gerard Couty in Marko Košnik za produkcijo kratkega videa "Dan v življenju glasbenega urednika RŠ". Prepoznali boste številne obraze takratnih sodelavcev Radia Študent in alternativne scene, od sprehoda po prostorih RŠ do koncerta v KUD France Prešeren, nočnega utripa v K4, in …

Seanso bo zaključil Luka Prinčič s solo kinozvočenjem.

>>> "?????.????/?????????.???????", Cirkulacija 2
Projekt trans.fail je kinozvočna in (po potrebi tudi) spletna serija avdiovizualnih raziskovanj, ki temeljijo na vzniku sinestetičnega prostora, ki ga povzročita tesno povezana in sinhronizirana zvok in gibljiva podoba. Ob tem je centralno vprašanje raziskave povezano z sodobnim življenjskim okoljem, ki je v resnici (že) transmedijsko. V tem kontekstu je subjekt razumljen in doživljan kot vpet v funkcionalnosti in delovanja kiborginje, pomembno vprašanje pa se zdijo njene pravice. Ob tem skozi mrežo različnih silnic ne izostane patriarhalni beli hetero cis kalup in mehanizem discipliniranja, oblikovanja in vzgajanja. Zato trans.fail tudi informirajo študije spolov in feminizmov.

>>> ?????̈?, Cirkulacija 2
Zettör je tisto, kar ste si od nekdaj želeli, pa si na to niste upali niti pomisliti. Rojstnodnevna čestitka njim najljubšemu radiu bo predstavitev nove plate. Še tisti, ki bo točen, jo bo morda zamudil. Fatter in Zergon svoje sodelovanje opišejo takole:

"Enkrat smo šli u Domžale, u lajf*. Pa nam je mal zamoril. Ampak se nismo dal. Zajahal smo prvi traktor in pičili dalje."

>>> ???, Cirkulacija 2
Bivši radijski tehnik in špiker Jaka Berger – Brgs bo v eno od redkih preostalih podzemnih tvornic alternativne kulture pripeljal DUF!

DUF is a style!!! You can call it beat music, you can call it bass music, but in the end it all comes down to sounding like #DUFSTYLE.

>>> ?????????, Hupa Brajdič
Görkem Özdemir je v Ljubljani živeči meddisciplinarni umetnik, raziskovalec in kompozitor iz Istanbula. Njegov glasbeni pristop spaja tradicionalne, eksperimentalne, ambientalne in drone estetike in se ukvarja s temami, ki jih navdihujejo vsakodnevni pogoji in unikatna čustvenost post 2000-ih. Instrumentalni performans v živo bo mešanica elektronike in posnetkov okolja, lokalnih zvokov in ritmov Turčije ter čudaških elementov iz tradicije elektronske glasbe in zvoke iz urbanih domen.

>>> ???????, Cirkulacija 2
Ali lahko en glas zveni kot več njih? Kje je meja, da je glas še glas? Sme biti glas glasen? Kaj nam sporoča, ko ni ubeseden, artikuliran? Ali mora imeti pomen, da se lahko oglasi? Od kod prihaja? Kateremu prisluhniti? V tokratnem nastopu bo Ž s pomočjo kvadrofoničnega zvočnega pristopa ustvaril zvočno polje, znotraj katerega se bosta prepletala afektiran in naraven glas, poslušalci pa si bodo lahko zastavili svoja vprašanja.

>>> ????? ?????, Cirkulacija 2
Dobri stari neznanci in najljubši sonorci Mismo Nismo bodo dokazali, da predmeti letijo sonorno in da so žogice v zraku najraje skupaj. Cirkuški hrup v vaša ušesa.

>>> ???? ???? ??????????: Pinja Džazna, Hupa Brajdič
Dobri stari znanci nočnega programa Radia Študent tokrat gostijo legendarno Pinjo Džazno z njihovimi uspešnicami kot je Krompir, Kajtiiiniiijassn in Pozn je. Nastop se bo nadaljeval v odprti in tradicionalni jam session, ki se tudi sicer zgodi vsake dva tedna v Hupi Brajdič.

>>> ??????? ????????, Cirkulacija 2
Na tradicionalni milozvočni seansi z naslovom Pogojna aritmija bodo sodelovali Sašo Puckovski, Borut Savski, Marko Batista, Mojca Zupančič, Tatiana Kocmur, Luka Prinčič, Dominik Mahnič, Jurij Podgoršek + morda še kdo. Dogodek je interno-eksterne narave, zato redosleda ni, zelo verjetno pa je pogosto vzporedje nastopajočih. Pomembno pravilo bo pomikanje po robu politično korektnega ritma (-> podalpskega), z naslanjanjem na občasne nepravilnosti (-> balkanske?). Slogan: na ovinkih lahko koga vrže ven!

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Umetnice in sodelujoče: Bojan Anđelković, Makis Ananiadis, Marko Batista, Neja Berger, Hupa Brajdič, Pinja Džazna, DUF, Valerija Intihar, Katja Kavaš, Tatiana Kocmur, Kolektivna enota Krč Črk - KEKČ, Marko Košnik, Dominik Mahnič, Jazz Club Mezzoforte, Mismo Nismo, Görkem Özdemir, Martin Pečan, Blaž Pavlica, Jurij Podgoršek, Luka Prinčič, Sašo Puckovski, Borut Savski, Urška Savič, Muanis Sinanović, Zettör, Mojca Zupančič, Ž

Zasnova dogodka: Urška Savič

Organizacijska ekipa: Neja Berger, Valerija Intihar, Martin Pečan, Urška Savič

Vizualna podoba: Valerija Initihar

Tonske mojstre: Tomaž Grom, Borut Savski, Luka Seliškar

Jingle tonka: Demijan Pintarič

Radio stream: Luka Seliškar

Video stream: platforma Kompot

Operaterka: Jurij Podgoršek

Snemalka: Lidija Kač

Dokumentarke: Neja Berger, Valerija Intihar

Koprodukcija: Cirkulacija 2, Podhod (Hupa Brajdič), Inštitut Egon March, Zavod Sploh - Sluhodvod, Zavod Emanat, Društvo Ljudmila

Podpora: Zavod Radio Študent, Zavod Yugotranslate, Mestna občina Ljubljana

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.