DR. JANUSZ MARCICKIEWICZ

Okrogla miza, intervju ali pogovor
6. 10. 2012 - 17.00

V sredini septembra je po trinajstih letih intenzivnih priprav na Švedskem zdravstvena ekipa, v kateri je sodelovalo več kot 10 kirurgov in drugih zdravnikov ter specialistov, opravila prvo presaditev maternice pacientkama, ki sta jima maternico darovali lastni materi. Ena od pacientk se je že rodila brez maternice, drugi pa so ji jo zaradi raka na materničnem vratu odstranili. Sicer gre za tretji in četrti primer presaditve človeške maternice na svetu, prva se je zgodila leta 2000 v Saudski Arabiji, druga lani v Turčiji. Posebna pa je zato, ker sta maternici darovali še živeči osebi, donor ni bil mrtvi darovalec organov. Po letu dni, če v vmesnem času ne pride do kakih komplikacij, kot je na primer zavrnitev transplanta, bodo bolnici umetno oplodili. 

Pogovarjali smo se z dr. Januszom Marcickiewiczem, ginekološkim kirurgom in starejšim svetovalcem v Regionalnem onkološkem centru na Gotenburški univerzi, ki je eden od strokovnjakov, vključenih v omenjen podvig.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Edi, problemi i zhillvimit rural eshte ne fakt thelbi per nje Gen Plan kombetar te zhillvimit perspektiv te ketij vendi.Perfshire edhe ato qe Ju trajtoni me larte, them se do te duhet te programohet Sipermarrja.Koopeerimi i copezimeve.Nuk mund te kete zhvillim rural ne kushtet e ketij copezimi te bazes prodhuese-tokes.Te gjitha fondet qe mund te planifikohen dhe biles te jepeshin do te mbeten pa efektivitet. Por gjithashtu kerkon permiresim te legjislacionit lidhur me pronen, mbrojtjen dhe shfrytezimin e tokes are te perdorimit te burimeve ujore e kullimeve etj. programi duhet te jete edhe si genplan edhe i detajuar.Por i studjuar mire.eshte plotesisht i mundshem sigurimi i me shume se 300.000 vendeve te punes.Eshte miniera e harruar ne keto 20 vjet.eshte e ardhmja e veteme zhvillimore e vendit.Agro-turizmi

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness