Poslovneže za ministre

Oddaja
6. 9. 2017 - 12.00

Pozdravljeni v oddaji Balkan ekspres. V tokratnem polurnem terminu bomo prvi del oddaje posvetili dogajanju na Kosovu, kjer se po več mesecih blokade konstitucije vlade obeta sestava koalcije z zadostnim številom glasov za imenovanje predsednika parlamenta in začetek nove vlade. V drugem delu bomo nadaljevali v Bosni in Hercegovini. V Republiki srbski je namreč svoj odstop po pritiskih predsednika Milorada Dodika ponudil glavni revizor Službe za revizijo Duško Šnjegota. Slednji je namreč v svojem poročilu navedel, da je dejanski deficit Republike srbske za 65 milijonov višji, kot ga je navajala vlada, nakar pa je Dodik dal izjavo, da je bila Služba za revizijo zlorabljena v politične namene in napovedal postopek za razrešitev revizorjev.

Naprej na Kosovo. Predsednik stranke Zavezništvo za novo Kosovo ali krajše AKR Behgjet Pacolli je podpisal koalicijski sporazum in se pridružil strankarskemu zavezništvu PAN pri oblikovanju nove vlade. Kosovo namreč nima vlade vse od letošnjih junijskih volitev. Zmagovalno zavezništvo PAN, ki ga sestavlja 14 strank, od katerih je vodilna Demokratična stranka Kosova, je sicer na volitvah zmagalo, vendar ne z zadostnim številom glasov, da bi si zagotovilo absolutno večino v parlamentu. Posledično pa v parlamentu do sedaj ni bilo mogoče izglasovati predsednika parlamenta, kar pa je pogoj, da predsednik države podeli mandat novemu premierju.

S pridružitvijo Pacollijeve AKR ima zavezništvo PAN ob manjšinskih poslancih dovolj glasov, da potrdi predsednika parlamenta in oblikuje vlado. Pacolli je sicer  poslovnež, ki je s svojim podjetjem Mabetex Group uspel v gradbeništvu. Slednje je registrirano v Švici, v devetdesetih pa je sodelovalo pri obnovi ruske operne hiše, Dume in Kremlja, danes pa ima večino poslov v Kazahstanu. Več o predsedniku AKR pojasni Isufi Perparim s kosovske izpostave balkanske raziskovalne mreže BIRN.

Izjava.

Vendar pa pridružitev stranke ni bila brez kontroverz. AKR je bila namreč še do nedavnega del zavezništva Demokratske lige Kosova, ki deluje pod vodstom zadnjega premiera Ise Mustafe. Prestop AKR iz enega v drugo zavezništvo se je zgodil čez noč, v zameno za pridružitev koaliciji pa so dobili 5 od 20-ih ministrstev.

Izjava.

Koalicijska pogodba predvideva, da bo Demokratična stranka Kosova, vodilna v zavezništvu PAN, dobila 6 ministrstev, Zavezništvo za prihodnost 3 in premierja, Nisma pa štiri ministrstva. Srbska lista bo imela dve, manjšine pa še eno. Dosedanje špekulacije predvidevajo, da bi Pacollijeva AKR v portfelju petih ministrstev imela tudi mesto zunanjega ministra.

Izjava.

Zavezništvo PAN ima ob pridružitvi AKR še vedno zgolj 43 od 120 poslancev v parlamentu. Zadostno število glasov za izglasovanje Kadrija Veselija iz PDK na mesto predsednika parlamenta je zagotovilo še 20 manjšinskih poslancev.

Izjava.

Pri tem pa tudi stranke znotraj zaveništva Pan niso enotne pri ključnih zadevah aktualne politike. Ena takih zadev je ratifikacija sporazuma o meji s Črno goro, ki ga je Evropska komisija postavila kot enega od pogojev za vizumsko liberalizacijo.

Izjava.

Največ je na zadnjih volitvah pridobila socialdemokratska nacionalistična stranka  Vetëvendosje, ki je v parlamentu podvojila število mandatov iz 16 na 32. Posledično predstavlja najmočnejšo politično stranko in glavno opozicijo. Prvi del današnjega Balkan ekspresa zaključuje Perparim.

Izjava.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Po pritiskih predsednika Milorada Dodika je namreč z mesta glavnega revizorja državne Službe za revizijo skupaj z svojim namestnikom odstopil Duško Šnjegota. Ta je namreč v svojem poročilu zapisal, da je dejanski proračunski deficit 65 milijonov evrov višji, kot ga je prikazovala vlada. Druga njegova ugotovitev pa je, da je vlada podpisovala kredite v imenu državnih fondov in institucij mimo njihove vednosti. Več o poročilu Ivana Korajlić s Transparency Bosna in Hercegovina.

Izjava.

Milorad Dodik je napovedal postopek za odpustitev revizorja in njegove ekipe v začetku preteklega meseca v javnem odzivu na njegovo poročilo. Tam delo je revizorjev označil kot instrument politične manipulacije, ki s tendecioznimi informacijami zavaja javnost. Zgolj nekaj dni po predsednikovem odgovoru je svoj odstop vložil Šnjegota sam.

Izjava.

Odpustitev revizorja niti ni v pristojnosti predsednika, temveč lahko o njegovi nesposobnosti za delo odločajo zgolj poslanci. Ker je Šnjegota sam ponudil odstop, pa bo o končanju službe odločal parlament, ki ga obvladuje Dodikova Zveza neodvisnih socialdemokratov.

Izjava.

Predlog za novega revizorja je v pristojnosti predsednika države, o katerem nato odloča še Narodna skupščina. Tudi napadeni Šnjegota je bil predlagan v službo po predsedniku, vendar je bil šele druga izbira, potem ko njegov prvi kandidat ni izpolnjeval zahtev za zasedbo položaja.

Izjava.

Verjetno najbolj sporni očitek za vlado Republike srbske je sklepanje skritih kreditov. Za kakšne namene so bili ti porabljeni, današnji Balkan ekspres zaključuje Korajlić.

Izjava.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness