Čezmejni BritOFF

Aktualno-politična novica
17. 3. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10:05

Odjemalke in odjemalci javnih zdravstvenih storitev, en lep, jasen dan in dobro jutro vam želimo v torkovem lokalnem BritOFFu. Danes se bomo podali v kraje, kjer se je z vsem žarom razmnožila tista, o kateri ne moremo neslišati, govoriti pa si o njej tudi ne želimo. A brez skrbi, na tem mestu je ne bomo omenjali, saj imamo povedati vse kaj drugega.

Evropska prestolnica kulture 2020 in fama okoli njene otvoritve
 / 17. 2. 2020

V Novi Gorici in sestrski Gorici, ki ju po skoraj tridesetih letih spet ločuje ograja, so se v prejšnjem tednu z vso vnemo začele priprave na drugo, finalno pripravljalno fazo v pričakovanju novembrske nominacije za Evropsko prestolnico kulture leta 2025. Izziv je vsekakor enkraten in presega meje obeh mest. V tem prizadevanju sta se župana obeh mestnih občin sestala s kolegoma iz beneških mest Krmin in Čedad, da bi skupaj ustvarili potrebne povezave, ki bi še podkrepile možnosti za končni uspeh. 

Novogoriški župan Klemen Miklavčič se je prejšnji teden srečal z Robertom Felcarjem, prvim možem Krmina, majhnega furlanskega kraja na koncu ravnice, ki se nato vzpne v Goriška brda. Vinska prestolnica Furlanije, kot ji pravijo, je svoj blagor doživela že v času habsburškega cesarja Maksimilijana I. Ta je Krminu dal mestne pravice, mesto pa mu je postavilo spomenik. Svoje bi k ponudbi Evropske prestolnice kulture Krmin med drugim pridodal z vinsko zadrugo, ki vabi svetovno znane likovne umetnike, da slikajo in rišejo motive po vinskih sodih in na etikete za vinske steklenice - s svetovno znanim promocijskim projektom Vino miru. Konzorcij pridelovalcev vin Brdo, kateremu predseduje Aleš Kristančič, je sklenil dogovor o sodelovanju s konzorcijem pridelovalcev vin Collio. O pomenu čezmejnega sodelovanja je več povedal njegov predsednik David Buzzinelli.

Buzzinelli

Medtem je goriški župan Rodolfo Ziberna obiskal čedajskega župana Stefana Ballocha, čigar mesto je od leta 1990 na Unescovem seznamu kulturne dediščine. Vanj se je zapisalo zaradi različnih dejavnikov. Mesto, skozi katero teče reka Nadiža, je ustanovil Julij Cezar leta 50 pred našim štetjem, skozi zgodovino pa so ga oblikovale dinastije Frankov, Langobardov in Benečanov. 

Destiliranje javne tribune o ljubljanski kandidaturi za EPK 2025
 / 15. 3. 2020

Goriški župan je po srečanju zatrdil, da bo sodelovanje gotovo prispevalo k večjim možnostim za uspeh kandidature, saj vse občine predstavljajo večjo kakovost ravno zaradi razširjenega teritorija, na katerem je kulturna ponudba izrazitejša. Razpolagajo s številnimi kvalitetami in večjo finančno zmogljivostjo pri realizaciji načrtovanih projektov kot ostala mesta. Prednost Čedada, Krmina, Gorice, Nove Gorice in drugih obmejnih in čezmejnih krajev je tudi to, da jih zaznamuje mešanje različnih jezikov, kultur in navad. Omenjeni bodo do novembra pripravili zaključeno gradivo, s katerim želijo prepričati evropsko ocenjevalno komisijo.

In ko že omenjamo druge obmejne in čezmejne kraje, si dovolimo današnji prispevek zaključiti z nagovorom doberdobskega župnika Ambroža Kodelje, ki o trenutnih časih takole:

Kodelja

Poslušalci in poslušalke, ne pozabite na medsebojne stike, poskusite pa se spomniti tudi tistih v svoji okolici, ki obiskov ne morejo sprejeti, bi pa bili zagotovo veseli doberdošlega telefonskega klica.

Ob 8:05

Danes se bodo na videokonferenci sestali vodilni možje Mednarodnega olimpijskega komiteja in vseh triintridesetih zvez športnih panog, v katerih bi se konec julija moralo med seboj pomeriti okrog enajst tisoč športnikov in športnic. V luči trenutne odpovedi vseh kvalifikacij in predtekmovanj je izvedba olimpijade namreč že zdaj pod vprašajem. V državi gostiteljici je trenutno okuženih 1500 ljudi, število pa hitro raste. Predsednik komiteja Thomas Bach bo s kolegi razpravljal o rezervnih scenarijih izvedbe. Možna je prestavitev za obdobje enega meseca, izvedba iger brez gledalcev - to bi organizatorje stalo okrog 760 milijonov evrov za povračilo stroškov vstopnic, ali pa celo odpoved iger. Do zdaj se je to v zgodovini olimpijskih iger zgodilo le trikrat; enkrat med prvo svetovno vojno in dvakrat med drugo. Japonski premier Šinzo Abe je včeraj sicer zatrdil, da priprave na veledogodek potekajo nemoteno. Končna odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja bo znana konec maja.

Končno odločitev glede usode evropskega nogometa bodo danes sprejeli tudi vodilni v Evropski nogometni zvezi. Med dopoldansko videokonferenco bodo odločili o načinu zaključka lige prvakov, evropske lige in nacionalnih tekmovanj. Glede prve najverjetnejša možnost predvideva, da bi v četrtfinalu in polfinalu klubi odigrali le po eno tekmo na nevtralnem terenu. Težave pri tem povzročajo odpovedane oziroma neodigrane tekme v osmini finala. Osem velikih evropskih klubov namreč še ni odigralo povratnih tekem; med njimi so Real Madrid in Manchester City, Barcelona in Napoli, Juventus in Lyon ter Bayern in Chelsea. Podobno je v evropski ligi, v kateri so klubi do zdaj odigrali zgolj šest tekem prvega dela osmine finala. Prav tako pa ni rožnata niti usoda domačih prvenstev. UEFA je nacionalnim zvezam namreč priporočila, da v primeru dokončne odpovedi prvenstev za prvaka razglasijo kar vodilno ekipo v skupnem seštevku. Če bo to obveljalo, bo v Sloveniji prvak Olimpija. 

Tedenske novičke s področja vzgoje in izobraževanja
 / 16. 3. 2020

Krizni sestanek pa čaka danes tudi predstavnike ministrstva za izobraževanje in direktorje vseh študentskih domov. Razpravljali bodo o zakonitosti zaprtja študentskih domov v vseh štirih univerzitetnih mestih - to je v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novi Gorici - iz katerih bi se morali že včeraj izseliti vsi prebivalci. Na nelegalnost zaprtja študentskih domov - odlok ministrstva se namreč sklicuje na 39. člen zakona o nalezljivih boleznih, ki omogoča prepoved zbiranja ljudi v šolah, javnih lokalih in na drugih javnih mestih - je prvo opozorilo gibanje Kje bomo pa jutri spali?. V apelu ministrstvu so poudarili, da bivanje v študentskem domu ne spada pod navedeni zakon, in zahtevali ponovno odprtje študentskih domov, vsaj za tiste študente, ki bi z bivanjem v domačem okolju z morebitno okužbo s koronavirusom ogrozili družinske člane. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness