Zombi agencija

Zombi agencija

Oddaja
30. 5. 2018 - 12.00

Tanjug, Telegrafska agencija nove Jugoslavije, je največja srbska tiskovna agencija. Petega novembra 2015, na 72. obletnico ustanovitve, je Tanjug napisal zadnjo novico. Ali pač?

Danes, dve leti in pol kasneje, Tanjug še deluje. Datum 31. oktober 2015, ko je bil postavljen skrajni rok za privatizacijo državne agencije, je že davno mimo, izbris iz registra medijev, ki naj bi sledil, še vedno ni bil storjen.

Največja tiskovna agencija nekdanje Jugoslavije je bila ustanovljena med drugo svetovno vojno na zasedanju AVNOJ-a v Jajcu. Za njeno ustanovitev se največ zaslug pripisuje Moši Pijade.

Od ustanovitve do uradnega konca pred tremi leti je delovala kot državna tiskovna agencija in tako prejemala denar iz proračuna. Ko se je leta 2015 iztekla veljavnost zakona o javnem podjetju tiskovne agencije Tanjug, je s tem država, vsaj uradno, prenehala s financiranjem.

Odločitev o pravnih posledicah prenehanja tiskovne agencije Tanjug, ki jo je nato sprejela vlada Srbije, je določala prenos vsega premoženja Tanjuga na Direktorat za premoženje, dokumentacije pa v Arhiv Srbije. Odločitev veleva, da bo Tanjug še poplačal vse dolgove do zaposlenih, direktor pa bo nato podal zahtevo po izbrisu iz registra podjetij.

Pomemben manjkajoči člen v takratni odločitvi vlade je datum oziroma rok, ko naj bi do izbrisa prišlo. Ker ga ni, Tanjug še naprej deluje. V kakšni obliki, ni popolnoma jasno.

 

Sogovorci:

➡️Dina Djordjević, CINS

➡️Dragan Janjić, Beta

➡️Nikola Vlahović, Tabloid

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.