Značka

Recenzija izdelka
7. 5. 2018 - 13.00

V tokratnih Serijskih motrilcih se vračamo v preteklost. Pobrskali smo po bogati zakladnici kabelske televizije in iz naftalina povlekli nadaljevanko The Shield. Gre za serijo, ki je, takoj po Sopranovih, igrala osrednjo vlogo pri ustoličenju antijunakov v glavnih vlogah, vendar se je kljub svoji žlahtnosti nekoliko izgubila med mega zvezdami TV nadaljevank. To bi morda lahko pripisali tudi tajmingu izida. Luč zaslonov je ugledala marca 2002, kar je pol leta pred 1. epizodo The Wire in 4. sezono Sopranovih. The Shield je serija, ki je televizijsko hišo FX uveljavila kot inovativno in prodorno mrežo, ki se ne boji nekonvencionalnega. Tako je prva v vrsti uspešnih FX-ovih televizijskih serij, ki so ji sledile še Sons of Anarchy, It's Always Sunny in Philadelphia, Archer, The League in slavni Louie.

Ustvarjalec The Shield je Shawn Ryan, ki je pred svojim prvim velikim brejkom pomagal ustvarjati nanizanko Angel, spinoff slavne najstniške izganjalke vampirjev Buffy. Pri pisanju in produciranju pa mu je pomagal Kurt Sutter, ki je svojo kariero nato uspešno nadaljeval kot pisec pri eni najbolj gledanih FX-ovih serij Sons of Anarchy. The Shield je tudi ena izmed prvih nadaljevank, ki je v svoje vrste uspela pritegniti velika imena iz filmskih platen. Tako v poznejših sezonah vidnejše vloge prevzamejo Glenn Close, Forest Whitaker in drugi. V času predvajanja pa je serija osvojila tudi dva Zlata globusa in enega Emmyja.

V osnovi gre za še eno policijsko proceduralko, ki zaradi svoje časovne in tematske bližine kar kliče po primerjavi z The Wire. V obeh nastopajo policaji, ki bijejo vojno proti drogam, a medtem ko se The Wire osredotoča na dokumentarno prikazovanje obče družbene dinamike mesta Baltimore, se The Shield na študijo posameznih likov, njihove zgodbe pa podaja precej bolj narativno.

The Shield je nadaljevanka, kjer spremljamo posebno policijsko enoto, tako imenovani Strike team, ki je zadolžen za to, da spravi v red podivjane okrajne tolpe, uniči ilegalno trgovino z drogo in zapre prekupčevalce mamil. Gre za enoto štirih pokvarjenih policajev, ki ji poveljuje glavni antagonist serije Michael Chiklis v vlogi detektiva Vica Mackeya, čigar glas nas je pozdravil na začetku recenzije. Pri svojem delu se enota vede kot izjemno kruta in nasilna tolpa, ki ropa, krade, podtika dokaze in ubija, ob vsem tem pa se skriva za policijsko značko. Nasproti enoti stoji poveljnik David Acaveda, ki ga igra Benito Martinez in ki želi enoto iz lastnih političnih ambicij uničiti.

Strike team temelji na resničnem policijskem oddelku Rampart, okoli katerega je ob koncu devetdesetih let izbruhnil škandal. V tistem času je majhna kohorta okoli sedemdesetih policajev, ki jih je vodil David Mack, reševala mestno crack epidemijo tako, da je odstranjevala dilerje in jim sama prevzemala posle. Mack in ekipa so bili znani kot tim CRASH in so ropali banke, podtikali dokaze, mučili rivalske dilerje in, med drugim, delali za Death Row Records, zloglasno glasbeno založbo Tupaca Shakurja, Snoop Dogga in mnogih drugih velikih imen rapa v 90-ih. Na ulici pa se šušlja tudi, da je imel oddelek Rampart prste vmes tudi pri umoru Notorious BIG-ja. Prvotni načrt ustvarjalcev je bil, da bi se serija imenovala Rampart, vendar se je LAPD pritožil, saj se je zbal, da bo to negativno vplivalo na splošno percepcijo policijske enote v javnosti kot pokvarjene in skorumpirane.

Nekaj besed je potrebno nameniti tudi samemu moralnemu univerzumu serije. Njegova velika posebnost je to, da v celi seriji ne najdemo enega lika, ki bi lahko predstavljal moralno avtoriteto. Vic Mackey je pokvarjen do obisti, ne trza in ne pokaže niti trohice obžalovanja. Kljub temu pa se zdi, da njegovo ravnanje usmerja nek kodeks, saj je uperjen izključno proti drugim pokvarjenim ljudem. Na drugi strani imamo poveljnika Acavedo, ki se zelo rad drži zakonov in procedur, vendar zgolj in izključno iz svojih političnih ambicij. Tako deluje še bolj umazan od Mackeyja. Detektiv Dutch je iz občutka nezadostnosti obseden z lovom na serijskega morilca, da bi tako dokazal svojo lastno vrednost. Še najbližje moralni avtoriteti je detektivka Wyms, za katero pa se izkaže, da ima težave s predsodki in z veseljem sprejme Mackeyjeve metode, ko ji to ustreza in koristi.

The Shield je serija, ki je s svojim mankom moralnega središča odprla vrata poplavi antagonističnih glavnih junakov, kot so Walter White, Dexter, dr. House, Nucky in tako naprej. FX pa nam je v času takoj po napadih 11. septembra, ko je bila histerija za ljudmi v uniformah v ZDA na vrhuncu, postregla s serijo o umazanih policajih in pokazala, da imamo še kako radi tiste, ki jim Hillary Clinton pravi 'košarica klavrnih' oz. v žlahtnem izvirniku: Basket of deplorables.

Trailer prve sezone

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness