22. 9. 2012 – 12.00

Lilith, Utopični lezbični prostori in FOSS skupina za hekerke in programerke

Audio file

V septemberski ediciji oddaje Sektor Ž bo Teja pripravila intervjuja z Mojco Dobnikar o skupini Lilit ter reportažo z arhitekturne delavnice Utopični lezbični prostori. V drugem delu oddaje bo Ida v eter poslala pogovor s programskim vodjem umetniškega programa v Kiberpipi Lukom Prinčičem, o njegovi nedavni iniciativi za ustanovitev ženske FOSS (Free and open-source software) skupine hekerk v Sloveniji. Oddajo bomo začinile z obilico femi glasbe.

Društvo Študentski kulturni center, na kratko ŠKUC, letos praznuje 40-letnico obstoja. V 80-ih letih je pod svoje okrilje sprejel večino progresivnih družbenih gibanj. Ta gibanja so vzpostavljala pomembno kontrajavnost in politično opozicijo ter se borila za demokratizacijo in pluralizacijo javnega prostora. Eno najpomembnejših družbenih gibanj je predstavljala feministična skupina Lilit. Izoblikovala se je leta 1985 pod okriljem ŠKUC-Foruma.

 

Sopobudnica in ena gonilnih sil feministične skupine Lilit je bila Mojca Dobnikar. Organizirala je mnogo srečanj, dogodkov in javnih akcij, v Lilit je bila tudi predstavnica za stike z javnostjo. Delovala je posebno na področju razvoja pomoči ženskam in otrokom, žrtvam nasilja. Soustanovila je Društvo SOS telefon, eno prvih tovrstnih organizacij v bivši Jugi. Pomembno je pripomogla k sprejetju novega kazenskega zakonika leta 1995, ki je prvič kriminaliziral nasilje nad ženskami in otroki v družini.

Od 80-ih let naprej je prevedla mnogo ključnih feminističnih in lezbičnih teoretskih tekstov. Danes dela kot samostojna ustvarjalka na področju kulture. Intervju z Mojco Dobnikar je pripravila Teja Oblak.

[INTERVJU] Intervju z Mojco Dobnikar o skupini Lilit v okviru 40 let Skuca za Sektor Z 22 9 2012 SKRAJSAN KONCNI

Zdaj pa prisluhnimo prvi slovenski women-only punk/rock skupini Tožibabe, ki so prav tako kot Lilitke razturale v 80-ih letih. Leta 1986 so ustvarile komad Dežuje.

[KOMAD: TOŽIBABE - DEŽUJE]

Pripravile smo tudi poročilo z dogodka Lezbično-feministične univerze, ki je v okviru 19. obletnice AKC Metelkova potekal samo za ženske.

[INTERVJU] UTOPICNI LEZBICNI PROSTORI Vesna 8 9 2012 LFU

V sredini avgusta je UNICEF objavil klic za ustanovitev ženskih FOSS skupin. FOSS je gibanje za free and open source software ali prosto in odprtokodno programje. Na pobuto se je odzval tudi programski vodja umetniškega programa v Kiberpipi Luka Prinčič, ki v eter pošilja apel za ustanovitev tovrstne ekipe žensk, hekerk, elektrončkark in programerk v Sloveniji. Prisluhnimo pogovoru z njim o razlogih in pomenu formacije tovrstne skupine:

[INTERVJU] 20120917_Luka_Princic_FLOSS

Še enkrat pošiljamo v eter apel hekerkam, računalničarkam in programerkam, da aktivno posežejo v gikovski prostor in ustanovijo svojo skupino. Toliko za danes v oddaji Sektor Ž. Pripravili sva jo Teja in Ida... v eter pa se priklapljamo spet čez en mesec. 20. oktobra.

Aktualno-politične oznake

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.