Mesto ni samo gospod župan

Oddaja
foto: Marija Sapunđija
21. 1. 2021 - 18.00

Kot ste že seznanjeni, so v torek ob 7.00 varnostniki podjetja Valina s pooblastilom Mestne občine Ljubljana vdrli v Avtonomno tovarno Rog in po nasilni evakuaciji začeli odvažati stvari in rušiti poslopja. O prihodu varnostnih sil rogovci niso bili obveščeni in tako niso imeli možnosti, da bi  pravočasno umaknili svoje stvari, nekateri pa niso mogli rešiti niti svojih živali. Policisti so nad nekaterimi podporniki Avtonomne tovarne Rog, ki so se zbrali na Trubarjevi ulici, uporabili solzivec, najmanj 10 pa so jih pridržali in odpeljali na policijsko postajo, od koder so jih izpustili zvečer. 

Pogovarjali smo se z dvema od pridržanih podpornikov skupnosti Rog, ki sta jo odnesla s špricem solzivca, eno buško in dvema kaznima. Nekateri niso imeli te sreče in so končali na urgenci. Čeprav je do vdora prišlo čez noč in brez obvestila, je  skupnost v negotovosti živela že petnajst let.

Izjava

Eden od argumentov Mestne občine Ljubljana je, da Rog stoji na njenem posestvu in da ga tako lahko skupaj z avtonomno strukturo družbenih gibanj, ki se je tam gradila petnajst let, kadarkoli brez obvestila vrže na cesto. Kljub temu da smo o specifiki Roga na Radiu že veliko govorili, smo želeli slišati, kako prostor opisujejo ljudje, ki so ga v torek branili v prvih bojnih linijah.

Izjava

Poleg močne simbolne vrednosti otoka avtonomije v kapitalističnem sistemu pa je Rog za ta isti sistem karizmatičen in poslednji prostor v centru Ljubljane, ki občini še ni prinesel cekinov.

Izjava

Izjava

Mestno občino Ljubljana pa razen za privatno lastnino “skrbi” tudi za zdravje obiskovalcev in članov skupnosti Avtonomne tovarne Rog.

Izjava

Še enkrat poslušajmo, kako so si dogodki sledili v torek in kako so rogovci dobili informacije o izselitvi. Ker sta naša sogovornika večino torka preživela na policijski postaji, smo z njima govorili v sredo, zato torkovo dogajanje naslavljata z besedo “včeraj”. 

Izjava

Poleg očitnega vsebinskega nestrinjanja glede pojmovanja in vrednotenja privatne lastnine pa je šlo v torek tudi za surovo izpeljan postopek. 

Izjava

Zanimalo nas je, kako je prišlo do intervencije in zakaj so ju policisti pridržali ter odpeljali. 

Izvaja

Kaj pa se je pred Rogom dogajalo pred prijetjem?

Izjava

Policisti so na neki točki proti podpornikom uporabili solzivec.

Izjava

Izjava

Avtonomna tovarna Rog spada med pomembnejše samonikle prostore v Evropi, od ostalih prostorov, ustvarjenih za mlade kreativne ljudi, se razlikuje že po tem, da ni “ustvarjen”. 

Izjava

Izjava

Avtonomna tovarna Rog ni le središče boja proti fašizmu, gentrifikaciji in prekarnemu delu. V očeh javnosti je predvsem nasprotje lepega in čistega Kampusa, za nekatere pa tudi narkomansko leglo. Podpornica razmišlja o tem, kako vredno je o družbeni nujnosti Avtonomne tovarne Rog prepričati tiste, ki te pomembnosti ne čutijo. 

Izjava

Z izgubo pisanega prostora, kjer človeka pozornosti ne oropa nobena reklama, mu željá ne vsiljuje noben prospekt in mu konvencij obnašanja ne narekuje nobena franšizna vizualna podoba, mesto izgublja domišljijo in upanje v to, da je sistem lahko nekoč drugačen. Prostori brez glasu Denisa Avdića in “urbanih objektov”, ki jih v mesta vnašajo evropska sredstva, so vredni zlata in zaščite. Uporabniki Roga na svojem profilu na Facebooku prosijo za donacije deložiranim in kaznovanim rogovcem ter njihovim podpornikom.

O družbeni nujnosti samoniklega prostora, ki smo ga v fizični obliki izgubili v torek, bomo še poročali. Prisluhnete nam lahko že v nedeljo ob 20.00 v oddaji Destilator.

Izjava
 

Aktualno-politične oznake: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

držite se <3

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness