WE SHOULD TAKE NOTHING FOR GRANTED

Oddaja
9. 2. 2015 - 23.00

V rednem februarskem terminu platforme RADAR predstavljamo in poslušamo delo 'Ničesar ne smemo imeti za samoumevno'. Pogovarjali smo se z Markom Peljhanom, enim izmed avtorjev projekta.. 

***

Aljoša Abrahamsberg, Matthew Biederman, Marko Peljhan in Brian Springer se od devetdesetih oz. osemdesetih let skozi prizmo radijske umetnosti, tehnične kulture, elektronske glasbe, medijskih umetnosti in uporabe taktičnih medijev ukvarjajo z umetnostjo in raziskovanjem radijskih ter drugih telekomunikacij. Skupaj so ustvarjali projekte kot so Ladomir-faktura, Makrolab in Wardenclyffe. V zadnjem času delujejo na razvoju sistemskih taktičnih okolij, v katerih se prepleta uporaba t.i. softverskih radiov (SDR), zbiranja podatkov, njihove analize in prikaza. 

Situacija 'Ničesar ne smemo imeti za samoumevno: O vzpostavljanju čuječega in poučenega občestva' temelji na poslovilnem govoru ameriškega predsednika Dwighta D. Eisenhowerja. Ta je leta 1961 posvaril pred preveliko močjo vojaško-poslovnega kompleksa, pretirano instrumentalizacijo znanstvenega raziskovanja in izčrpavanjem naravnih virov. Hkrati je napovedal tveganja, ki jih prinaša razrast moči in nenadzorovanih kapacitet skrivnih državnih struktur oz. agencij, kakršna je danes NSA. Projekt je še zlasti aktualen v kontekstu afer kot so Snowden, Klein, Manning in podobnih dokazov o tehnično podprtem množičnem kršenju zagotovljenih državljanskih pravic s strani zahodnih držav. A tako delo kot sam govor, na katerem je osnovano, nista le napoved temačne prihodnosti, temveč poudarjata potrebo po vzpostavitvi čuječega in poučenega občestva, ki mora delovati kot zagotovilo, da se tovrstne tehnične kapacitete ne izrabljajo za potrebe preprečevanja svobode vseh prebivalcev.

Projekt je bil prvič razvit v letih 2013-2014 in leta 2014 privč predstavljen v sklopu EPK v Rigi (Latvija), na Pittsburghškem bienalu (ZDA) in v Galeriji Kapelica (Slovenija). Svojo radijsko premiero je projekt v letu 2014 doživel v novembru na valovih ORF Kunstradio. 

***

Military-Industrial Complex Speech, Dwight D. Eisenhower, 1961

Public Papers of the Presidents, Dwight D. Eisenhower, 1960, p. 1035- 1040

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.