...NEKAJ MA ROJSTNI DAN...že 49-ič!

Oddaja
9. 5. 2018 - 16.30

* Na ta prečudoviti dan, 9. maj, se ne praznuje samo zmage nad fašizmom -  na RADIU ŠTUDENT obeležujemo tudi rojstni dan Vašega najintrigantnejšega radia! Ob tem vas neumorno vabimo tudi na rojstnodnevno fešto, ki se bo zgodila ŽE TA PETEK !!!

Smrt fašizmu, sluha narodu !

======== AVTONOMNI PROSTORI  =============

 

Jalla Jalla, ob 16.00
delavnica: Kolesarske delavnice

Modri Kot, ob 21.00
Debatno-senzualni večeri KOGA BRIGA. Nocoj si obetado krajših predstavitev umetniške produkcije posameznic_posameznikov ter skupinske refleksije odprtih tem, predstavljenih del ipd. Želido se tudi spoznati med seboj ter se podpirati v njih individualnih raziskovanjih, najbrž pa se bo iz oblaka posamičnosti tudi izluščil kakšen skupni konglomerat v mišljenjskem ali produkcijskem smislu.Na Koga briga? #3 bodo začele_i z eksperimentom, ki bo trajal 45min. Gledale_i se bomo v oči, v tišini.
Vabljene_i vse_i, ki delujete - vizualno, z besedami, z zvokom, telesom, prostorom, koncepti in mislimi.... (Smo koga pozabile_i? Pridite in nam to povejte ter se nam pridružite).

A-Infoshop, ob 20:00
Predavanje: Poveličevanje ustašev na Libuškem polju Vsako leto roma na tisoče (leta 2017 15.000, 2015 celo 30.000) ljudi v Pliberk/Bleiburg na Libuško polje/Loibacher Feld. Njihova destinacija je zloglasno spominsko mesto za ustaške vojake, ki iz leta v leto raste. Predavanje o antifašizmu.

Jalla Jalla, ob 20.00
Prostorska intervencija ne več tako mladega komunista, ob dnevu zmage nad fašizmom, tovariša Marka Kovačiča.

Klub Gromka, ob 20:30
Metabonma: HYPER DUO: GILLES GRIMAÎTRE – KLAVIATURE IN JULIEN MÉGROZ – TOLKALA (CH) >> Hyper Duo tvorita pianist Gilles Grimaître in tolkalec Julien Mégroz. Oba sta tudi skladatelja in improvizatorja, usmerjena na področje eksperimentalne, nove glasbe in performansa. Program.

 

============= OBIČNI PROSTORI ZS GLASBO =============

 

Bar Prulček, ob 21.00
Koncert: ROK ZALOKAR TRIO (ex-RŠ maratonci)
Zasedba: Rok Zalokar (klavir), Dejan Hudoklin (bas), Jože Cesar (bobni). Rok Zalokar trio je jazz-rock-klasični klavirski trio. Rdeča nit zasedbe je krmarjenje med razpoloženji in razvoj le-teh. V osnovne kompozicijske skice vključujejo elemente jazza, neposrednost rocka ter liričnost klasične glasbe. Djabe.

HOOD Burger (Jamova 105, pr viškem Šparu), ob 19.00
Koncert zasedbe SOUL, JAZZ IN JAZ ::: Band sestavlja glavna vokalistka Anja Hrastovšek, ki s svojim vokalom svojo energijo ustvari neverjetno glasbeno predstavo. Da sploh ne omenjamo band zasedbe, ki prav tako trga gate na odru. Zagruvali bomo ob vibracijah Funk in Soul muzike in se sprostili ob hladnem pivu in odličnimi burgerji. Kot nalašč za sredin večer.

Klub Daktari, ob 20.00
koncert: MICHAEL WESIKOPF solo unplugged + Bob Dylan tribute >>> V Ljubljano prihaja newyorški glasbenik in kantavtor Michael Weiskopf. Njegovi prvi nastopi v Sloveniji bodo v znamenju formata "storytellers", saj bo nastopil v intimnem vzdušju, sam z akustično kitaro, predstavil novi (četrti studijski) album, ki ga te dni končuje v ZDA. Del pesmi je bilo posnetih tudi v znamenitem londonskem studiu Abbey Road, katerega ime v svet so ponesli Beatli. Weiskopf bo prvi del koncerta posvetil svojim novim in starejšim stvaritvah, v drugem delu nastopa pa se bo poklonil legendarnemu ameriškemu piscu in skladatelju Bobu Dylanu, ki je za svoje ustvarjanje pred kratkim prejel tudi Nobelovo nagrado za literaturo. Djaber.

Kavarna Slamič, ob 20.00
Koncert argentinskega tanga ROJOTANGO. Prvi tango orkester v Sloveniji sestavlja 8 profesionalnih glasbenikov, ki so že dolgo povezani z glasbo argentinskega tanga. Glasbeniki so bili oz. so še člani številnih komornih tango zasedb tako doma kot v tujini. (Quatro por tango, Astorpia, Las Felinas del Tango, Orkester Tanguango). Zasedba igra predvsem tradicionalne milonge, tange in valčke zlate dobe argentinskega tanga (1938 – 1955), ki so namenjeni tako koncertnemu poslušanju kot plesnim milongam.
Vstopnina: 15 EUR

Vodnikova domačija, ob 20.00
Koncert skupine BOSSA DE NOVO.
!!!RAZPRODANO !!!

Trg imperialističnega kongresa (AKA Kongresni Trg), ob 21.00
Praznovanja Dneva Evrope Vabimo vas na brezplačni koncert ob dnevu Evrope, ki bo na osrednjem trgu slovenske prestolnice združil raznolike pevce, glasbenike, plesalce in akrobate! Živahna rojstnodnevna zabava bo postregla z Majo Keuc, eno izmed naših najbolj prepoznavnih in v Evropi uveljavljenih mladih pevk, ter številnimi gosti, med drugim tudi švedsko pevko Loreen s skladbo EUphoria, zmagovalko Pesmi Evrovizije 2012.
Nastopajoči: - Maja Keuc / Amaya Keuc - Loreen - Eva Pavli - Toni Petrovič - Agencija Selected - Flipping Art - Nadiya Bychkova - Miha Vodicar - Vokalna akademija Ljubljana in drugi
Koncert je brezplačen. Na prizorišču bo obiskovalcem po sistemu "kdor prej pride" na voljo tudi omejeno število neoštevilčenih sedežev.

Kino Šiška, ob 21.00
Koncert in promo nove plate: DEMOLITION GROUP, ki ostaja brezkompromisna rock zasedba, ki še vedno deluje na robu alterja in undergrounda. Veterani slovenske rock scene napovedujejo velik koncert z eksplozivnim nabojem, še bolj udarni in samosvoji. Jasni in glasni, z občutljivim in kritičnim odnosom do aktualnega dogajanja ter čedalje večje atomizacije družbe. Novi album Pojdiva tja sicer nima tako neposrednega in aktivističnega naboja, kot sta ga imela predhodna Planet starcev in Zlagano sonce, še vedno pa skozi glasbo, tekste in pojavnost ohranja kritičen odnos do dogajanja okrog nas.
Vstop: 15€ na dan. 9,60€ z popustom.

 

=============  RAZSTAVE  =============

 

Dobra vaga, 12.00 - 23.00
Razstava: Fotoknjiga In Fotozin. Razstava je pregled produkcije fotoknjig in fotozinov v Sloveniji v preteklih petih letih. Njena živahnost in raznolikost kažeta na razumevanje medija fotoknjige in fotozina kot prostora avtonomnega avtorskega izražanja in izjavljanja. V tem je bistven nosilec sporočila fotografija, danes eden najbolj razširjenih in populariziranih medijev, ki pa ga zaradi domnevno očitne neposrednosti tudi najlažje spregledamo.

Kamera (tm k je kino šiška)
Razstava v teku: Gašper Kunšič: ENTHUSIASTIC GAZE  (do petka 1.6.2018). Vizualni umetnik Gašper Kunšič z navdihom v podobah socrealizma in v nostalgiji do domačega okolja ustvarja nove geometrizirane oblike, ki odzvanjajo kolektivno identiteto preteklosti, v njih pa zajema kolektivno podobo sedanjosti, ki je bolj negotova kot polna upanja.

Galerija Nočna izložba Pešak, Masarykova 24
Razstava v teku: DRUGO NEBO. Paola Korošec, po izobrazbi kiparka, v svojih delih in prostorskih postavitvah združuje različne materiale in medije. Pogosto uporablja "hladne" kovine (železo, svinec) in ogledala. Ta so v osnovi nekaj, kar odseva realnost pred katero so postavljena, vendar je nujno potreben pogled osebe ki, odvisno od gledišča, v njih vidi sebe ali okolico. Umetnica ogledala uporablja tudi kot podlago za risbe nastale s praskanjem, pri čemer včasih doseže stanje prosojnosti z odstranitvijo srebrne plasti, torej ponudi pogled skozi ogledalo, v prostor onkraj, na simbolični ravni v drug čas, preteklost ali prihodnost.

Likovni salon Celje (Celje), ob 19.00
Odprtje razstave ZAVIHAJMO ROKAVE in performans tandema IvAn, v torek. Na odprtju bo potekal perfomans, mehanično zvočno-vizualni dogodek Umetnik – birokrat, tandema IvAn (Iva Tratnik in Andreja Džakušič). Sodelujoče umetnice in umetniki: Ana Čigon / Saša Spačal / Ida Hiršenfelder, Lenka Đorojević / Matej Stupica, Tomaž Furlan, IvAn (Iva Tratnik in Andreja Džakušič), Neža Knez, Polonca Lovšin, Sašo Sedlaček. Kustosinji: Vesna Bukovec (sodelavka arhiva Postaja DIVA) in Maja Hodošček (kustosinja Centra sodobnih umetnosti Celje) Na odprtje razstave organiziramo brezplačen avtobusni prevoz iz Ljubljane. Zbirno mesto je pred Ministrstvom za kulturo (Maistrova 10), odhod ob 16.30, prihod nazaj v Ljubljano v večernih urah. Prijave na info@scca-ljubljana.si do ponedeljka, 7. maja. V Celju si bomo najprej ob 18. uri ogledali razstavo Slovenski animirani film 2006-2017  v Galeriji sodobne umetnosti Celje, sledi odprtje razstave Zavihajmo rokave.

 

=============  KINO =============

Kino Komuna
18.00 Filmske zvezde ne umirajo v Liverpoolu
20.00 Maščevalci: Brezmejna vojna

Slovenska Kinoteča
20.00 Študentski filmi Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici

Kino Gledališče Bežigrad
19.00 MAŠČEVALCI: BREZMEJNA VOJNA
21.45 MAŠČEVALCI: BREZMEJNA VOJNA

Kinodvor
18.30 Babica
21.00 Nikoli zares tukaj

 

============= OH, TEATER  =============

Slovensko mladinsko gledališče
19.30 Idioti, uprizoritev
20.00 S*S, uprizoritev (Uprizoritev novega slovenskega dramskega besedila, pri katerem je sodelovalo več kot 50 slovenskih avtorjev! "Slovenci bomo stali inu obstali, zapomnite si to, duše prodane, ki se sramujete samih sebe in ogrožate našo domovino Slovenijo. Bog je velik.")

MGL (Veliki oder)
19.30 Strašni starši komedija

Drama
19.30 Hlapci, drama

Gallusova dvorana Cankarjevega doma
19.30 Pohujšanje v Dolini Šentflorjanski, predvidoma zadnjič v sezoni

Stara mestna elektrarna
20.00 Via Negativa: 365padcev, uprizoritev

 

////////////////// NATE - ČAJ //////////////////////

do 21.maja. ::::
Festival Pranger že sedmo leto zapored prireja natečaj Mlada kritika in nagrado Pranger - Mlada Kritika, ki je namenjen lucidnim kritičarkam in kritikom poezije z manj izkušenj.Svoj kritiški izdelek, ki naj obravnava eno izmed pesniških zbirk iz letošnjega izbora, pošljite najkasneje do 21. 5. 2018 na e-naslov  mlada.kritika@pranger.si z zadevo »Za natečaj Mlada kritika 2018«. Več o pogojih sodelovanja, žiriji, ki bo dela pregledala, nagradi in pesniškem izboru pa najdete na www.pranger.si/mlada-kritika

 

 

Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness