Predčasne volitve brez razloga

Oddaja
9. 3. 2016 - 12.00

V tokratnem Balkan Ekspresu prisluhnite o srbskih predčasnih parlamentarnih volitvah ter napadih na hrvaškega gledališčnika Oliverja Frljića.

 

Srbski predsednik vlade Aleksandar Vučič je dokončno potrdil razpis predčasnih parlamentarnih volitev. Te se bodo najverjetneje odvile 24. aprila, hkrati z rednimi lokalnimi in pokrajinskimi volitvami. Gre za druge predčasne volitve v zadnjih dveh letih. Kar preseneča, je, da ima vladajoča koalicija Srbske napredne stranke in Socialistične stranke Srbije v parlamentu stabilno, ustavno večino, resnih medstrankarskih razprtij v vladi pa ni. Predčasnih volitev pa niti ni zahtevalo volilno telo, ki je zaenkrat dovolj apatično, da politike ne sprovaja na ulicah. V razsulu je tudi opozicija, ki se nikomur ne kaže kot resna alternativa obstoječi politiki, zato se moramo vprašati, čemu predčasne volitve na sredini mandata. Odgovarjanje na to vprašanje bo v središču prvega dela tokratnega Balkan ekspresa.

O možnosti predčasnih volitev v Srbiji predsednik vlade in vodja Srbske napredne stranke Aleksandar Vučić špekulira že vsaj pol leta. Če se je takrat kot razloge za razpis predčasnih volitev navajalo nasprotovanje opozicije, danes bolj prevladuje argument o približevalnem procesu k Evropski uniji. Nov mandat vlade, ki bi trajal do leta 2020, bi Srbski napredni stranki Aleksandra Vučića omogočil dovolj dolgo obdobje za zaključek pogovora o priključevanju EU. Gre za zelo optimistične izjave, ki služijo zgolj zakrivanju dejanskih razlogov za ponovne volitve. Situacijo razloži Zoran Stojiljković, profesor na Fakulteti za politične znanosti v Beogradu:

Izjava se nahaja v prispevku

Če Stojiljkovićeva teza drži, srbsko prebivalstvo najverjetneje po volilnem uspehu naprednjakov čakajo štiri leta varčevalnih ukrepov, napornega prilagajanja zahtevam EU in v zvezi s tem za nekatere boleči kompromisi s Kosovom. A naključje ni niti datum parlamentarnih volitev, ki bo najverjetneje sovpadel z lokalnimi in tistimi v pokrajini Vojvodini, kjer je Vučićev SNS najšibkejši. Z dvojnimi volitvami naj bi si tako povečal možnosti za utrditev oblasti tudi v - za nekatere - edini srbski avtonomni pokrajini. Pojasnjuje srbski politični analitik Džordže Vukadinović:

Izjava se nahaja v posnetku

Čeprav imata Vučićeva koalicija SNS in SPS v parlamentu kar 80 % vseh poslanskih stolčkov, še bolj v oči bije nesposobnost opozicije. Ta se deli na proevropsko in nacionalistično, zato si je težko predstavljati njeno združitev. Nacionalni interes in proevropska usmerjenost pa sta materializirana prav v trenutni vladi. Stanje opozicije predstavi Stoljković:

Izjava se nahaja v posnetku

Naprednjaki so v koaliciji s Socialistično stranko Srbije, ki ji je nekdaj poveljeval Slobodan Milošević. Za kakšno stranko gre danes, kaj počne v trenutni koaliciji in kaj smemo pričakovati v bodoče, razloži Stoljković:

Izjava se nahaja v posnetku

Medtem ko ima SPS kot večna koalicijska partnerica ustreznika tudi v slovenskem prostoru, podobnega ne moremo trditi za figuro Aleksandra Vučića. Niti mediji, še manj pa koalicijski partnerji ali opozicija Vučiću niso sposobni uspešno nasprotovati. Zakaj je temu tako, Vukadinović:

Izjava se nahaja v posnetku

Če se je Aleksandar Vučić na oblast povzpel z neizprosno kritiko skorumpiranosti in odtujenosti političnih elit, pa mu v štirih letih ni uspelo prikazati nikakršnih pozitivnih premikov na tem področju. A to očitno ni razlog za izgubo oblasti. Kaj bi se za kaj takšnega moralo zgoditi in kaj lahko pričakujemo v bodoče, napove Stoljković:

Izjava se nahaja v posnetku

 

 

Gledališki režiser in intendant Hrvaškega narodnega gledališča Ivana Zajca v Reki Oliver Frljić je že vse od imenovanja na omenjeno pozicijo leta 2014 tarča napadov. Zastraševalne tehnike so različne. Od grafitov, ki mu želijo smrt, preko grozilnih pisem do okupacije gledališča v Reki s ciljem narediti to ustanovo “zopet hrvaško”. Tokrat je bila tarča napadov integriteta bivalnih prostorov Frljića in njegove partnerke. Več, Frljić sam:

Izjava se nahaja v posnetku

Kdo so politični nesomišljeniki, ki se proti Frljiću poslužujejo tovrstnih metod?

Izjava se nahaja v posnetku

HDZ je sicer svoj odnos do medijske in kulturne scene ter neodvisnega delovanja oziroma mišljenja znotraj nje jasno pokazala z imenovanjem Zlatka Hasanbegovića na pristojni resor. Še zadnjič, Frljić.

Izjava se nahaja v posnetku

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.