Stavki in državni udar

Oddaja
4. 2. 2015 - 12.00

Med tem ko pri nas slišimo pozive na protest proti privatizaciji, oziroma razprodaji državnega premoženja, ki bo to soboto, lahko na Hrvaškem opazujemo primer slabe prakse privatnega lastninjenja. INA, največji zaposlovalec v nekdanji Zvezi federativnih republik Jugoslavije, ki je pred razpadom zveze zaposlovala preko 32 tisoč ljudi, se sooča s težavami. Natančneje njena rafinerija v Sisku, saj v letnem načrtu ni niti tone predelane nafte. Rafinerija zaposluje okrog 800 delavcev, ki v glavnem skrbijo, da stroji tečejo v hladnem teku, več kot 1500 delavcev pa je izgubilo službo v zadnjih nekaj letih.

Hrvaška je 25 odstotni delež Industrije Nafte prodala madžarskemu MOL-u leta 2003, v letu 2006 pa še dodatnih 25. Tako je največji lastnih postal MOL z nekaj manj kot 50-imi odstotki. In medtem ko je MOL rafinerije na Madžarskem obnavljal in razvijal, je rafinerija v Sisku stagnirala. O situaciji v Sisku smo se pogovarjali z novinarjem Večernega lista Danijelom Predroganom in sindikalistom iz rafinerije Predragom Sekulićom.

 

V nadaljevanju oddaje se selimo v Makedonijo. Tudi v ta država je bila, zaradi vse prej kot ugodne socialne situacije, kakor Hrvaška, prisiljena v odpis dela dolgov svojim prebivalcem, je pa to storila že avgusta lani, a sedaj se osredotočimo na njihove probleme v izobraževanju.

Spet se lahko navežemo na rodno grudo, kjer je ministrica za izobraževanje znanost in šport napovedala 10-milijonske reze v šolstvu. Naš Sindikat vzgoje in izobraževanja se je rezom zoperstavil s peticijo, v makedoniji pa je tovariški sindikat na vladne spremembe v šolstvu odgovoril s stavko.

Kako se je stavka odvijala nam izčrpno komentira Jakim Nedelkov, predsednik SONK-a.

 

Osredotočimo se še na notranje politične igrice med makedonskim premierom Nikolo Gruevskim in vodjo opozicijske social-demokratske stranke Zoranom Zaevom.

Vsekakor izraz igrice ni najbolj primeren, saj so stvari v nedeljo postale precej resne. Gruevski je Zaeva obtožil, da je v sodelovanju s tujimi tajnimi službami vohunil za vladnim vrhom ter pripravljal državni udar. Obtožba je prišla po izjavi Zaeva, da poseduje dokaze o tem, da so bile parlamentarne volitve aprila lani ponarejene. Social-demokrati že od takrat naprej bojkotirajo parlament, sedaj pa naj bi Zaev prišel do trdnih dokazov, da je bilo temu res tako. Na posnetku s tajnega sestanka med sprtima voditeljema, naj bi Zaev Gruevskemu priznal, da je do dokazov prišel s pomočjo tujih tajnih služb. Dokaze naj bi Zaev uporabil za izsiljevanje Gruevskega, od katerega je zahteval vzpostavitev tehnične vlade.

Situacijo v Makedoniji komentira politolog Vladimir Pivovarov, ki dvomi, da gre za utemljene obtožbe, ampak prej nov poskus makedonskega premiera, da bi deskriditiral opozicijo.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.