Megatrend University Rožna dolina limited

Oddaja
8. 1. 2020 - 12.00

Spoštovane poslušalke in cenjeni poslušalci najboljšega radia, program prekinjamo z izjemno pomembnim obvestilom: Svečano razglašam, da je z današnjim dnem odprta zasebna univerza Megatrend university Rožna dolina limited v lasti aktualnopolitične redakcije Radia Študent! Jeseni pričakujemo prve bruce na kar sedemnajstih študijskih programih, ki jih bomo predstavili ob kakšni drugi priložnosti. Spremljajte spletno stran. 

Za ustanovitev univerze se seveda nismo odločili po naključju. Temu je botrovala informacija, da je ponovno naprodaj zasebna univerza Megatrend v Beogradu. Pretekli mesec se je izkazalo, da lastnik in rektor univerze nedoktor Mića Jovanović ni pretirano pozoren na okoliščine ponudb za odkup največje zasebne univerze v Beogradu. Sprejel je namreč ponudbo podjetja pod vodstvom Dejana Djordjevića, ki se ne ukvarja z izobraževanjem. Izkazalo se je, da Djordjević nima niti 56 milijonov evrov, kolikor je Jovanović zahteval za Megatrend, hkrati pa je napovedal zelo slabo ravnanje z zaposlenimi. Aktualnopolitična redakcija tako ponuja vsaj 70 milijonov evrov, hkrati pa zagotavljamo, da bomo vse profesorje pošteno plačali.

Tako. Sedaj imamo univerzo v Rožni dolini, ki bo kmalu postala tuji partner Megatrendu iz Beograda. Poskrbeti je treba še za ekipni duh in ideološko pripadnost novonastali univerzi. Prisluhnimo mitu in legendi o fantomu z Megatrend International Expert Consortium Limited v Londonu.

O srbskem orožju v Siriji in Jemenu
 / 19. 11. 2019

Vse se je začelo sončnega popoldneva, enkrat spomladi leta 1989. Skupina prodorno mislečih podjetnikov je že spoznala, da bo prihodnost na Balkanskem polotoku kruta. Odločili so se, da ustanovijo podjetje na pravljičnem Zahodu, v magičnem Londonu, kjer vsakemu podjetju zlahka uspe. Tako je podjetju Megatrend International Expert Consortium Limited v lasti prej omenjenega Miće Jovanovića uspelo Srbijo prepričati, da ni zgolj družba z omejeno odgovornostjo, temveč čisto pravi faks. Faks, na katerem se diplomira, magistrira in doktorira. Na njem je že leta 1995 diplomiral trenutni srbski minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović, bolj znan kot sin Branka Stefanovića, zloglasnega preprodajalca orožja v aferi Krušik. Novinarka Natalija Miletić, ki se z Megatrendom ukvarja že pet let, predstavi neobstoječo fakulteto v Londonu.

Izjava

Seveda pa diploma ali recimo doktorat, ki ga pridobiš v družbi z omejeno odgovornostjo, v Srbiji nista verodostojna. Razen če ga nostrificira katera izmed resničnih srbskih univerz, kot je Megatrend v Beogradu.

Izjava

Mići Jovanoviću, rektorju univerze Megatrend v Beogradu, se je kakopak zdelo zelo priročno ustanavljati podjetja širom sveta in prodajati visokošolsko izobrazbo. Tako je leta 2009 na istem naslovu, kjer je sedež londonskega Megatrenda, ustanovil West London Business School. Tudi ta šola, enako kot Megatrend, v registru izobraževalnih ustanov Združenega kraljestva ne obstaja.

Izjava

Izvrstno zamišljen projekt Miće Jovanovića je bila predvsem tuja partnerska univerza na Dunaju. Ta je namreč že pred njegovim nakupom prodajala dokumente o zaključeni izobrazbi, ki so se kasneje izkazali za neveljavne v Avstriji. A Mića je univerzo pretvoril v pravo elitno šolo za nadobudne srbske karieriste s fleksibilnimi moralnimi standardi.

Izjava

Nostrifikacija diplom iz neobstoječih fakultet na univerzi Megatrend v Beogradu pa ni le srbska težava. Srbija ima s številnimi evropskimi in tudi neevropskimi državami sklenjene pogodbe, ki predvidevajo veljavnost v Srbiji pridobljene izobrazbe na tujem.

Izjava

Jovanoviću in ekipi bi fantomsko izobraževanje mogoče uspevalo še dlje. A kaj ko se je eden izmed najslavnejših doktorandov na Megatrendu, Nebojša iz Beograda, danes minister za notranje zadeve, zapletel v afero. Njegov oče Branko Stefanović je namreč preko številnih posrednikov s pomočjo državnega orožarskega podjetja nezakonito prodajal orožje, ki je končalo med drugim tudi v rokah borcev Islamske države v Jemnu. To spoznanje je tako ponovno sprožilo podrobnejšo preiskavo Stefanovićeve izobrazbe, ki je bila razkrinkana že pred petimi leti - minister je diplomiral s plagiatom na neobstoječi univerzi. Natalija Miletić razkrije, kako se je leta 2014 njeno raziskovanje Megatrenda sploh začelo.

Izjava

Leta 2014 je novinarki med preiskovanjem afere, ki jo je poimenovala Megatrendove Potemkinove univerze, uspelo stopiti v stik z nekaterimi profesorji, ki so bili vpleteni v afero. Tudi Mića Jovanović jo je osebno poklical, čeprav je bil kasneje za nerežimske medije izredno nedostopen.

Izjava

Poleg Stefanovića so se na Megatrendovih Potemkinovih univerzah izobrazili tudi nekateri drugi pomembni politiki našega polotoka. Med njimi izstopa minister za industrijo, rudarstvo in energetiko Republike Srbske Petar Đokić, ki je doktorski študij zaključil v pičlem šolskem letu. Izredno sposoben minister. A razkritje afer na področju visoke izobrazbe, pa tudi kje drugje, ni znatno zamajalo oblasti v Srbiji.

Izjava

Med drugim niti Mića Jovanović, veletrgovec z izobrazbenimi papirji, ni doktoriral na London School of Economics, kot je rad pisal v svojih življenjepisih.

Izjava

Jovanovićevo trgovanje z izobrazbenimi nazivi meče slabo luč tudi na študente in profesorje z resnične fakultete Megatrend v Beogradu. Miletić opozarja, da so številni zares obiskovali pouk, profesorji pa resnično delali. Sporni so predvsem nazivi, pridobljeni v tujini.

Izjava

Megatrend in njeni fiktivni partnerji pa niso koristili le trenutni politični garnituri pod vodstvom reformirane Srbske radikalne stranke, to je Srbske napredne stranke Aleksandra Vučića. Predvsem nekdanji minister za izobrazbo Žarko Obradović iz Socialistične stranke Srbije je z akreditiranjem Jovanovićeve potemkinove univerze na Dunaju olajšal pot prodaji diplom, magisterijev in doktoratov. 

Izjava

Imperij Megatrend Miće Jovanovića je dokončno zamajal novinar Adam Santovac z dokumentarcem Mega diplomac, v katerem je na primeru ministra Stefanovića razkril mrežo fantomskih univerz. Dan po tem, ko je bil dokumentarni film premierno predvajan na televiziji, je Jovanović napovedal prodajo največje srbske zasebne univerze, še več, imel je že pripravljene kupce. Kot se spodobi, je šlo za fantomske kupce. Podjetje EFES World v lasti Dejana Djordjevića, ki se je izdajalo za mednarodni konzorcij investicijskih fondov, se v resnici ukvarja s prodajo pisarniških potrebščin, ostalimi pisarniškimi storitvami ter s prodajo avtomobilov. Sumljivi kupec Miće Jovanovića ni zanimal. Posumil ni niti v izmišljene osebe, ki so bile na spletni strani navedene kot uprava ˝konzorcija˝. Novinarjem medijske hiše N1 Jovanović ni uspel potrditi resničnosti vodstva konzorcija, ki je konzorcij le na spletni strani. 

Izjava

Potem ko se je spletna stran nekonzorcija neinvesticijskih nefondov izkazala za zavajajočo, so se pojavili še drugi dvomi. Predvsem zaradi poslovnih izkazov podjetja, ki so pokazali začetni kapital v višini 25 tisoč evrov, je bilo težko verjeti, da bo podjetje lahko v enem letu plačalo 56 milijonov kupnine za univerzo. Natalija Miletić.

Izjava

Če delovanja Miće Jovanovića do sedaj ne bi dodobra spoznali, bi lahko celo posumili, da sta z Djordjevićem skupaj načrtovala nakup in prodajo. Odženimo takšne zlonamerne misli!

Izjava

Novinarka Natalija Miletić sklene radijsko zgodbo o mitu in legendi Megatrenda z nekaj predlogi za zabavo ob aferah srbskega visokega šolstva.

Izjava

Mi pa se pozabavajmo še z nadaljevanjem sna o lastni zasebni univerzi aktualnopolitične redakcije. Zdaj ko imamo ustanovljenega tujega partnerja in čakamo odgovor Miće Jovanovića na našo ponudbo, lahko podelimo prva priznanja. 

 

Doktorat na Fakulteti za slovensko primorje prejme Martin Mittendorfer!

 

Doktorat na Fakulteti za takojšnjo zaposlitev prejme Nejc Marcen!

 

Doktorat na Fakulteti za strojništvo in kemijo prejme Polona Torkar!

 

Doktorat na Fakulteti za reševanje novinarskih riti prejme Primož Pucelj!

 

Doktorat na Fakulteti za zamujanje prejme Antun Katalenić!

 

Doktorat na Fakulteti za kozmično megatroniko prejme vajenec Timi Vremec!

 

Doktorat na Fakulteti za politično matematiko prejme vajenec Aljaž Andolšek!

 

Doktorat na Fakulteti Joker, ki se lahko šteje kot katera koli druga fakulteta prejme Gea Saje!

 

Doktorat na Fakulteti za bluzenje in pisanje tjavendan prejme Jaka Virant!

 

Čestitamo prejemnikom visokih titul. Vse poslušalce pa še enkrat vabimo na vpis jeseni, ko bodo prej omenjeni doktorandi prevzeli izobraževanje prvega letnika.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Otvaranje Megatrenda u Rožnoj dolini se moglo očekivati. Mića Megatrend je emotivno vezan za Sloveniju jer je doktorirao na Univerzitetu u Mariboru. Doduše, tu je bio mali nesporazum, Mića Megatrend je bio ubedjen da je Univerzitet u Mariboru London School of Economics, pa je objavio da je doktorirao na LSE. Onda se ispostavilo da tamo nije ni privirio. Mariborčani se nisu uvredili zbog ove zabune i priznali su mu doktorat, što je bilo lepo i duševno sa njihove strane.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness