Čarovnice letijo v svet

Okrogla miza, intervju ali pogovor
21. 9. 2022 - 18.00

Video umetnika Alen in Robi Predanič sta se uvrstila v prestižni izbor tridesetih filmarjev, imenovan The Class of 2022. Njun kratki film bo to soboto v že tradicionalnih okvirih platform Circa art in Dazed predvajan na velikanskih LED zaslonih glavnih trgov štirih prestolnic; Londona, Berlina, Seula in Melbourna. V pričakovanju projekcije – kljub temu da je na našem Prešercu žal ne bo – smo govorili z avtorjema in poskusili njuno magično estetiko prenesti v zvočni medij.
Kratkometražne filme dvojca, poznanega tudi pod imenom The Witch Twins, bi pogojno lahko označili za nadrealistične video performanse, pa vendar njune dodelane sete in kostume zaznamuje nedoločljiva izvirnost tehnike, ki jo navdihujeta tako retro estetika kot futurizem in ki se vsem poskusom zakoličenja izmika. 

* * *

Poleg voluminoznih pokrival, vesoljskih ladij in zapuščenih hiš, ki preskakujejo v sepija odtenkih VHS efekta, je pomemben motiv ustvarjanja witch twinsov fluidnost spola, oblačil in telesnih gest, ki ju spremlja že od prvih sodelovanj na lokalni drag sceni. Začetki njune zdaj že dobro prepoznavne video tehnike tičijo v sobi študentskega doma, ki sta jo za čas bivanja preobrazila v celovit video set, vsak kvadratni centimeter katerega je skrbno pretehtan. 

* * *

Narativo njunih kratkih filmov gradijo iz niča ustvarjeni svetovi, fikcijo katerih prizemljijo kratki posnetki realnosti, ki jih vstavljata v videe. V scenografije nato postavita svoji telesi, kar namiguje na velikost del, ki se od miniatur oddaljujejo v precej gledališki pristop. Izvor in način izdelave kupa ustvarjenih rekvizitov je gledalki sicer pogosto težko artikulirati, zato smo sogovornika prosili, da pojasnita svoje tehnike in ustvarjalne vzgibe.

* * *

Opisano toplino božičnega doma spremlja tudi paradoksalna srhljivost, ki nam je poznana iz tradicionalne pravljične motivike. Sogovornika dodata, da jima pravljična razpetost med bajnostjo in srhljivostjo predstavlja pomemben vir navdiha. 

* * *

Zaradi monotonosti sodobnega sveta na svojo okolico sogovornika gledata kritično. Zamišljanje boljšega pa ju žene k obsesivnemu ustvarjanju domišljijskih svetov, ki s svojo odprtostjo dopuščajo neskončno možnost eksperimentiranja.

* * *

Neobremenjen pristop k snemanju pušča prostor za nepričakovano, to pa v njuno delo vnese še dodatno in zelo dobrodošlo … neberljivost. Kot pojasnita The Witch Twins, ju pomanjkanje tehnične opreme ne ovira, nadomestita jo z ekscentričnimi veščinami montaže. 

* * *

Izvirna spletna prisotnost je avtorja postavila na zemljevid glasbenih ustvarjalcev, kar je vodilo v številna sodelovanja. V zadnjem času je dvojec Predanič ustvaril glasbene spote prenekaterih mednarodnih izvajalcev, v prihodnosti pa se vidita tudi v gledališču in daljšemetražnem filmu. 

* * *

The Witch Twins svoja sporočila oddaljita od poglobljene, neposredno izrečene misli. Ker ta zahtevajo drugačen način branja, se avtorjema zdi, da svoje vizije nekaterim filmskim žirijam težje predstavita.

* * *

Čeprav Alen in Robi dandanes ne snemata glasbenih spotov, v njunem delu zvok še vedno igra pomembno vlogo, večinoma ga ustvarja Alen sam, na svojem midi kontrolerju. Ko smo ju vprašali po sodelovanju zvoka s sliko, ni bilo moč spregledati glasbe, ki se vrti med odmori med kadri. 

* * *

Platforma Circa art vsako leto podeli prestižno nagrado dvema filmskima avtoricama z LED zaslonov. Morebiti bosta letošnja prejemnika brata Predanič – če jima želite izboljšati možnosti, je pričujoči intervju tudi vabilo k glasovanju na naslednjih spletnih platformah.
 

Fotografija in del glasbene podlage sta last avtorjev.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness