12. 4. 2014 – 12.00

Novo štetje / Feminizem v Romuniji

Audio file

Drage feministke in feministi, tudi v tokratni oddaji za vas odpiramo aktualne debate o družbenih razmerah, ki pogojujejo življenja žensk. Teja Oblak se je pogovarjala s kolektivom Vstajniških socialnih delavk o izzivih ob nastajanju koledarja za feministično leto 158, ki so ga 8. marca 2014 predstavile na Rdečih zorah. Koledar predstavlja udarno akcijo, ki so jo tokrat izvedle v besedi in sliki, ne na ulici. Običajen namen in pomen koledarja so radikalizirale in s tem iznašle svoj lasten žanr.

Tea Hvala se je pogovarjala z Irino Ilisei iz romunske feministične skupine Asociaţia FRONT: o tem, zakaj romske ženske v Romuniji tako težko dosežejo visokošolsko izobrazbo, o težavah pri uresničevanju novega zakona o preprečevanju nasilja v družini, o boju proti vključitvi posilstva v predlog zakona o mediaciji in o nevidnosti feminističnih zahtev na množičnih protivladnih protestih, ki v Bukarešti potekajo že od leta 2012.

V eter vam bom prišepetovala Ida H.

*

In this show: Teja Oblak interviews Vstajniške socialne delavke (Uprising Social Workers) about the making of their calendar for the feminist year 158 which introduces a new calendar era.

Tea Hvala interviews political scientist and activist Irina Ilisei, the co-founder of Romanian feminist group Asociatia FRONT, who discusses the obstacles faced by Roma women who want to enter the higher education system, the reasons for the difficult implementation of the new law on domestic violence prevention, the struggle against the inclusion of rape in te new law proposal on mediation, and the invisibility of feminist claims at the ongoing anti-government protests in Bucharest.

The show is led by Ida H.

Kraj dogajanja

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.