Šarićeva obramba

Aktualno-politična novica
3. 3. 2015 - 8.05
 / BritOFF

Osma

Po vseh zapletih in poskusih zavlačevanja se je pretekli teden na Specialnem sodišču v Beogradu vendarle nadaljevalo sojenje Darku Šariću, ki ga tožilstvo bremeni, da je skupaj s sodelavci iz Južne Amerike v države zahodne Evrope pretihotapil in prodal 5,7 tone kokaina. V skladu z napovedmi, ki jih je dal že pred jesensko prekinitvijo sojenja zaradi stavke odvetnikov v Srbiji, je prvoobtoženi Šarić minulo sredo končno začel z detajlno obrambo, v kateri pa je senzacije željne medije prikrajšal za nova presenečenja in razburjenja.

Svojo vlogo v mednarodni trgovini s koko je seveda zanikal, vse obtožbe pa naj bi bile plod bujne domišljije srbske obveščevalne službe, krajše BIE, tožilcev, preiskovalcev in dela politike v sodelovanju z mediji. Veliko časa pa je Šarić posvetil domnevnima sodelavcema, ki sta tekom procesa pristala na vlogo policijsko zaščitenih prič, Drašku Vukoviću in predvsem Nebojši Joksoviću. Stevan Dojčinović, preiskovalni novinar in avtor knjige “Šarić - kako je balkanski kokainski kartel osvojil Evropo”

izjava

Sama obramba Darka Šarića, za katero si je v sredo vzel 2 uri, je sicer minila brez pretresov, novih zahtev ali presenečenj, kot smo jih bili vajeni v dosedanjem poteku sojenja.

izjava

Kot je znano in kot smo že poročali, se je Darko Šarić po nekajletnem uspešnem skrivanju srbskim oblastem predal marca lani, kmalu zatem pa je prvič stopil pred sodnika. Od takrat so proces, ki se ga prvoobtoženi udeležuje iz pripora, zaznamovali manjši incidenti, poskusi zavlačevanja ter obtoženčeve diskreditacije sodnih oblasti in prič.

izjava

Med poskuse zavlačevanja sodnega procesa sodi tudi poskus izločitve vseh glavnih akterjev, od tožilcev do sodnikov. Kot smo poročali prejšnji teden, so Šarićevi odvetniki najprej zahtevali umik posebnega tožilca Miljka Radisavljevića, njegovega namestnika Saše Ivanića in javne tožilke Zagorke Dolovac, prejšnji ponedeljek pa še predsednika sodnega senata Siniše Petrovića. Po mnenju domnevnega srbskega narkobossa je tožilska ekipa kompromitirala srečanje z domnevnim Šarićevim sodelavcem in poznanim pokojnim črnogorskim kriminalcem Draganom Dudićem Fricem. Preiskovalci so se s Fricem sestali na Jelovi gori, po mnenju Doj-čin-ovića pa se na sestanku ni zgodilo nič takega, kar bi postavilo pod vprašaj neodvisnost tožilcev v samem sodnem procesu zoper Šarića.

izjava

Pritiskov na tožilstvo in sodišče pa ne vrši samo Šarićeva obramba, pač pa tudi del srbskih medijev, lojalnih in pod vplivom ekipe nekdanjega domnevnega prvega dilerja s kokainom na Balkanu. To se je po mnenju našega današnjega gosta, srbskega preiskovalnega novinarja Stevana Dojčinovića, v Srbiji v preteklosti izkazalo za še posebej problematično.

izjava

Sedma

Zunanja ministra ZDA in Irana, John Kerry ter Mohamed Džavad Zarif, sta v Švici začela nov krog jedrskih pogovorov. Kerry in Zarif bosta v tridnevnih pogovorih, ki bodo predvidoma trajali do srede, skupaj s sodelavci skušala napraviti korak naprej h končnemu jedrskemu dogovoru med uradnim Teheranom in državami Zahoda. Kerry je ob tem dejal, da končnega dogovora ne bodo izsiljevali za vsako ceno, da pa ostaja cilj držav, ki se pogajajo z Iranom, da državi preprečijo vse možnosti za dosego jedrskega orožja.   

Grška vlada pod vodstvom Sirize je v parlamentarno proceduro vložila predlog Zakona o boju proti revščini. Ta vsebuje vrsto ukrepov za odpravo humanitarne krize v državi, med drugim za socialno najšibkejše predvideva zagotovitev brezplačne elektrike, bonov za hrano in pomoči pri plačilu stanovanjskih najemnin. Gre za prvi vloženi zakonski predlog Sirizine vlade, ki ga sicer pred končno obravnavo v parlamentu čaka še pregled pristojne parlamentarne komisije.

Kosovsko specializirano tožilstvo je vložilo obtožnico proti sedmim posameznikom, ki jih obtožuje sodelovanja z Islamsko državo. 5 obtoženih kaznivih dejanj, povezanih s terorizmom, naj bi nameravalo odpotovati v Sirijo, kjer naj bi se pridružili borcem Islamske države, dva, eden izmed njiju je imam, pa kosovsko tožilstvo bremeni novačenja borcev za omenjeno islamistično skupino. Obtožene so sicer ločeno aretirali v obdobju med junijem in oktobrom lani.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness