Evropski zeleni Bogovor

Evropski zeleni Bogovor

Okrogla miza, intervju ali pogovor
22. 1. 2020 - 10.10

S Francem Bogovičem smo se pogovarjali pretekli teden v Strasbourgu med prvim letošnjim plenarnim zasedanjem evropskega parlamenta. Ujeli smo ga kakšno uro, preden so poslanci glasovali – in potrdili resolucijo o Evropskem zelenem dogovoru, ki ga je Evropska komisija predstavila v decembru in s katerim bi v tek rada spravila načrt za prehod v brezogljično Evropo. 

Beseda v intervjuju je tekla o tako imenovanemu Skladu za pravičen prehod, ki ga je komisija prav tako predstavila v Strasbourgu, oziroma natančneje o finančni plati le-tega. Sklad za pravičen prehod je namenjen tistim regijam v Evropski uniji, ki se v tem trenutku najbolj zanašajo na fosilna goriva in bi jih takšen "zeleni prehod" najbolj prizadel. Najbolj izrazita je pri tem Poljska, ki se v 80-odstotni meri zanaša na premog, tudi v Sloveniji pa ta delež ni majhen. V preteklih mesecih evropske države polemizirajo o tem, ali sta jedrska energija in zemeljski plin dovolj “zelena”, da bi bila del zelenega prehoda. Zaenkrat je obveljal kompromisni predlog, ki dopušča možnost, da države Evropske unije uporabijo in investirajo v oba omenjena vira energije. 

Kakšna pa je vizija in kakšni so energetski obeti v Sloveniji? Popravljeni osnutek nacionalnega energetsko-podnebnega načrta, ki bi ga Slovenija sicer morala Uniji posredovati do konca prejšnjega leta, se zaenkrat z jedrsko energijo ne ukvarja. Franc Bogovič kot bivši župan Krškega in minister za okolje pa med drugim gradnjo drugega bloka nuklearke podpira. 

 

facebook twitter rss

 

RŠ praznuje 51 let! Če bi radi spodbujali kakovostne radijske vsebine tudi v postabrahamski dobi, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness