Čisti BritOFF

Aktualno-politična novica
24. 4. 2020 - 10.05
 / BritOFF

Ob 10.00:

Dooobro jutro! Poslušate ljubljanski BritOFF aktualnopolitične redakcije Radia Študent. 

V prestolnici dihamo čistejši zrak! Raziskovalna skupina podjetja za razvoj in proizvodnjo znanstvenih instrumenotv Aerosol sporoča, da so raziskave pokazale veliko zmanjšanje onesnaženja z dušikovimi oksidi in delci na več lokacijah v Ljubljani. Kot pričakovano so potrdili, da ukrepi za zajezitev epidemije novega koronavirusa blagodejno vplivajo na kakovost zraka. Največji onesnaževalec glavnega mesta je promet, ki se je zdaj zaradi omejitev gibanja skoraj popolnoma ustavil. Koncentracije izpustov na območju nakupovalnega središča BTC so tako postale primerljive s tistimi v predmestju Ljubljane, kjer je običajno zrak dvakrat bolj čist. 

 Izkoristite mestno svežino zraka in pojdite na kratko šetnjo, pri tem pa, če imate psa, pazite na kakce – z Mestne občine Ljubljana sporočajo, da jih je treba vestno pobirati. Ob svetovnem dnevu Zemlje so namreč v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana pripravili posebno ozaveščevalno akcijo o pomembnosti pobiranja pasjih iztrebkov. V ta namen so celo pripisali priporočila in opozorili, da so pasji iztrebki pravi koncentrat dušikovih spojin, ki lahko škodljivo vplivajo na kopenske in vodne organizme. Poleg tega lahko vsebujejo patogene viruse, bakterije in notranje zajedavce, zaradi česar se z njimi prenašajo različne bolezni. Pazite na to, da uporabljate biorazgradljive vrečke, in poskusite spodbuditi vašega ljubljenčka, da opravi potrebo v bližini naselja, kjer so nameščeni pasji smetnjaki z mešanimi komunalnimi odpadki – tako vam vrečkice ne bo treba nositi s sabo, sporočajo iz zavetišča. Vso srečo s tem!

Prav tako v duhu čistega planeta so na občini predstavili še eno ozaveščevalno kampanjo, in sicer Odstranimo zapuščena vozila iz Zelene Ljubljane. S kampanjo želijo odstraniti zapuščena vozila iz parkirišč v naseljih in z javnih površin. Na mestnem redarstvu MOL so v lanskem letu obravnavali skoraj tisoč prijav zapuščenih vozil, ki kazijo in kot nevaren odpadek onesnažujejo okolje. Hkrati pa zasedajo prepotrebna parkirna mesta po vsej prestolnici. Cilj je med drugim doseči tudi čim širšo informiranost, kje in kako urediti brezplačno oddajo vozila v razgradnjo pred uvedbo prekrškovnega postopka. Na občini namreč menijo, da mnogi ne vedo, kako lahko svoja izrabljena vozila brezplačno oddajo v razgradnjo pooblaščenemu koncesionarju, ki bo vozilo razgradil na okolju prijazen način. 

 

Ob 8.00: 

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je napovedano interpelacijo zoper njega, ki naj bi jo vložila stranka LMŠ, označil kot “zrežiran in politično motiviran lov na še eno glavo”. V smislu “cilj opravičuje sredstvo” je prepričan, da je svojo nalogo kot minister in eden glavnih akterjev pri nabavi zaščitne opreme opravil dobro – epidemiološka slika je dobra in skladišča polna zaščitne opreme. To naj bi jim uspelo “z nečloveškimi napori v zadnjih tednih”, kot se je sam izrazil. Na Twitterju je zapisal, da v interpelaciji vidi priložnost, da se epidemija celovito obravnava in da se ob tem predložijo vsi dokazi. Pomembni dokazi o cirkusu netransparentnih nakupov zaščitne opreme so se predložili včeraj zvečer v oddaji Tarča na RTV Slovenija, kjer pa ni ničesar natančno pojasnil, kot je obljubljal. Počivalšek je svoj nastop na televiziji skupaj z obrambnim ministrom Matejem Toninom zadnji čas odpovedal, ker se mu format ne zdi tak, da bi dopuščal razpravo.

Na Češkem sta se sprejeta omejitev gibanja in zaprtje trgovin izkazala za nezakonita. Ukrepa je z izrednim odlokom sprejelo ministrstvo za zdravje, morala pa bi jih vlada, v skladu s pravili, ki veljajo med izrednimi razmerami, je odločilo sodišče in izpostavilo pomembnost spoštovanja pravne države. Ukrepa bosta tako začela veljati šele, ko ju bo vlada sprejela v skladu z zakonodajo – časa ima do ponedeljka. 

Evropska banka za obnovo in razvoj, krajše EBRD, bo gospodarstvu v letošnjem in prihodnjem letu pomagala okrevati z 21 milijardami evrov. Sredstva bodo namenjena predvsem malim in srednje velikim podjetjem iz vseh gospodarskih panog, prednost pa bodo imele finančne institucije ter sektorji turizma, proizvodnje in kmetijstva. Banka je za obstoječe partnerje že pripravila štirimilijardni paket pomoči, s katerim želi zagotoviti njihovo likvidnost. Poleg tega pa je napovedala pomoč novim partnerjem v državah in sektorjih, kjer je že prisotna. EBRD je v večini last ekonomsko močnih držav skupine G7 in investira v 38 državah, med katerimi je tudi Slovenija. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness