Čisti pogled

Aktualno-politična novica
12. 3. 2020 - 10.05
 / BritOFF

10:05

Pozdravljeni v četrtkovem terminu za tehnologijo. Apetiti raznoraznih zagonskih podjetij po kupčevanju z biometričnimi podatki niso nič novega, danes pa se bomo posvetili primeru, ki dobiva nove razsežnosti.

Državni tožilec ameriške zvezne države Vermont je zaradi sporne baze podatkov za prepoznavanje obrazov vložil obtožnico proti zagonskemu podjetju Clearview AI. Istoimenska aplikacija namreč deluje tako, da fotografijo katerega koli posameznika, ki jo naloži uporabnik, primerja s svojo bazo približno treh milijard fotografij. V primeru uspešne prepoznave uporabniku postreže z preostalimi fotografijami posameznika in njegovimi profili na družabnih omrežjih. Clearview je svojo bazo seveda napraskal z javnega dela Facebooka, YouTuba, Instagrama, LinkedIna in njihovih podobnikov in zatrjuje, da ne počne ničesar protizakonitega. Vermontski tožilec pa nasprotno meni, da Clearview krši državno zakonodajo o zaščiti potrošnikov.

Clearview je bil do letošnjega januarja pravzaprav neznano podjetje. Aplikacija namreč ni javno dostopna, Clearview pa naj bi jo tržil zgolj izbranim profesionalnim strankam, kot so obveščevalci, policisti ter varnostno osebje bank in velikih trgovskih verig. Obstoj aplikacije je razkril časnik The New York Times, ki je objavil, da sporno prepoznavanje obrazov v veliki meri uporabljajo ameriški pravosodni organi in policija. Internetni velikani so seveda takoj zavohali nevarnost ponovnega škandala v slogu Cambridge Analytice. Google, Facebook in Twitter so že nekaj dni po razkritju podjetju Clearview sodno prepovedali nabiranje podatkov na svojih platformah. Določene zvezne države, kot je New Jersey, so svoji policiji uporabo te aplikacije kratkomalo prepovedale. V zvezni državi Illinois pa podjetje Clearview toži državljanska pobuda. Policija v Chicagu je namreč sklenila dvoletno pogodbo za uporabo aplikacije, za katero je odštela 50 tisoč dolarjev.

Februarja pa je Clearview doletel hekerski napad. Napadalci naj bi iz sistema izluščili najmanj kompleten seznam njihovih strank oziroma uporabnikov aplikacije. V javnost je prav tako pricurljala novica, da je Clearview že od leta 2017 svojim zgodnjim vlagateljem omogočil dostop do aplikacije, domnevno za beta testiranje. Ti prepoznavanje obrazov seveda uporabljajo za svoje osebne namene. Eden je tako zabaval svojo predšolsko hčerko. Drugi se je z natančnim prepoznavanjem obrazov postavljal na zabavah. Tretji je preverjal, s kom točno hodi njegova hčerka na zmenek. O ostalih, še bolj spornih načinih uporabe, seveda vlada tišina.

Algoritmi pri policijskem delu
 / 7. 2. 2019

Ameriška policija pa je bojda zadovoljna, ker Clearview za prepoznavanje obrazov ne potrebuje lepih, jasnih fotografij, ampak je učinkovit tudi pri slabši kakovosti. Čeprav je Clearview domnevno načrtoval širitev v EU, tudi v Slovenijo, pa naša policija zatrjuje, da take aplikacije nima in je tudi noče imeti. Za potrebe prepoznavanja obrazov na slovenskih tleh namreč skrbi aplikacija Face Trace, ki je plod domačega znanja podjetja CENT SI iz Celja. Ta naj ne bi uporabljala podatkov z družbenih omrežij, pač pa zgolj iz policijske baze podatkov. 

8:05

Svetovna zdravstvena organizacija WHO je razglasila, da je stopnja okuženosti z novim koronavirusom dosegla raven pandemije. Generalni sekretar organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je poudaril, da se je v zadnjih dveh tednih število okuženih izven Kitajske povečalo za trinajstkrat, kljub temu pa se jih večina nahaja v zgolj štirih državah. Po trenutnih podatkih je okuženih okoli 118 tisoč ljudi, virusu pa jih je podleglo nekaj čez 4 tisoč. WHO je razglasila pandemijo tudi leta 2009, ko se je z virusom H1N1 oziroma prašičjo gripo okužil vsak peti zemljan.

Države so v boju proti širitvi koronavirusa posledično sprejele nove ukrepe. Italijanski premier Giuseppe Conte je napovedal zaprtje barov, restavracij in vseh trgovin razen tistih z nujnimi življenjskimi potrebščinami. Danska, ki je zabeležila več kot 500 primerov okužbe v kratkem času, se je odločila za zaprtje javnih šol in nenujne uslužbence javnega sektorja poslala domov. Šole prav tako zapira hrvaški del Istre. V Sloveniji ves čezmejni promet z Italijo poteka preko mejnega prehoda Vrtojba, kjer morajo italijanski vozniki osebnih avtomobilov bodisi pokazati zdravniško potrdilo, da so zdravi, bodisi zadostiti kriterijem navzočih bolničarjev.

Ameriški predsednik Donald Trump pa je razglasil, da bo od petka dalje vstop v ZDA prepovedan za vse tujce, ki so se v predhodnih štirinajstih dneh nahajali na schengenskem območju, kamor sodi tudi Slovenija. Prepoved ne velja za stalne prebivalce ZDA in državljane Velike Britanije, prav tako lahko prosto potujeta evropski tovor in kapital. Podrobnosti, kot je Trumpu to v navadi, še sledijo, predstavniki EU pa o prepovedi niso bili vnaprej obveščeni. 

Ustrezni parlamentarni odbori so potrdili še kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec, ministra za javno upravo Boštjana Koritnika, finančnega ministra Andreja Širclja in notranjega ministra Aleša Hojsa.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness