Dragan Živadinov in Miha Turšič :: Out of the Cradle 2015

Okrogla miza, intervju ali pogovor
31. 8. 2015 - 18.00

Pogovarjamo se z Draganom Živadinovom in Miho Turšičem, pred jutrašnjim enodnevnim simpozijem o umetnosti v vesolju IZVEN ZIBELKE / OUT OF THE CRADLE in odprtjem razstave PREDMET GRAVITACIJE / MATTERS OF GRAVITY.

***

Enodnevni simpozij o umetnosti v vesolju. V torek, 1. septembra 2015, ob 17.00, v KSEVT Vitanje.

Človeštvo že več kot pol stoletja naseljuje bližnje in globlje vesolje s svojo tehnologijo, predvsem z namenom, da bi razumelo vesoljsko okolje in tehnološke možnosti delovanja v njem. Ves ta aparat, analogne in digitalne računalniške tehnologije, daljinska komunikacija, umetna zaznava vesoljskega prostora ter vedno bolj tudi umetna inteligenca, deluje kot najbolj napredno znanstveno-tehnološko telo, sposobno najbolj kompleksnih zaznavnih, procesnih in komunikacijskih praks.

Ves ta čas pa človeštvo raziskuje in razvija tudi razumevanje preseka med človeškim in tehnološkim. Elektronska, računalniška, algoritemska, programirana, generirana, bio in medijska umetnost raziskujejo odnose med najbolj abstraktnim matematičnim, fizikalnim in biološkim vedenjem ter človeškim.

V sklopu “Out of the Cradle ‘15 / Habiton” simpozija bomo predstavili nujnost dostopa izvajanja umetniških metodologij in praks na obstoječi ali namenski vesoljski tehnologiji. Ta dostop je ključen, da bo človeštvo še naprej sposobno razumevati in razvijati svojo humanost v vedno bolj tehnološko-kulturnem okolju.

Častni gost/ dr. Jurij Baturin (RU)

Umetnost v vesolju/
Ewen Chardronnet (F), Akihiro Kubota (J), Pedro Soler (COL), Nahum (MX), Ale de la Puente (MX)

***

Razstava: PREDMET GRAVITACIJE | Vesoljska odprava: Umetniška refleksija težnosti v njeni odsotnosti | 1. 9. 2015 – 3. 1. 2016 | avtorji: Ale de la Puente, Arcángelo Constantini, Fabiola Torres-Alzaga, Gilberto Esparza, Iván Puig, Juan José Díaz Infante, Marcela Armas, Miguel Alcubierre, Nahum, Tania Candiani | Partnerji: Galerija Kapelica | Podpora: Veleposlaništvo republike Mehike, Dunaj

Breztežnost: tiho vprašanje

Rojstvo je hipen prehod iz teme v svetlobo, iz breztežnosti v težnost; naš prvi stik z življenjem. Pomnimo naše prvobitno stanje lahkosti in lebdenja. Čeprav sila težnosti oblikuje naš planet in življenje na njem, je še vedno ena najšibkejših sil v vesolju. Navzoča je v naših telesih, v našem jeziku, borimo se proti njej, da bi se lahko razvili, da bi se lahko dotaknili zvezd.

Predmet gravitacije (La Gravedad de los Asuntos) govori predvsem o temeljnih načelih človeškega. Vsi na Zemlji smo povezani s silo, ki leži onkraj vsakršnega razumevanja, ne pa tudi onkraj naših življenj.

Če se ozremo na pretekli dve leti ter nekaj sekund v breztežnosti – prav od tod izvira serija umetniških del, ki so bila proizvedena v Centru za usposabljanje kozmonavtov Jurija A. Gagarina v Zvezdnem mestu v Rusiji. Na krovu ikoničnega Iljušina 76 MDK se je – devet umetnikov in znanstvenik – prepustilo breztežnosti.

Samo nekaj sekund je bilo dovolj za občutje večnosti, za prelom paradigme, za osvoboditev molekule, za iluzijo, za izkušnjo gibanja, ki se ne sklicuje na nič drugega, za ustvarjanje poezije iz padajočih teles, za to, da iz neuporabnega nastane uporabno – da bi lahko poiskati tisti nemogoči objem.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness