Žedan na vodi

Oddaja
6. 8. 2022 - 15.00

Konec julija so svetniki novosadskega mestnega sveta sprejeli Generalni urbanistični načrt Novega Sada do leta 2030, v nadaljevanju GUP. Gre za vizijo o tem, kako se bo mesto v gradbenem smislu spreminjalo v naslednjih dvajsetih letih. Ena od nalog načrta naj bi tradicionalno bilo tudi onemogočanje projektov, ki bi lahko ogrožali razvoj mesta in bi nasprotovali načrtu zaščite narave. Priprava GUP-a je naloga Urbanističnega zavoda, program razvoja mesta pa po posvetu z zavodom sestavlja lokalna oblast, ki jo tako kot ponavadi trdno v rokah drži Srbska napredna stranka, stranka predsednika države Aleksandra Vučića. Po zakonu lahko k načrtu vsi prebivalci mesta oddajo pripombe ali se udeležijo javne razprave.  

Letošnji urbanistični načrt pa je podlaga za projekt, ki mu nasprotniki pravijo Novi Sad na vodi. S projektom bo del obale Donave prepuščen zasebnemu gradbenemu podjetju Galens, ki je kupilo območje zapuščene ladjedelnice. Po načrtu bodo na območju Kameničke ade, Dunavca, Šordoša in Ribarskega otoka zgradili stanovanjski in poslovni kompleks. Podjetje je sicer znano po tem, da je v preteklosti že protizakonito preprečilo dostop do planinarske poti na Fruški gori.  

Načrt so kljub nasprotovanju lokalnega prebivalstva in Društva arhitektov Novega Sada svetniki sprejeli s prepričljivo večino. Meščani so proti novemu urbanističnemu načrtu protestirali več mesecev, saj gre za projekt, ki uničuje priljubljeno mesto prebivalcev in bogat ekosistem. Na dan odločanja v mestnem svetu so potekali protesti pred palačo, kjer so svetniki glasovali. Na seji skupščine nastop predstavnika demonstrantov ni bil dovoljen, protestniki pred palačo pa so bili deležni nasilja policije. Pri tem je policiji pomagala zasebna varnostna služba. Med drugim je varnostnik enega od protestnikov s kolenom na vratu držal ob tleh, kot kaže fotografija s protesta. O dogodku smo govorili z eno od organizatoric protestov Marijo Srdić.

Izjava

Že pred dnem končne odločitve mestne skupščine, ki je tokrat zaradi večje varnosti svetnikov potekala v stavbi skupščine Vojvodine, so nezadovoljni prebivalci Novega Sada oddali mestni urbanistični komisiji dokument, dolg kar 1300 strani. Pod dokument, v katerem so obrazložili nasprotovanje gradnji stanovanjskega kompleksa ob Donavi, se je podpisalo kar 12 tisoč ljudi

Župan Novega Sada Miloš Vučević iz vladajoče Srpske napredne stranke je na pomisleke občanov odgovoril, da »mirno spi«, saj je GUP pripravila stroka in »politika bo dala končno besedo«. Toda mnogi strokovnjaki so opozarjali na grozljive posledice načrta. Več o odnosu mestnih oblasti in protestnikov pove Marija Srdić.

Izjava

Iniciativo za zaščito naravnega javnega dobrega Kameničke ade, Dunavca, Šordoša in Ribarskega otoka v Novem Sadu so podrle številne relevantne organizacije za zaščito okolja. Nekatera od društev, ki so podprla inicativo, so Društvo za zaščito in preučevanje ptic Srbije, Ekološka fronta, Organizacija za ohranjanje narave in živali ter Združenje za zaščito gozdov.

Kakor trdi politolog in sociolog Radivoje Jovović iz novosadskega odbora stranke Zajedno, ki je nastala prejšnji mesec iz iniciativ Akcija, Ekološki ustanak in Skupština slobodne Srbije, prebivalci Novega Sada niso bili deležni niti razlage, ki bi vsaj poskusila prepričljivo predočiti, kaj točno v urbanističnem načrtu bo služilo javnemu interesu.

Izjava

Eden od očitkov novemu urbanističnemu načrtu je to, da bo izgradnja stanovanjskega kompleksa ob reki povečala možnost njenega poplavljanja. Arhitekt in univerzitetni profesor novosadske univerze Slobodan Maldini sicer meni, da bodo poplave verjetno uspeli preprečiti.

Izjava

To bo poplačano iz žepov prebivalcev in, po vsej verjetnosti, skrb politikov, ki bodo sestavljali prihodnje lokalne oblasti. 

Izjava

Medtem ko se gradijo elitna stanovanja, je javna infrastruktura v centru mesta slabo vzdrževana, saj investitorjem ti deli mesta ne prinašajo željenih dobičkov. Kot meni Maldini, gre za kratkoročne dobičke, ki prebivalcem Novega Sada namesto javne koristi prinašajo težave, izhajajoče iz privatiziranja javnih prostorov.

Izjava

Nasprotniki gradbeni projekt imenujejo kar Novi Sad na vodi in s tem opominjajo na podobnost novosadskih načrtov s projektom megalomanskih gradenj na beograjski obali reke Save, znanim kot Beograd na vodi. Maldini izpostavlja, da novosadski GUP, prav tako kot predhodnik v prestolnici, ni bil legitimno pripravljen. 

Izjava

Pred sedmimi leti se je v Beogradu proti načrtom oblasti oblikovalo protestniško gibanje, vzniknila je tudi iniciativa Ne davimo Beograd. A do danes je razprava o Beogradu na vodi popolnoma zamrla. 

Izjava

Beograd na vodi je Srbija razglasila za nacionalno pomemben projekt. Investitorjem iz Združenih arabskih Emiratov so na pomoč priskočili kar iz zakonodajne veje oblasti. Več o spornosti sprememb Zakona o načrtovanju in grajenju pove pravnica in upokojena univerzitetna profesorica pravne fakultete v Beogradu, Vesna Rakić Vodenelić. 

Izjava

Pred dvema letoma so prebivalci Zagreba ob podpori stroke podoben plan o Zagrebu na vodi uspeli preprečiti. Glavno mesto Srbije oziroma njegovi prebivalci pa so se organizirali brez uspeha. Grajenje Beograda na vodi so spremljali mnogi sporni ukrepi oblasti, kot je nelegalno nočno rušenje v četrti Savamala. 

Izjava

Takratni namestnik premierja, prvi v zgodovini Srbije na tej novonastali poziciji, Aleksandar Vučić je sicer dejal, da je rušenje izvedel »popoln idiot«, in krivdo prevalil na mestne oblasti. Vendar tudi takratni župan Beograda Siniša Mali ni odgovarjal za nočno rušenje.

Na srečo imajo Beograjčani na voljo vsaj alternativo za oddih v naravi. Plaža Ada Ciganlija izhaja iz časov, ko so mestne in državne oblasti še delovale v interesu tistih, ki v mestu prebivajo. 

Izjava

Novi Sad podobne alternative nima. Kot pravi Maldini, bo Novi Sad na vodi zasebna lastnina, od katere lokalni prebivalci ne bodo imeli koristi.

Izjava

Prav zaradi tega, ker alternative nimajo, prebivalci Novega Sada morda kažejo več odpora do načrtov oblasti, kot so ga Beograjčani. Aktivisti so ustanovili kampe na mestih, kjer je predvidena gradnja kompleksa elitnih stanovanj in drugih objektov, ki jih prebivalci mesta ne potrebujejo. Izmenično stražijo noč in dan ter se zaklinjajo, da ne bodo dali tega, čemur pravijo »gradska oaza«, za zaslužek peščice. Ker je na njihovi strani tudi stroka, bo župan Vučević razlog svojega mirnega spanca moral najti kje drugje. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness