Banipal - revija za moderno arabsko literaturo

Okrogla miza, intervju ali pogovor

Pogovor z Margaret Obank, ustanoviteljico in založnico revije Banipal za moderno arabsko književnost:

www.banipal.co.uk

https://www.facebook.com/BanipalMagazine/?fref=ts

Pozdravljeni v RKHV intervjuju. Danes bomo prisluhnili izsekom pogovora z Margaret Obank, ustanoviteljico in založnico britanske neodvisne revije Banipal, katere ime je izpeljano iz imena kralja Asurbanipala, poslednjega asirskega kralja. Ta je vladal med letoma 669 in 627 pred našim štetjem in je znan po tem, da je bil eden od redkih antičnih kraljev, ki je znal pisati in brati. Asurbanipal je dal zgraditi prvo veliko knjižnico v mestu Ninive, ki je obsegala nad 20.000 glinastih ploščic, med njimi tudi Ep o Gilgamešu. Banipal pa je ena redkih in zagotovo ena najboljših revij, ki angleško govorečim bralcem trikrat letno ponuja širok nabor moderne arabske literature v prevodu.                         

Margaret Obank je z možem, iraškim pisateljem Samuelom Shimonom, revijo ustanovila leta 1998. Banipal ponuja tako poezijo kot prozo, poleg prevodov iz arabščine tudi prevode del arabskih avtorjev, ki pišejo v drugih jezikih. Občasno se v reviji pojavijo intervjuji z avtorji ali knjižne recenzije. Vsaka številka je tematska, v zadnjih skorajda 20 letih izdajanja pa so se posvetili že prav vsem arabsko govorečim državam, obenem pa so številke v preteklosti namenili tudi zaporniški literaturi, ženskim avtoricam, kratki prozi ipd. Banipal v zadnjih letih izdaja tudi knjige in vsakoletno podeljuje nagrado za literarne prevode iz arabščine.

V preteklih letih izdajanja so objavili preko 900 različnih avtorjev, revija pa izhaja v obliki mehko vezane knjige z več kot 200 stranmi. Revija Banipal je ena izmed najbolj uspešnih promotorjev arabske literature v anglosaškem svetu in predstavlja pomembno izhodišče za avtorje, ki na Zahodu še niso poznani.

Margaret Obank in Samuel Shimon sta v Ljubljani pomagala urediti novo številko revije Evro-mediteranske univerze International Journal of Euro-Mediterranean Studies, ki se tokrat posveča sodobni zalivski literaturi.

Z Obank smo se v intervjuju pogovarjali o ustanovitvi revije, uredniški politiki, položaju arabske literature na Zahodu, tendencah sodobne arabske fikcije, o arabskih avtorjih, ki pišejo v diaspori ...

Posnetek intervjuja v celoti se nahaja v posnetku oddaje.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness