Filmsko doživljajski presek: 11. Kino Otok

Oddaja
15. 6. 2015 - 20.30

Drage poslušalke in poslušalci, prav lepo pozdravljeni v novi Temni zvezdi. Današnja oddaja vam bo predstavila dogajanja z enajste edicije Mednarodnega festivala Kino Otok. Reportažno obarvane utrinke sva za vas, drago poslušalstvo, zbrali Anja in Nina. Festival se nam je predstavil z osmimi programskimi sekcijami, poleg rednega filmskega programa, so nam organizatorji postregli še s pestrim spremljevalnim programom, za katerega lahko rečemo, da je vključeval ključne premise filmskega jezika: od strokovnega programa, fokusiranega na scenaristiko, do šole filmske kritike v sodelovanju z revijo Kino! itd. Za vas bomo, dragi filmski navdušenci, zaradi pestrega dogajanja, nanizali le nekatere vtise s tega, tako rekoč filmsko morskega festivala, na katerem se film staplja v morje in obratno, morje v film ... 

/// Celotna oddaja v posnetku ///

Novičke:

Sklenimo današnjo, junijsko Temno zvezdo s hitrim pregledom filmskih novičk. Jutri se začenja že šesti Festival migrantskega filma. Ta bo potekal med 16. in 19. junijem v Slovenski kinoteki in Kinodvoru, projekcije se bodo odvijale tudi v Izoli, Murski Soboti in Vipavi. V okviru festivala bo prikazanih 27 filmov iz 18 držav, načrtovanih je 34 projekcij. Na festivalu bo gostovalo sedem avtorjev. Sicer pa bo tematika festivala povezana z realnostjo evropskih azilnih in migracijskih politik.

V okviru Razstave NSK od Kapitala do kapitala si bomo osemnajstega junija, ob devetnajsti uri, v MSUM, v prisotnosti avtoric, Marine Gržinić Mauhler in Aine Šmid, lahko ogledali Transcentrala (Neue Slowenische Kunst Država v času). Na spletni strani dogodka lahko preberemo, da je Video Transcentrala  dokumentarno-umetniški projekt o gibanju Neue Slowenische Kunst (NSK): Laibach, IRWIN, Kozmokinetični kabinet Noordung. V njem sodelujejo člani jedra NSK-ja, s katerimi skupaj odpotujemo v strukturo »utopične« NSK države – države v času.  Video, ki je bil med drugim predstavljen tudi v tekmovalnem programu Mednarodnega festivala kratkega filma Oberhausen leta 1994, bosta predstavili njegovi avtorici.

Prav tako bi vas radi spomnili, da je izšla že nova številka revije KINO!, ki se je tokrat natančno posvetila fenomenu mladinskega filma, širše pa tudi teoriji filmske vzgoje. Preden pa se od vas poslovimo, naj vas, drago poslušalstvo povabimo k specialni Temni zvezdi 29.6, v kateri bomo kar devetdeset minut obdelovali fenomen pravkar končane serije Oglaševalci.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness