Strip kot literatura ali pač?

Oddaja
20. 8. 2016 - 18.00

Reportaža s pogovora o Stripu kot literaturi.

Poslovil se je Richard Thompson.

Recenzija slovenskega prevoda stripa Angry birds: Operacija omleta.

_____________________________________________

POVEZAVE:

http://www.arcamax.com/comics

 

Cul de Sac, prvi strip, 14.2.2004 - RIchard Thompson

Angry birds: Operacija omleta (Didakta, 2016)

DOGODKI

1.9. ob 19:00 v Vodnikovi domačiji otvoritev razstave TO JE OROŽJE!: Angažirani strip XX. stoletja na Slovenskem . Ob razstavi bo izšel galerijski katalog, ki ga je napisal Iztok Sitar, o tem kaj več v prihodnji Stripofiliji septembra. Razstavljeni bodo: Marjan Amalietti, Srečko Bajda, Milko Bambič, Matjaž Bertoncelj, Primož Bertoncelj, Marjan Bregar, Branko Drekonja, Andrej Flumiani, Kostja Gatnik, Andrej Habič, Ciril Horjak, Boris Jukić, Jure Kalan, Dušan Kastelic, Dani Kavaš, Marko Kociper, Božo Kos, Tomaž Lavrič, Samo Ljubešić, Željko Lordanić, Izar Lunaček, Grega Mastnak, Milan Maver, Miki Muster, Jure Perpar, Igor Ribič, Bine Rogelj, Jernej Rovšek, Andrej Savski, Matjaž Schmidt, Iztok Sitar, Zoran Smiljanić, Hinko Smrekar, Damijan Sovec, Romeo Štrakl, Andrej Štular, Ive Šubic, Maks Toboljevič Akim, Gorazd Vahen, Melita Vovk, Bori Zupančič. Na razstavi bo na ogled Smrekarjev strip iz leta 1914, ki se norčuje iz avstrijskega malomeščanstva in lažne morale, Bambičeva parodija na Mussolinija iz leta 1927 in propagandni partizanski strip Iveta Šubica iz leta 1944. V petdesetih letih so bili zelo popularni kratki satirični stripi, ki so z blago kritiko takratne države in družbe udejanjali sintagmo o socializmu s človeškim obrazom. Med najbolj znanimi promotorji novega sistema je bil vsekakor Jaka Sulc Milana Mavra. Turbulentno leto 1968 je pustilo pečat tudi v slovenskem stripu, saj je takrat Kostja Gatnik risal nekonformistične stripe v slogu ameriškega undergrounda, ki jih je leta 1977 izdal v legendarni Magni Purgi, s katero smo Slovenci dobili primat na izredno močni jugoslovanski stripovski sceni in se enakovredno kosali z evropskim in ameriškim stripom tistega časa. Z Magno Purgo je slovenski strip izgubil svojo nedolžnost in postal odrasel ter polnopraven član urbane (sub)kulture. Pravi boom je družbeno angažirani strip dosegel v drugi polovici osemdesetih in v devetdesetih letih, ko so Mladinini avtorji ustvarjali svoja dela brez kakršnega koli spoštovanja do države, cerkve in spolnosti. Eden najbolj znanih produktov tistega časa, ki izhaja še danes, je Diareja Tomaža Lavriča, slaba vest slovenske politike in družbe, iz katere se lahko naučimo več o naši polpretekli zgodovini kot iz vseh zgodovinskih učbenikov skupaj. Galerija je odprta od torka do petka od 10 do 18:00, čez vikend od 10ih do 14:00.

 

NATEČAJI

- V sklopu 4. festivala stripa Stripolisfest, ki se bo zgodil med 5. in 8. oktobrom 2016 v Ljubljani, Zavod Stripolis razpisuje stripovski natečaj z naslovom:
Mehiški inferno
Ob izdaji zadnjega dela Meksikajnarjev in prevodu dela Marcela Rujitersa - Inferno, vas vabimo h udeležbi na stripovskem natečaju. Potopite se v temna prostranstva Mehike, kjer se dogajajo vroče in destruktivne peripetije. V kratkem, ne nujno grozljivem stripu, razvijte zgodbo, ki bi bila vredna tudi zapisa na stene majevskih piramid. Od vročih puščav do bujnih tropov in od otroškega veselja do peklenskih nožev, ki režejo v brazde zgodovinskega trpljenja, se prepletajo labirinti misterijev. Pokažite pravi obraz Guadalupske dame ali vsakdanje življenje prodajalca spominkov iz Cancuna. Kje se začne inferno?
Strip naj zajema največ štiri stripovske table v velikosti A3 in se drži predpisane tematike. Tehnika in uporaba barv nista omejena. Dela morajo biti v angleškem ali slovenskem jeziku.
Prijavite se lahko preko elektronske pošte na naslov: pia.nikolic@gmail.com ali dela oddate v Striparni Pritličje na Mestnem trgu 2, od ponedeljka do petka med 13:00 in 18:00.
Dela morajo biti poslana najkasneje do 18. septembra 2016 do polnoči. Lahko so oddana tudi anonimno in pod vzdevkom, vendar morajo imeti priloženo tudi kontaktno telefonsko številko in naslov elektronske pošte.Žirijo bo sestavljal programski odbor Stripolisfesa v sestavi: Izar Lunaček (avtor), Tanja Skale (Stripburger) in Pia Nikolič (Stripolis). Glavna nagrada bo enomesečna razstava v Pritličju. Nagradi za drugo in tretje mesto bosta stripa iz Stripolisove striparne Pritličje. Nagrajenci bodo razglašeni na Stripolisfestu po okrogli mizi o migrantskem stripu in pred stripovsko dražbo v Pritličju.

 

- Prejeli pa smo tudi sledeče sporočilo striparskega kolektiva iz Grčije za sodelovanje: "We want to gather one picture for each person who lost his life in the Mediterranean (34.000 people since year 2000!) We have participants from 15 countries till now, and are organizing exhibitions for giving visibility in different countries! Visit our FB page and get in touch with me for any further questions. Thank you in advance!"
https://www.facebook.com/Μediterranean-FACES-Rostres-de-la-mediterrània-Πρόσωπα-της-Μεσογείου-104409936571696/

 

- V sklopu 14. Comic Showrooma v Velesu 2016 pa prav tako organizirajo natečaj za vse stripovske ustvarjalce. Prijavljena dela morajo biti dolga od 1 do 6 stripovskih tabel. Če je prijavljeno delo dolgo le eno stran, mora imeti vsaj 5 panelov. Poslani morajo biti v A4 format (21x29,7cm) in poslane kopije morajo biti kvalitetne, ne bojo pa vrnjene. Zastavljena ni nobena tema, strip je lahko v kateremkoli od uradnih jezikov. Vsak od ustvarjalcev-umetnikov, torej risar, kolorist, inker ali letterer lahko nastopi samo z enim delom, scenaristi pa z večimi. Isti strip je lahko prijavljen s strnai večih umetnikov. Vsak od sodelujočih mora stripu priložiti še fotografijo, kratko biografijo, domač naslov, telefonsko številko, e-mail in dodatne informacije o letu nastanka stripa. Vsi prejeti stripi bojo razstavljeni na razstavi v Velesu. S pristopom h tekmovanju avtorji dovoljujejo tudi objavo v katerikoli obliki stripovskemu centru Makedonije. Mednarodna žirija bo nagradila tri najboljše. Prva nagrada Zlati strip bo zajemala še diplomo in 200€. 2. in 3. nagrada prejmeta diplomo, prav tako najboljši scenarij, najmlajš avtor in tisti v kategoriji do 18 let. Dela morajo biti vložena do 20. septembra 2016 preko pošte ali elektronskega naslova. Comic centre of Macedonia, “For the comic competition”, Vasil Gjorgov Street 78, 1400 Veles,oz. na: stripkonkurs@gmail.com

 

- Še en natečaj je: The Stribefeber comics festival in Kristiansand, Norway is happy to announce our comics competition. The topic for this year's competition is MIGRATION. Please read more about the competition on our web pages. The deadline is 10 September 2016. http://stribefeber.no/competition

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness