Črna cesta

Aktualno-politična novica
28. 2. 2020 - 10.05
 / BritOFF

DESETI:

Tokratni ljubljanski BritOFF na Radiu Študent se seli iz središča po Ižanski cesti prek obvoznice in na prvem križišču desno v Črno vas. Prepoznali jo boste po slabo ohranjeni cesti in prijaznih ljudeh. Črnovaščani pa so tudi aktivni državljani, saj se že 13 let borijo za novo cesto, ki pritiče okolici bele prestolnice Slovenije. Najprej so poskušali s peticijo, ki jo je podpisalo 320 polnoletnih državljanov, medtem ko v vasi živi slabih 700 prebivalcev. 

Njihove zahteve so našle podporo tudi v pisarnah Mestne občine Ljubljana. Konec maja lani se je dvesto občanov sestalo z županom Zoranom Jankovićem. Kot se spodobi za demokratične sestanke, so dorekli številne skupne cilje, med drugim, da bodo v enem mesecu poiskali izvajalca prenove ceste. 

A gradbeni stroji v Črni vasi še vedno ne brnijo, pa tudi izvajalec še ni izbran. Mestna občina namreč ni pridobila vseh soglasij lastnikov zemljišč. V pisarnah na Mestnem trgu 1 v tem ne vidijo težave, plačali bodo 8 evrov za kvadratni meter, nič takšnega, več dela bo z zaščito hiš, ki so preblizu ceste. Cestišče se bo namreč razširilo, ne sicer za avtomobile, temveč za kolesarje in pešce. Stroškov na mestni občini še niso izračunali, a Črnovaščane mirijo, da prej tako in tako ni bilo smiselno obnavljati ceste, saj ne bi imeli kam priključiti nove kanalizacije. Hvala evroatlantskemu bogu demokracije, da so se za pripravo kanalizacije in telekomunikacijske infrastrukture našla evropska sredstva. 

 

OSMA:

Učenci Prve osnovne šole Srebrenica »iz vrst srbskega naroda« do nadaljnjega bojkotirajo pouk. Te odločitve seveda niso sprejeli čisto sami, temveč so se za bojkot pouka odločili njihovi starši. V nos jim je šlo namreč, da se je ministrica za izobraževanje v Republiki Srbski Natalija Trivić sestala le s predstavniki staršev učencev »bošnjaškega naroda«. Šlo je za reakcijo na sporno sliko učencev srebreniške osnovne šole »iz vrst srbskega naroda« na socialnih omrežjih, na kateri so učenci oblečeni v narodne noše oziroma četniške uniforme - presodite sami.

Na sestanku so se sicer dogovorili, da se v svet staršev doda en predstavnik »iz vrst bošnjaškega naroda«, zahteve po nacionalni skupini učnih predmetov pa ministrica ni sprejela. Prav tako ministrstvo ni ugodilo zahtevam staršev Bošnjakov po odstranitvi nekaterih umetniških del, ki se nanašajo na srbsko umetnostno zgodovino, iz šolske avle. Srbski starši zahtevajo, da ministrica tudi njihovim otrokom osebno zagotovi varnost, saj so komentarji pod sliko »četniških« osnovnošolcev sovražni in se bojijo za varnost svojih otrok. Ministrica se bo z njimi pogovarjala v ponedeljek, do takrat imajo učenci »iz vrst bošnjaškega naroda« samoiniciativne počitnice.

Makedonska vladajoča Socialdemokratska stranka Makedonije pod vodstvom premiera Zorana Zaeva je stopila v predvolilno koalicijo z gibanjem BESA, ki se zavzema za pravice Albancev v Makedoniji. Stranki bosta skupaj nastopili na predčasnih parlamentarnih volitvah dvanajstega aprila, skupne politične cilje pa so slikovito povzele štiri zastave, pod katerimi je bil dogovor podpisan. Gre za zastave Evropske unije, zveze NATO, albansko in makedonsko zastavo. Prva albansko-makedonska strankarska koalicija v samostojni Makedoniji bo verjetno še povečala delež albanskih volivcev Socialdemokratske stranke. Ti so že na preteklih volitvah množično volili za Zorana Zaeva in s tem nemara prevesili tehtnico v njegovo korist.

Osebni pomočniki in pomočnice so ustanovili Sindikat osebne asistence in se s tem pridružili »boju za delavske pravice« Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Sindikat se bo zavzemal za povezovanje z drugimi delavskimi združenji in sindikati, pridružijo se lahko vsi, ki delajo na področju osebne asistence, pa tudi drugi - podpora pride vedno prav! Konkretno je prva sindikalna zahteva izboljšava Zakona o osebni asistenci, ki se je začel uporabljali z začetkom lanskega leta. Takrat se je marsikateremu pomočniku in pomočnici znižala plača, neurejeni pa so tudi dodatki k plači in pogoji glede odmorov med delovniki, spremljanja odhodov v tujino in izobraževanja. Zakonu nasprotujejo tudi številne invalidske organizacije, predvsem jih skrbijo neizenačene pravice družinskih pomočnikov s pravicami zaposlenih osebnih asistentov. Inštitut za socialno varstvo Zakon o osebni asistenci po naročilu Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti trenutno ocenjuje uspešnost zakona, kar bo služilo kot pravna podlaga za morebitno ukrepanje. Tudi poslanci se bodo pogovarjali o stanju na področju osebne asistence - a šele po parlamentarnih počitnicah.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness