Umetniški ustroj Noordung. Signatura.

Oddaja
14. 11. 2016 - 23.00

Posnetek informacijske akcije Signatura in pogovora ob predstavitvi knjige Umetniški ustroj Noordung. Filozofija in njen dvojnik, ki je pred kratkim izšla pri Založbi ZRC.

Sodelujejo: Ivan Lotrić, Dragan Živadinov, Mladen Dolar, Maja Murnik in avtor knjige Bojan Anđelković.

***

UMETNIŠKI USTROJ NOORDUNG - MONOGRAFIJA O DELU DRAGANA ŽIVADINOVA

Knjiga Umetniški ustroj Noordung obravnava opus Dragana Živadinova iz političnega, umetniškega, tehnoznastvenega in filozofskega vidika predvsem prek filozofij Gillesa Delleuza, Friedricha Nietzscheja in Michela Foucaulta. Obravnava poteka skozi vse tri razvojne faze njegovega gledališča: Scipion Nasice (1983-1987), Rdeči pilot (1987-1990) in Noordung (1990-1995-2045). V središču zanimanja Živadinova je gledalec oziroma mehanizem njegove vključenosti v predstavo, zaradi česar so pri postgravitacijski umetnosti družbenopolitične, gledališkoumetniške in tehnoznanstvene strukture in strategije razumljene kot dispozitivi oziroma polja sil. Živadinovo delo je celostna umetnina, ki je neločljivo povezana z življenjem avtorja kot družbenozgodovinskim kontekstom, v katerem nastaja, kar še posebej velja za 50-letno predstavo Noordung:: 1995-2045.

Bojan Andelković je performativni filozof, pisatelj in radijski umetnik. Diplomiral je na beograjski Filološki fakulteti, magistriral na ljubljanski Fakulteti za podiplomski humanistični študij ISH, doktoriral pa na koprski Fakulteti za humanistične študije s temo gledališke in postgravitacijske umetnosti Dragana Živadinova. Med drugim je bil kulturni in odgovorni urednik Radia Študent.

(STA)

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.