Od parlamenta do ulic na Kosovu

Aktualno-politična novica
2. 7. 2014 - 12.00

Kaj se dogaja v najmlajši evropski državi v zadnjem času? Politična nestabilnost znotraj na novo izvoljenega parlamenta in tenzije na severu države, kjer že od osamosvojitve Kosova leta 2008 potekajo spori med srbsko manjšino in albansko večino.

Demokratska stranka Kosova, stranka premierja Hashima Thaçija, nekdanjega voditelja Osvobodilne vojske Kosova, je na oblasti že od samorazglasitve države, zdaj pa se srečuje s težavo sestave koalicije, saj nobena od večjih strank ne želi biti njen del. Po treh mandatih iste vladajoče stranke se medetnično sovraštvo na severu države nadaljuje. Za izboljšanje tamkajšnjega stanja je bil aprila lani podpisan bruseljski sporazum, ki daje večjo avtonomijo srbski manjšini, vendar se zdi, da deluje v nasprotno smer. Evropska unija pa želi v bodočnosti z ustanovitvijo Mednarodnega vojaškega tribunala na Kosovu, katerega sporazum o ustanovitvi je že podpisala s tamkajšnjo vlado aprila letos, soditi vojnim zločincem iz časa vojne leta 1999. Med njimi se zlahka znajde tudi Thaçi.

Pogovarjali smo se Natom Tabakom, urednikom kosovskega častnika Priština Insight in članom Balkanske novinarske raziskovalne zveze ter Agonom Hamzo, kosovskim filozofom.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.